TEXT: PER FREDIN
Som musikintresserad Västeråsare håller jag mig alltid uppdaterad om hur det går för de inhemska banden. Västeråsbaserade power metal-bandet Axenstar, som har släppt tre skivor, turnerat i Europa och lirat på Sweden Rock Festival 2003, är ett av de band som jag alltid hållit ett extra öga på. Efter att både ha bytt skivbolag, blivit av med båda sina gitarrister, värvat in en ny medlem och spelat in en ny skiva, tyckte jag det var dags att träffa Axenstar för att klargöra vad som är på gång.
Jag träffar sångaren, frontmannen och, numera också, gitarristen Magnus Winterwild, samt den nya lead-gitarristen Joakim Jonsson på den sistnämndas arbetsplats. Som - passande nog - är bland trummor, förstärkare och gitarrer på Musikshopen i Västerås.
Innan intervjun drar igång bjuds vi på ett litet trummsolo av den, uppskattningsvis, sexåriga killen som är inne för att handla trummpinnar med sin pappa. De båda Axenstar-medlemmarna tittar roat på hans bankade och jag undrar för mig själv om han
är medveten om vilka han har som publik.

När trummshowen, äntligen, är över går jag direkt på frågorna. Medlemsbyte, skivbolagsbyte och ny skiva, hur ser det närmaste året ut för Axenstar?

- Försöka komma ut och spela. Skivan släpps i september så planen är att spela under hösten-vintern, säger Magnus. Kontraktet med Massacre är bara på en skiva så det är upp till oss om vi vill ha det förlängt eller inte.   - Ja, det gäller att vi gör något bra av det här, fyller Joakim i.

Ni är numera kontrakterade med Tyska Massacre Records, istället för ert tidigare bolag Arise. Vilken var anledningen till skivbolagsbytet?
- Jag tror att Arise helt lade ner sin bolagsbit, vårt kontrakt tog alltså slut där, berättar Magnus. Sen fyller båda i att de givetvis ville till ett större bolag. På frågan om de aktivt sökte ett större bolag eller om det var Massacre som kontaktade dem får jag en lång utläggning i från Magnus:
  - Alltså vi har en bekant, en tysk snubbe på Nuclear Blast, som har fattat tycke för oss. Han såg oss på vår Europa-turné och har lyssnat på våra skivor och så. Det var väl han kan man säga som tipsade Massacre om att vi sökte nytt bolag.

Att byta leadgitarrist kan vara ganska känsligt. Hur har det påverkat ert sound, har ni märkt några förändringar med Joakim?
- Det har blivit lite skitigare, om man kan säga så. Med Jocke låter det lite mer rock n’ roll helt enkelt. Thomas lirade lite finare så att säga, förklarar Magnus.

Känner ni att ni har bättre förutsättningar med Massacre än med Arise?
- Ja, vi har bättre budget, bättre promotion och framförallt bättre kontakt med bolaget, säger Joakim.
Magnus fortsätter:
   - Sen känns det ju bra att hamna på ett Tyskt bolag, för det är där navet i den här branschen finns. Joakim berättar även att de har blivit kontrakterade för ett förlag som drivs av en kille som jobbar på Nuclear Blast. Vars uppgift är att boka spelningar åt dem ute i Europa.
Nytt bolag låter ju onekligen positivt, men nu över till lite negativare saker. Hur kommer det sig att ni blev av med både Thomas Eriksson och Peter Johansson på samma gång?
- Thomas (Magnus bror, förf. anm.) tappade intresset. Han höll på och velade ganska länge, innan han slutligen bestämde sig för att hoppa av, konstaterar Magnus. Peter i sin tur, kände väl att han inte riktigt hade tid med musiken längre. Han har ju familj, barn och allt sånt där. Trots det var det hans avhopp som kom mest överraskande.

Hur har deras avhopp påverkat bandets line-up i övrigt?

