Intervju med Jens Ludwig - gitarrist i Edguy

I samband med Edguys Sverigebesök så fick jag chansen att intervjua strängbändaren Jens Ludwig. Vi samtalade om det mesta men mest om turneér och så här svarade han på om publikens mottagande under den då pågående Hellfire Club-turnén.

Well, börjar han - det har varit mer folk nu, än på våra tidigare turnéer och det är i alla fall väldigt bra för oss och för folket också. Det är ju så att ju mer folk det blir ju större blir partyt. Varenda ställe vi har spelat på, på den här turnén har vi haft mer folk än på vår Mandrake-turne. Det verkar som att denna turnén skördar stora framgångar.

Jo, nog har det gått bra för tyskarna. Här i Sverige hamnade plattan på sjätte plats på albumlistan men varför tycker alla att albumet är så bra? Jens svar gör mig inte klokare i alla fall.

- Det är den senaste ha ha ha, det är alltid svårt att att jämföra med de tidigare skivorna. Jag vill bara säga att det är ett logiskt utvecklande som vi har att göra med, ljumässigt kom vi lite närmre rock n roll, lite mer avskalat, det är inte lika polerat längre och musikmässigt. Skivan är logiskt det nästa steget ifrån Mandrake. Det vi påbörjade på Mandrake har vi avslutat med Hellfire Club.
Hur kommer ert nya album låta då?
Jag vet inte säger han skrattar. - Jag har inte en aning. Vi tänker inte så mycket på det vid den här tidpunkten, för nu är vi ute och promotar Hellfire Club och även med Hellfire Club-albumet så visste vi inte hur det skulle låta innan vi möttes i replokalen och lät idéerna flöda fritt.

Angående texterna på skivan finns där något koncept eller budskap bakom låtarna på plattan?
- Nej, nej inget koncept, varenda enskild låt kan stå för sig själv och det är Tobi som skriver lyriken, allt som kommer till hans sinne kan ingå i en låt. På Hellfire-albumet finns det inget koncept som knyter ihop låtarna.

Till de som inte har lyssnat på er innan, vilket album skulle du rekommendera att börja med? Vilket är ditt favorit Edguy-album?

- Just nu är det det senaste så klart. Jag har inte lyssnat på detta så mycket om man jämför med de andra och jag tycker att folket kan ge varje platta en chans, livealbumet kanske kan vara en bra introduktion eftersom att vi har låtar ifrån många album på det. Min personliga favorit är återinspelningen av Savage Poetry.
Förra året släppte ni ju CD´n " Burning Down The Opera" har ni planerat att släppa en live-DVD i framtiden?
- Ja, självklart, vi kommer försöka spela in den under denna turnén, kanske i Syd Amerika i höst. Vi vill göra en DVD men vi har inga konkreta planer vid den här tidpunkten.

På Hellfire Club har ni gjort en återinspelning av en gammal demo-låt "Children Of Steel" Har ni någon gång tänkt på att återinspela era två demoskivor och släppa dem på ett album?

- Ah, det hade varit en bra idé, men bara åtta låtar på ett album, åh nej, det är ju nio låtar, det skulle ändå inte vara så mycket för ett album. Men vi gjorde den här återinspelningen, för du vet alla skivbolag tigger om bonusspår så vi tänkte att det skulle vara en bra idé att återinspela en gammal låt. Eftersom att eh, power metal har blivit ganska inne på sista tiden och många har anklagat oss för att hoppa på ett tåg. Så med denna låten visar vi alla att vi aldrig har hoppat på något tåg, den musiken vi gör idag är den vi alltid har gjort och vi har hållit på med denna musiken i tolv år, så vi gjorde det innan den blev inne. Vi valde "Children Of Steel" eftersom att det är en bra låt tycker jag.

Ja det tycker jag med. Vad tror du är den största orsaken till att Edguy säljer som smör här i Sverige medans andra tyska band inte gör det?

- Jag vet inte, fråga de svenska fansen ha ha ha!
Kanske är det så att detta albumet är bättre än era tidigare album?
- Åtminstone så tycker jag så, med Mandrake-albumet... Vi har varit på turné i över ett år och spelat - jag vet inte? - 70 konserter kanske och inom den här tidsperioden så växer man samman som band och du spelar självklart bättre. Jag tror att detta influerade det nya albumet väldigt mycket.

När ni har turnerat så har ni turnerat med en massa olika band, vilket band var roligast att turnera med och vilken turné var bäst?


