MÖRKRETS ÅTERKOMST
- Intervju med Leif Edling 2007.05.29

Tillbakablick:
2002 återförenas den klassiska sättningen av Candlemass tillfälligt för att promota de remastrade återutgåvorna av bandets backkatalog. Det massiva intresset gör dock att det som först var tänkt att bli ett par spelningar förvandlas till ett segertåg över flera kontinenter. 2004 splittras Candlemass åter efter vad som förefaller bero på djup missämja i bandet. Något som Leif Edling dock inte vill kännas vid när jag intervjuar honom ett år senare inför släppet av den självbetitlade återföreningsplattan.


TEXT: MARTIN LEE

Plattan blev som bekant en megasuccé och bandet turnerade åter flitigt samt släppte även DVDn "The Curse Of Candlemass". När det så börjar bli dags för uppföljaren under våren 2006 chockar sångaren Messiah Marcolin metalvärlden genom att offentliggöra sitt avhopp (det tredje i ordningen).

Därpå följer en längre period av förvirring då resten av bandet, bara ett par dagar efter Messiahs besked, går ut och dementerar det hela med förklaringen att sångaren lider av "a severe pre-recording psychosis", men att man är helt övertygade om att han kommer att sjunga på plattan.

Två månader senare (i augusti) verkar det hela betydligt mer osäkert när Leif Edling uttalar att det hela nu är en fråga mellan Messiah och skivbolaget Nuclear Blast. I september tänds åter hoppet när ett nytt meddelande på bandets hemsida gör gällande att sångaren, via skivbolaget, har gått med på att lägga sång på det i övrigt färdiginspelade albumet.

I slutet av oktober kommer slutligen beskedet som det flesta vid det här laget redan har befarat; Messiah är ute ur Candlemass för gott.

Här på startar en lång och stundtals tröstlös jakt på en efterträdare. Upplösningen kommer först i månadsskiftet januari/februari i år då Robert Lowe från amerikanska Solitude Aeturnus officiellt tillträder sitt nya jobb.

Leif kan ändå kosta på sig att skratta lite åt situationen när vi konstaterar att ett 80-tal sångare gallrades igenom innan man hittade rätt.

- Ja, det var en jävla massa alltså men vi behövde ju inte träffa alla eftersom varenda en fanns på MySpace. Det är lite förbluffande alltså. Även om de var bosatta i Argentina, Brasilien, Cypern. Malta eller Nya Zeeland så nog fan hade de en MySpace-sida. Varenda en utan undantag. Men det ger väl en inblick i hur stort MySpace är också.

In på ett bananskal hela vägen från USA

Av alla sökanden träffade man slutligen fem personer i Stockholm, samtliga skandinaver, men ändå hittade man inte rätt. Lösningen kom istället när Robert Lowes flickvän på eget bevåg kontaktade Leif. Det ena ledde till det andra och rätt vad det var så hade Candlemass en sångare bosatt på andra sidan Atlanten. Något som kan tyckas ganska drastiskt.

- Jo men vi hade ju verkligen försökt. Ingen kan ju säga att vi inte försökte när vi höll på i tre månader. Vi lyssnade på 80 pers! Och håller ingen av dem måttet så vad fan ska man göra? Vi kan ju inte ta in en sämre sångare. Det går faktiskt inte. Så då är det ju bara att fortsätta tills man hittar en och sen kom ju Robert och han utklassade ju egentligen det mesta. Så om han kommer in och krossar allt motstånd och dessutom är en skittrevlig snubbe så vad fan. Och om det är någon som hyser något som helst tvivel om det där så är det ju bara att lyssna på plattan. Då försvinner ju alla tvivel om att han är rätt person.

Som nämndes i inledningen spelades plattan in redan i maj 2006. Då var bandet helt övertygade om att Messiah trots allt skulle lägga sången.
- Ja ja, absolut. Vi visste ju inte att vi måste söka en ny sångare förrän i november precis innan jul. Men när det inte går att genomföra så är man ju tvungen att hitta en lösning på problemet.

Och därefter har ingenting av musiken förändras annat än att sången har tillkommit?
- Ja precis så. Så jag har levt jävligt mycket med den här skivan lite för länge egentligen. Men va fan, träffar skiten fläkten så vad fan ska man göra?