- Vi tyckte att det skulle bli för mycket att ta in två nya gitarrister på en gång i bandet, så jag fick ta upp gitarrspelandet, säger Magnus och ser nöjd ut. Nu har jag upptäckt att det är jäkligt kul med gitarr så nu släpper jag den inte! Men det innebär ju att det inte blir någon mer keyboard live för mig.
Ny leadgitarrist är Joakim Jonsson (Skyfire, The Mist of Avalon). Hur kom det sig att ni valde honom, var det ett självklart val?
Med tanke på det leende som jag ser hos Joakim är han lika nyfiken som jag, när jag vänder mig till Magnus för att få ett svar:
- Ja, alltså vi lärde ju känna honom när han var stand-in som basist under Europa-turnén 2004 . Därför visste vi att han var en mycket kompetent musiker, så han var den första vi testade... sen behövde vi inte testa några fler!
Den som skrev all musik till de första två skivorna och även en del till den tredje skivan var Thomas. Jag har hört en del fans uttrycka sin oro över hur det nu kommer att gå med låtskrivandet. Finns det någon grund till det?
- Nja, skrattar Magnus, det var ju han som kunde mest musik när det gäller teori och allt sånt. Tidigare var det aldrig något snack om att skriva tillsammans, utan han skrev allt och presenterade det sedan för oss andra. Men till den tredje skivan tyckte han det gick lite motigare att skriva så då testade jag på det och märkte att det funkade riktigt bra. Trots att Magnus skrev 7 av de 10 låtarna på senaste skivan, "The Inquisition", menar han att det fanns ändå en viss oro hur det skulle gå i bandet.
Eftersom Joakim har sina rötter inom dödsmetall, spelar bland annat trummor i tidigare nämnda Skyfire, väcks nästa fråga naturligt. Är det svårt för dig att skriva material som både ska låta som Axenstar men som även ska påverkas av dina egna influenser?
- Ja, det var ett par låtar som jag skrev till nya skivan som vi fick dumpa, flinar Joakim. De blev för hårda helt enkelt. Men i slutändan blev det i alla fall fyra stycken låtar från mig till nya skivan.
Här uppstår sedan en liten diskussion där Magnus låter förvånad över om Joakim verkligen behövt anpassa sitt sound till Axenstar. Vilket Joakim svarar att han faktiskt har behövt.
  - Det gäller att tänka till när jag skriver låtar för att de inte ska bli allt för dödsmetallinfluerade.
Letar ni efter någon ny medlem att komplettera bandet med?
- Nej, inte i dagsläget.
   -Det är också väldigt skönt att bara vara fyra i bandet, fyller Joakim i. Fler än så gör det bara svårt att få allting att gå ihop.
Ingen mer keyboard live för Magnus alltså, hur kommer ni då att göra när ni spelar live?
- Det blir förinspelade keyboards som det ser ut idag.
   - Eller så dumpar vi keyboarden helt live, funderar Magnus. Vi får se helt enkelt!

Har keyboarden fått en mindre roll på nya skivan när du spelar gitarr?
- Lite grann. Men det beror på att Thomas skrev mer keyboard-baserat. Annars tycker jag den finns med precis som på tidigare skivor.
Skriver du endast musik eller lägger du dig i textskrivandet också?


- Nej, Magnus sköter textskrivandet. Jag försökte väl men det blev inte så mycket av med det.