- Det är svårt att säga, vi har alltid kul när vi är ute på turne. Om jag får välja en turné så skulle det vara den vi gjorde med Gamma Ray. Vi har känt bandet i flera år och vi är riktigt nära vänner och det var riktigt, riktigt kul. Förutom det så är denna turnén väldigt rolig också. Vi har två svenska band nu och vi får se vad som händer i den sista veckan nu.
Vad tycker du om Nocturnal Rites?

- De är trevliga, de är riktigt bra, men alltid fulla he he he.

När du är hemma och vill lyssna på musik, vilken musik är det då som snurrar i din stereo är det bara hårdrock eller annan typ av musik?

- Vilken musik som helst, du vet, till exempel när vi jobbar i studion på ett album och man sitter där i åtta timmar med hörlurar med elektriska gitarrer så när man kommer hem så kan jag inte lyssna på elektriska gitarrer något mer. Då sätter jag på TV´n eller radion. Jag sitter där och bläddrar bland kanalerna på TV´n och ser jag något som verkar intressant så tittar jag på det.

Välj fem Edguy-låtar som gör att när du lyssnar på dem får du känslan - Wow, detta är kanonbra.

- Fem? Jag kan välja fem album - hö hö hö. Jag har inte tänkt på detta. Eftersom att när du lyssnar på musiken som du har gjort på en CD så lyssnar du totalt olika gentemot ett annat band. När jag lyssnar på Edguy så tänker jag alltid, hmm, kan man höra detta och är detta välspelat. Du har alltid dessa produktionssaker i tanken så det är väldigt svårt att sitta ner avkopplat och lyssna på albumet, det är nästan omöjligt.
Här får jag inte ut något svar så jag får ställa frågan igen. Så du kan inte välja fem Edguy-låtar som är riktigt fantastiska?
- Well, alla låtar (hö hö) nej men personligen så gillar jag, jag får den här gåshudskänslan av "The Spirit Will Remain" av orkestern. Det är i alla fall en låt jag kan nämna.
Var det kul att göra orkesterinspelningen?
- Ja! Det var en kanonupplevelse och det var ännu roligare att lyssna på resultatet efteråt.

När ni gjorde Vain Glory Opera-albumet så hade ni lite gästinhopp är detta något vi vill se mer av i framtiden?


- Ja på Hellfire Club har vi ju ett gästinhopp i form av Kreators Mille Petrozza, om det bara fungerar så är det kul att arbeta tillsammans med olika personer i studion. Att bjuda in dem för att de ska sjunga dina sånger och jag är säker på att vi kommer fortsätta med detta i framtiden.

Vad tycker du om genrén som kallas för Nu-Metal?
- Det är som så här, några bra band och några suger. Så det är, jag kan inte prata om hela genrén som något dåligt. Vissa band till exempel Linkin Park, de har några bra melodier i sina låtar, ehm, jag gillar att lyssna på dem. Sedan så finns det några andra band vilka jag inte vet vad de heter men de är total skit. Det är i som i all musik. Det finns några bra musikanter, några bra låtskrivare och några dåliga.

Du är ensam kvarlämnad på en öde i mitten av havet. Du har en CD-freestyle och obegränsat mycket batterier... Du får ta med dig max tre cd-skivor - Vilka skulle du ha valt?
- Jag skulle göra ett album med familjen som pratar, så du har något omkring, det måste vara ett. Musikaliskt skulle det bli "Operation Mindcrime" med Queensr˙che och "Seventh Son Of A Seventh Son" med Iron Maiden. Det är dem hi hi.

Ni har haft en sammansvetsad line-up nu, hur håller ni ihop bandet?

- Vi känner varandra väldigt väl och speciellt när du är på turné så måste du respektera alla och ta hand om alla. Vi har varit tillsammans så länge i denna line-upen nu så där är någon form av blind underförståddhet. Alla vet när någon behöver varva ner och vara för sig själv och vi går inte varandra på nerverna så mycket heller, det är ett bara ett bra vänskapsband skulle jag säga.

Är det några mål eller drömmar som ni i bandet vill förverkliga som ni ännu inte har förverkligat?

- Självklart, spela i Stadiums he he. Det skulle vara, fortsätta med detta i flera år till, det hade varit kanon.

Ja, det var allt ifrån mig, avsluta denna intervjun hur du än vill, ordet är fritt.
- Yeah, först av allt tack för tiden som du har ägnat dig åt detta samtalet. Till alla som har supportat oss, tack så mycket, utan er fans skulle inte detta vara möjligt. Så ett stort tack till alla fans som har supportat oss, ta det lugnt och ha det bra!

][Band - Edguy][
][Person - Jens Ludwig][
][Typ - Face-To Face][
][Inlagd - 28 Maj 2004][

Johan<< Tillbaka till Intervjuer