BACK FOR ANOTHER DRAFT
- Intervju med Mats Rydström, Backdraft 2007.04.20

Sveriges enda riktiga sydstatsrockare Backdraft är efter flera år i träda tillbaka. Nytt album är på gång, liksom spelning på Sweden Rock Festival. Vad som egentligen låg bakom splittringen, bara ett par år efter den fenomenala debuten "Here To Save You All", är inget som man pratar högt om idag. Däremot är bassisten Mats Rydström helt övertygad om att avbrottet var nödvändigt.

Backdraft

TEXT: MARTIN LEE | FOTO: ANNA-KARIN ÅHLÉN

- Man kan ju tycka att vi bara borde ha kört på när allting var uppe och rullade, men vi behövde nog ett break från varandra. När vi väl satte igång igen har allting flutit på mycket bättre. Det är roligare och känns mer naturligt även om det här lite ungdomliga drivet, att man kör varje dag i veckan, inte riktigt finns längre. Sen får man hoppas att det (trots det) blir någon vettig musik, det är ju lite svårt att säga själv.

Mats antyder att saker och ting var lättare förr.
  - Ja både lättare att få tid faktiskt, och sen så var man kanske inte så självkritisk och analyserande. Att allt ska bli precis som man vill ha det. Då när vi gjorde första skivan var man mest glad att det gick att boka en studio och att någon ville ge ut den. "Bra, då kör vi in de här tio låtarna som vi brukar köra live" liksom. Men i den här vevan har vi fått gå tillbaka och skriva nya låtar från scratch.

Nytt album till hösten

Ett nytt, än så länge namnlöst, album är inspelat och ligger just nu för mixning hos producenten Jonas Edler (Hearse, Harms Way mfl.). Själva inspelningen har bandet dock skött helt på egen hand i den till studio konverterade replokalen.
- Det är framförallt Joppe som har varit drivande i att sätta upp studion och räknat ut hur allting ska spelas in. Sen har ju bandet givetvis varit med och jobbat fram det här. Vi har hållit på lite fram och tillbaks under ett år, så det har varit väldigt mycket att dels lära sig hela processen och hur det funkar, dels att göra själva skivan.

Mats återkommer flera gånger till hur petigt bandet blivit på senare år. Något som starkt bidragit till att allt dragit ut så på tiden.
  - Det har ju tagit alldeles för lång tid att få fart på den här skivan. Vi var där i förrgår och mixade om allting. Först lät det lite tamt helt enkelt. Det lät bra men nu är det lite mer kokain och strippor i studion, så den här mixen kör vi på (skratt).

"Rockmusik som det lät förr i världen"

Vi konstaterar båda att det har hänt en del på sex år. Frågan är hur det har påverkat bandet, skiljer sig det nya materialet mycket från det på debuten?
- Det är jäkligt svårt att säga. Det finns några hårda låtar, en helt akustisk och så lite "gubbiga" bitar. Det är ganska varierat och det är lite mindre metal än tidigare, helt klart. Mer klassisk rock helt enkelt. Vi har inte gjort som Spinal Tap och börjat spela experimentell jazz när vi gör comeback. Ingen fara (skratt).

Sydstatsgung?
 - Nja, kanske inte så mycket av det heller. Det där var ju…jag vet inte om det egentligen var så att vi körde på den där grejen, eller om det var någon annan som tyckte att vi var sydstatsrock. Men det är väl i och för sig inte något negativt eftersom det inte finns så mycket sånt. Totalt elva låtar finns inspelade och det är dessa som hamnar på plattan, varken mer eller mindre.
  - Vi har spelat in det som ska vara med. Det är ändå en så hård (gallring), så mycket argument i processen. Det har varit väldigt långt och smärtsamt och mycket konflikter. Fast på ett bra sätt. Det är inte som när Rick Rubin säger att "skriv 150 låtar!". Vi spelade in en till, men den skrotade vi halvvägs eftersom vi inte fick någon vibb för den. Det blir enkelt, 43 minuter, elva låtar, inget krångel.

Hemmagjort för sakens skull

Mats är lite svävande när jag frågar om titeln på nya plattan. Dock verkar bandet ha själva albumkonceptet klart för sig.
- Vi har ett omslagskoncept som framförallt Joppe håller på och bygger. Det blir en representation av oss själva och hela grejen men så mycket mer kan jag inte säga. Vi låter det bli en överraskning. Det går lite i linje med att allting är hemgjort. Även om alla band gör samma grej och blir sura och bittra, och tycker att de ska bli behandlade som Van Halen hela bunten, så är det ju klart att vi också måste bli det på andra plattan och säga "fuck you" till alla som har SVIKIT oss (skratt). Därför är det helt hemgjort. I och för sig vet jag inte om det finns några större oförrätter, det gör det ju inte. Men vi har en sån bit givetvis som delvis är en homage till Lynard Skynard som gjorde en arg musikbransch-låt på sin andra skiva. Den, våran låt, är faktiskt en gammal låt som vi gjorde redan 2002 som heter "Backstabbin' Bastards". I övrigt är det mesta nytt.