The curse of Candlemass continues

På grund av förseningen med skivan missar man flertalet av de större festivalerna under sommaren. Därmed blir också marknadsföringen av nya skivan rejält begränsad. Leif verkar ändå ta det hela med ro.
- Nu blev vi lite för sent ute så vi kunde inte få alla festivaler men vi ska köra Metal Town (tack vare ett återbud) i alla fall och det blir jävligt bra. Och sen är det ju någon stor festival på Irland och någon stor festival i Tyskland och sen är det sommaruppehåll och sen några festivaler till. Så det kommer nog att bli en hel del ändå. Och sen ska vi ut på egen turné i höst, så det kommer nog att bli ganska mycket jobb nu direkt efter att plattan kommer ut och framåt.

Vän av ordning undrar ju ändå (aningen skeptiskt) hur det kommer att fungera med en sångare, som inte bara bor på en annan kontinent, utan också är med i ett annat band.
- Han är ju sångare där men de gör ju typ en platta var sjunde år eller något sånt. Det är ju inga större problem så utan vi ser det mer som att vi vinner någonting och de vinner någonting också.

Kan man tänka sig att det blir en gemensam turné där han dubblerar?
- Det tror jag inte. Det blir lite jobbigt för honom att sjunga två set. Och en sångare ska inte göra det, det tar som fan på rösten också. Men annars hade jag jävligt gärna åkt ut med Solitude Aeturnus om det inte hade varit så. För det är ett jävligt bra band.

King Of The Grey Islands

Den nya skivan är en mörk konceptplatta om den moderna civilsationens förfall. Ett inte helt obekant tema inom doom-genren, men kanske extra relevant nu, om inte annat som ventil, med tanke på vilka känslor som fjolåret säkerligen bär med sig.

- Ja alltså det är ett löst koncept. Den handlar om olika känslostämningar hela plattan. Det utgår ju från det här som många människor kan känna ibland att livet känns jävligt meningslöst och att vi lever i ett jävla skitsamhälle. Så det är väl mest det som den utgår ifrån. Så då handlar ju liksom låtarna mycket om desperation och förtvivlan, ångest och vrede. Det är ju bara att inse att vi lever i ett jävligt hårt samhälle med hård utslagning och där det inte finns så mycket humanism kvar. Och det kan driva människor till självmord och få folk att sluta hoppas på någonting. Så det är en väldigt hoppfull skiva det här (skratt).

Finns det en tydlig kronologi i låtarna också, den börjar ju med "Prologue" och avslutas med "Embracing the Styx", det låter ju verkligen som den sista resan?
- Ja han skär ju handlederna av sig i sista låten för han inser att det går inte att göra något åt den här världen vi lever i, så att det är ju bara att ge upp liksom.

Så det är en karaktär alltså..?
- Ja det är Edgar Grey alltså, men just den låten är inte med utan den kommer som extralåt på vinylen (skratt). Det är en låt som heter "Edgar Grey" som ligger mitt i skivan så det är ingen kronologisk ordning så.

Finns han på riktigt eller är det en påhittad karaktär?
- Ja ja visst (påhittad), i och med att den heter "King Of The Grey Islands" så heter han Edgar Grey den här snubben. Men musiken är mycket viktigare än vad budskapet är. Precis som om man behöver upplysa folk om att man lever i en jävla skitvärld.

Nervös väntan på publikens reaktioner

Med tanke på vilken formidabel succé den självbetitlade återföreningsplattan blev, kan man lätt räkna ut att turbulensen i Candlemass blev ett rejält antiklimax för de inblandade. Och ur ett värsta-fall-scenario riskerar det givetvis att äventyra hela bandets karriär. Uttrycket "upp till bevis" äger utan tvekan en viss tyngd här.
- Ja man vet ju aldrig hur en platta ska tas emot. Det kan man ju aldrig veta. Man kan ju tycka att man har gjort världens bästa platta och ändå så blir den totalt sågad. Sånt händer ju hela tiden. Det kvittar ju hur mycket man jobbar eller lägger ner på någonting, man kan ju fortfarande bli sågad av press och så, det är inte lätt att veta. Men jag vill ändå säga att om du fortfarande saknar Messiah Marcolin efter att ha lyssnat på nya Candlemass-plattan, då är du dum i huvudet. Det har jag sagt hela dagen till folk.

Att Leif själv gillar "King Of The Grey Islands" råder det ingen tvekan om. Personliga favoritlåtar har han gott om.
- Ja alltså det varierar ju från dag till dag tycker jag. Det har ju varit "Emperor Of The Void" ett tag, "Devil's Seed" var det ett tag, det har varit "Of Stars And Smoke". Nu sista veckorna har det väl varit "Clearsight" och sista låten "Embracing The Styx". Nä men jag måste säga att jag är grisnöjd med här plattan. Att den har hållit ett år för mig att lyssna på, efter det att vi har hållit på och jobbat med den i ett halvår, det tyder bara på att det är en jävligt bra platta. Ska man gå efter de förhandskommentarer vi fått från pressen så kommer vi att få jävligt bra kritik för den också. Vi fick veta att Terrorizer tyckte att den var helt suverän och vi har fått kommentarer från olika Metal Hammer-tidningar att de diggar plattan som fan.