Berätta om den nya skivan som ni håller på att spela in?
- Det är 13 låtar, men tyvärr måste vi offra en av dem som japanbonus, suckar Joakim.
  - Skivan kommer att heta ”The Final Requiem”, avslöjar Magnus. Det är också namnet på en av låtarna. Några övriga låttitlar är ”Pagan Ritual”, ”Seeds of Evil” och ”Edge of the World”.
Jag undrar förstås om alla låtitlar ännu inte är spikade eller om de helt enkelt inte kommer på några fler.
Magnus suckar och säger att det alltid är svårt med låttitlar. De måste låta bra och tilltalande så att man får en känsla om vad låten handlar om. Samtidigt får de inte bli alltför klyschiga och töntiga.
Därför är alla låttitlar till skivan ännu ej bestämda.
Hur låter denna skiva i jämförelse med era tidigare?
- Mindre finsk! Konstaterar Magnus. Joakim håller med och utvecklar det hela med att den låter lite mer modern och är mer gitarrbaserad.
  - Dessutom lirar ju Jocke 7-strängat så det blir lite mer tyngd i det hela, tillägger Magnus.
Skivan är inspelad i Studio Underground här i Västerås. Bekvämlighetsskäl eller hittar ni ert ljudideal där?
- Bekvämlighetsskäl, först och främst. Vi vet vad vi får där eftersom samtliga skivor är inspelade där. Han (studioteknikern Pelle Saether, förf. anm.) vet hur vi låter eftersom han känner bandet och kommer därför med bra synpunkter. Han har bland annat påverkat sången och sångslingorna mycket.
   - Dessutom får vi komma och gå som vi vill, annars hade vi nog aldrig blivit klara i tid, summerar Joakim.
Finns det några färdiga turnéplaner?

- Nej, inte i dagsläget. Men vi vill natuligtvis ut och spela. Båda två konstaterar att det är Japan som är det stora målet och att det är dit de helst skulle vilja åka på en turné.

2003 spelade ni på Sweden Rock, sugna på att göra något likande igen?

 

- Absolut! Fast på en större scen en annan tid. Fast vi spelade ju i alla fall efter Masterplan upplyser Magnus mig om och ser nöjd ut. De lirade 12.00 och vi klockan ett!
Tycker ni att Axenstar ligger på en lagom nivå. Eller väntar ni fortfarande på att det stora genombrottet ska komma?
- Det är klart att man alltid vill uppåt. Alla jobbar ju och har sina vanliga liv så det är svårt, säger Magnus.
   - Fördelen är att vi får göra precis som vi vill på den här nivån. Skivbolaget lägger sig aldrig i, menar Joakim

Jag vet att ni har mycket fans runt om i världen, även på ställen där ni aldrig spelat. Hur känns det?

 

- Konstigt! Jag ser inte mig själv som en musiker utan bara som en vanlig kille. Men man blir såklart glad, konstaterar Magnus, när folk runt om i världen mailar och vill att vi ska komma dit och spela.
Sätter ni någonsin på en Axenstarskiva när ni ska t.ex. diska hemma, eller är det helt annan musik som gäller privat?
- Det händer... erkänner Magnus. Man vill kolla om det håller i jämförelse med andra band.
   - För min del var jag ju tvungen att toklyssna på skivorna inför turnén -04, berättar Joakim. Innan dess hade jag mest blivit hjärntvättad med Axenstar på alla fester utav en polare som alltid satte på deras plattor. Fast idag lyssnar jag faktiskt frivilligt!

Som avslutning innan det är dags att stänga, släcka butiken och gå hem. Vad skulle ni vilja fråga er själva om, finns det någon fråga som ni aldrig svarat på men önskat att ni fått?


Båda två ser väldigt fundersamma ut, men Joakim säger ändå ganska snabbt:
- Min utrustning! Jag får aldrig några frågor om den... och den gillar jag att prata om. Det kan i och för sig bero på att jag jobbar i musikaffär, man blir lite prylgalen då.
Är inte de andra i Axenstar lika prylgalna då?
   - Nej, det tror jag inte. De är nöjda som de är men jag vill alltid ha bättre och bättre prylar.

Bättre och bättre har också Axenstars skivor blivit genom åren, mitt tips är därför att du håller utkik i skivbutikerna i september när deras fjärde fullängdare släpps.


<< Tillbaka till intervjuer | Axenstars officiella hemsida