Backdraft

Hur verket ska släppas är i skrivande stund inte klart. Intresse finns från ett flertal aktörer som man just nu förhandlar med, men dörren står fortfarande öppen för ytterligare intressenter.
  - Istället för att haffa någonting på vägen och ge bort allting, så resonerade vi som så att vi slutför allt själva och fixar en distributionsdeal. Men vi har inte riktigt bestämt oss för om vi ska köra med ett bolag som tar ett större ansvar, eller om vi ska ha mindre aktörer i varje land. Den här gången hoppas jag verkligen att vi kan göra en vinyl också, men det återstår att se.

Återkomst på Sweden Rock Festival

I samband med släppet av debuten spelade Backdraft på Sweden Rocks lilla scen. De gjorde även en mindre promosväng samma vinter men förärades, till skillnad mot turnésällskapet Five Fifteen, ingen plats på festivalen. I år är man dock tillbaka, denna gång på tältscenen (Backdraft spelar på torsdagen).
- Det känns ju som en väldigt bra start nu när skivan är klar. Så nu är det bara att sätta igång och repa hårt inför det. Det verkar vara lite sydstats-vibb på festivalen i år. Dels så är det ju Black Oak Arkansas och sen så spelar ju Warren Haynes där med Government Mule. Sen ett japanskt band som heter Savoy Truffle, men de har visst bytt namn nu (Bluestone Company). Det blir grymt! Det kan tänkas att vi kör ett uppvärmningsgig inför det i Stockholm (30 maj på Harry B James enligt http://www.myspace.com/backdraftse).

Även om den är inspelad och klar, lär inte någon fullängdare dyka upp förrän efter sommaren.
  - Nä det hinns inte med. Jag tror att man behöver ha några månader där emellan för att förbereda press och så. Och det är ju ändå bättre att vänta lite om man tänker sig att vi ska ut och spela när Joppe har fått vara lite pappaledig också (sångaren har precis fått en dotter och lyssnade på slutmixen av skivan på BB bara någon dag innan denna intervju). Däremot hoppas vi ha en singel med oss till Sweden Rock. Och så kommer vi självklart att spela mycket nytt. Vi har även lite planer på att eventuellt filma lite och kanske rent av släppa något på hemsidan.
DVD-släpp?
  - Ja vi håller på att samla ihop lite gammalt material, och vi har ju några gamla liveinspelningar som man skulle kunna ta och mixa om så att…det finns grejer.

Nytt Raging Slab album och kanske Odin Grange

Medan Backdraft låg nere startades ett nytt band, Odin Grange, tillsammans med amerikanska sångaren Greg Strzempka från Raging Slab. Därefter åkte Mats och trummisen Niklas Matsson över till USA för en turné med just Raging Slab. Ett samarbete som sedemera ledde till att duon spelar på bandets kommande album.

- Den har också tagit väldigt lång tid men det är förståeligt i och med att Greg sitter ensam på en farm och gör hela jobbet själv. Dessutom hade han visst haft något problem med en frostskadad dator. De har väldigt hårt klimat där i Pennsylvania och det var väl osäkert om det var något som gick åt skogen där. Vi var där i två veckor precis i början av sommaren, men då fick vi mest ner själva grunderna. Den kan nog bli väldigt bra och jag hoppas att han får ut den snart. Jag vet inte så mycket mer men där hoppas vi så klart också att det kan bli lite spelningar.

Törs man hoppas på en gemensam BackSlab-turné?
  - Nej, det vore nog inte…vi ska nog hålla isär bitarna helt enkelt. Jag vet att den bokaren vi hade förut hade föreslagit en gemensam turné, men det orkar man inte riktigt. Jag skulle i vilket fall inte orka göra två spelningar per kväll, så det är nog inte aktuellt. Däremot så kanske man, någon gång i framtiden, skulle ge ut de grejerna vi gjorde med Greg. Vi gjorde aldrig någon skiva, men det blev lite demos och någon spelning. Vi får väl se. Nu framförallt ska vi satsa på att få ut den här Backdraft-skivan. Förhoppningsvis ska vi ut och spela lite i Europa också, framförallt i höst, men det behöver styras upp lite business-kontakter och så först.

För egen del håller jag tummarna för att de s.k. business-kontakterna får ändan ur vagnen och sätter full fart på Backdraft-maskineriet. "Here To Save You All" är praktiskt taget sönderspelad vid det här laget, och med tanke på hur det har sett ut hittills, hyser jag inga större förhoppningar om värdiga utmanare. Inte ens om det står Raging Slab på konvolutet.

Backdraft

<< Tillbaka till Intervjuer