Födelsedagskalas med nära och kära

Den sista mars i år firade bandet 20-års jubileum på Kolingsborg i Stockholm. Kvällen är redan historisk då bland annat originalsångaren från "Epicus Doomicus Metallicus" Johan Längquist gjorde sitt första och enda publika framträdande med bandet någonsin. Något som ensamt (törs jag påstå) lockade festdeltagare från hela världen. Därmed fick också nytillskottet Robert Lowe en allt annat än tacksam uppgift när han skulle ställa sig på scenen med Candlemass för första gången.

- Det var ju lite svårt för Robert i och med att de andra sångarna har ju liksom, både Johan och Thomas (Vikström från Chapter IV), en identitet hos publiken. Men Robert har inte det, så det var ju väldigt svårt för honom och inte riktigt hans forum. När folk har lyssnat på skivan, då får de ju verkligen höra honom. Och då är det ju lättare att köra live sen. Det var ju mest som en presentation av Robert alltså. Den feta presentationen det blir ju skivan. Och sen kommer de som har hört den säkert att vilja höra mer av Robert live med Candlemass. Det är jag helt övertygad om.

Med tanke på alla gästartister som var uppe på scen under kvällen känns det inte som någon vild gissning att man fick repa en hel del innan.

- Väldigt lite faktiskt. Vi hade repat med Johan som funkade rätt bra. Vi hade inte repat med Vikström vilket ju framgick lite grann (skratt). Tony Martin var med på soundcheck och det var de andra också, så det var väl egentligen bara Thomas vi inte hade repat med där. Men det är ju lite svårt också, folk har ju familj och allt sånt där. Så det fick bli som det blev. Det var ju inte meningen att det skulle bli något blodigt allvar, det var ju ett party liksom med fest och kul. Vi sa ju det till folk att det handlar mest om att dricka öl och ha kul alltså.

Jag vidhåller ändå att det för många var en legendarisk kväll i och med att Johan Längquist var med .
- Jo för fan Johan gjorde bra ifrån sig. Det var ju grymt att höra för mig själv också. Att stå där och få höra originalsången till "Under The Oak" och "Sorcerer's Pledge" och sånt där, det var ju grymt.

Det är ju naturligtvis en självklar fråga om det någonsin var på tapeten att ta in Johan igen?
- Näe egentligen inte. Vi vet ju att han sjunger jättebra. Johan är en grym sångare och kanske att det hade funkat på något sätt men Candlemass är ju mycket mer metal egentligen. Så vi måste ju ha en sångare som är lite metal också. Och Johan är en grym sångare men han är inte så mycket metal. Och vi behöver en sångare som har den här internationella metal-touchen. Så att för mig var det ganska självklart att ta Robert Lowe och jag tror inte att jag kommer att ångra det valet. Men Johan är ju fortfarande en grym sångar

Allt finns förevigat

Hela festen finns inspelad med fem kameror och professionell ljudupptagning. Men vi som hoppas på en DVD lär få vänta enligt Leif.
- Det blir nog bonusmaterial någonstans men vi kommer inte att ge ut det här på DVD, det tror jag inte (Det blev i dagarna klart att denna spektakulära konsert visst kommer ges ut på DVD red. anm.).

Det finns garanterat ett rätt stort intresse för det.
- Ja men alltså, jag har inte kollat igenom materialet och jag har inte lyssnat på mixen heller, så det kommer väl här framöver att jag ska göra det. Vi har inte tänkt så mycket mer utan vi spelade in hela skiten men har inte tagit något beslut att det ska ges ut eller klippas ihop. Så vi får se, det är inte så att det sitter någon i startgroparna nu i alla fall.

Förr eller senare lär materialet komma ut, det kan man nog vara rätt säker på. Om inte annat för att det ger Nuclear Blast möjligheten att klistra på en dekal med texten "featuring Johan Länquist, the legendary voice from Epicus Doomicus Metallicus". Någonting säger mig att de inte hade haft något emot att göra det redan på "King Of The Grey Islands".

Candlemass sparkar igång sin Europaturné i Malmö den 31:a augusti och återkommer i september till i tur och ordning Göteborg den 23:e, Linköping den 24:e och Stockholm den 26:e. Öppningsakt på samtliga datum är göteborgska All Ends.
<< Tillbaka till Intervjuer