MOT FOLKMUSIKEN

Det svenska folkmusikinfluerade heavy metalbandet Falconer är på rätt köl igen.
Efter år av slitningar i gruppen har man tagit inte bara ett utan två steg tillbaka och därmed hämtat in
originalsångaren, klassiskt skolade Mathias Blad. Kristoffer Göbel som har agerat ersättare för Mathias
i cirka två år fick kicken på grund av nämnda persons återtåg. Nedan följer en intervju från tiden då Kristoffer fortfarande
var medlem och samtalet ägde rum någon vecka efter den nu nedlagda festivalen 2000 Decibel där Falconer höll hov under ett kraftigt regnväder.

På Falconers andra platta "Chapters From A Vale Forlorn" (Metal Blade, 2001) förekommer en låt som heter "The Clarion Call" nämnda låt har blivit något av en favorit hos bandets fans och man undrar ju hur mycket det egentligen gör när herr Göbel sjunger fel text på denna klippa?
- Ja det är ju inte första gången han gör det heller, skrattar herr Wienerhall i telefonen från sitt hem i Mjölby. Jag tyckte ju det var skitkul men om man har en del skeptiska fans så gör ju inte direkt det saken bättre och speciellt inte under den låten.
Sant, men vad tycker egentligen fansen om nya plattan "Grime vs. Grandeur" (Metal Blade, 2003)? Har de tagit till sig den. Vad är deras reaktioner?
- Det där är väldigt skiftande faktiskt. Vissa tycker att okej nu låter de som på första skivan, och andra tycker att vad fan så här ska inte alls Falconer låta. Det verkar ju finnas några favoriter i alla fall. I och för sig, funderar han. Vissa hatar ju sådana här stora hockeykörer men vissa tycker ju att det är det bästa som finns på plattan, säger Stefan.
"Grime vs. Grandeur" skiljer sig något från andra Falconer-plattor och mest märker man det på neddragandet av folkmusiken som har varit en stor del i Falconers sound och gjort att de har stått ut lite från mängden. Stefan menar dock att det inte var medvetet.
- Jag tror det beror på nya sättningen i bandet som har influerat mig omedvetet. Stämningen i bandet var så jävla bra då så att man gjorde mer intensiv och rättfram musik på grund av det. Vilket gjorde att jag glömde bort folkmusiken lite, inte för att jag saknar den men jag förstår att vissa fans kan göra det. Så till nästa platta kommer det bli första gången som jag försöker styra plattan åt något visst håll, så det kommer nog bli mer folkmusik än det varit någon gång tidigare. Det låter ju lite egnare om man har det med. Det är ju lätt att försvinna i mängden. Jag har inget att klaga på på nya skivan, men jag förstår om det inte låter lika eget.

Vad hände med Mathias

Falconers första platta slog ner som en bomb hos power metal-folket. Med suggestiva texter och en otrolig känsla för melodier sällade sig Falconer till de som var ett gott hopp för framtiden. Konstellationens näktergal, musikalsångaren, Mathias Blad fick sedermera lämna skutan. Frågan som ställs är nu: Hur och varför? Efter ett slirigt svar om att inte fick direkt fick kicken, får mitt intervjuoffer igång maskineriet.
- Vi hade fått erbjudande om att åka som förband till Edguy lite tidigare - då skulle vi ju spela lite mera live - men hans musikalschema gjorde ju att han inte kunde ta en sådan grej, till exempel vara borta en månad. Vem ska ersätta honom då? Stefan låter helt uppgiven, när han utstöter de sista orden.
- Det är ju inte som att svetsare Nilsson kunde gå in och ta hans plats. Han var ju tvungen att följa sitt schema stenhårt och det förstod vi ju helt och hållet också, men vi kunde ju inte rätta oss efter vad han kunde eller ville. Vi frågade om han kunde lägga ner mera tid på Falconer och det sa han att han inte kunde och då tänkte vi att: fan - men det vill vi - så då får vi hitta en ny sångare. Hårdrock kommer aldrig bli en sysselsättning för mig, det är bara en kul grej som jag håller på med, citerar Stefan Mathias.
- Han var väl inte så jätteseriös och hade väl inte tänkt att det skulle ta så mycket tid och vi hade ju inte tänkt spela live överhuvudtaget från början så det var ju fine med honom då.
Hur sjutton kommer man sedan på att ta med Destinys sångare? Var det aldrig tal om att ta in en Mathias-kopia?
- Nej, det hade vi inte tänkt. Jag tror inte att det finns någon som kan göra den stilen bättre än Mathias gör så då kändes det lönlöst att försöka få någon som honom. Vi hade några som sökte och skickade lite demomaterial och jag tror att det var den förra gitarristen Anders som såg Kristofer när han lirade med sitt coverband, säger Stefan.
Mathias var som sagt en väldigt stor del i Falconers sound och när han lämnade var det en del som vände bandet ryggen.
- När den del av soundet försvann förstod jag ju också att jag skulle uppröra vissa fans. Men vad fan det var ju min musik och det enda som jag fick ut av musiken var ju glädjen av att skriva den och spela in den, min vilja var ju starkare än alla fans ihop. Det var både på gott och ont och man förstod ju att bandet skulle få sig en känga på grund av det. Men det var det värt, säger Stefan.
Nåväl. Efter två hyllade album med första sättningen var det dags för det tredje "Sceptre Of Deception" (Metal Blade, 2003) vilket var ett konceptalbum om "Nyköpingens Gästabud". Albumet fick rätt så varierade recensioner och enligt Stefan själv är det inget mästerverk.
- Nej jag är inte heller nöjd med den. Delvis på grund av att vi inte lät Kristoffer sjunga som han gör bäst utan lät honom tagga ner lite för att inte uppröra för många Mathias-fans och då¨var det ju en jävla halvmesyr med sången, återhållet halvhjärtat sjungande. Dessutom var det ju en temaplatta vilket jag tror gjorde att jag koncentrerade mig mer på texterna än musiken. Ja... suckar han uppgivet. Det mesta i bandet kändes ganska ofokuserat vid den tiden. Nya medlemmar och så ska man göra en temaplatta och så vet man inte riktigt hur man ska skriva musiken till en ny sångare. Men det största felet med plattan är att jag gjorde för dålig musik. "Under The Sword", fy fan vad tråkig låt! Men, tillar han glatt, balladen tycker jag är riktigt bra, säger Stefan.

Mitothyn, framtiden och svenska storbystade blondiner

När jag frågar om framtidens väg för bandet kan jag nästan känna herr Wienerhalls leende genom luren.
- Vi ska börja lira techno med en storbystad blondin och bli stenrika, säger Stefan och skrattar.
- Nej men det viktigaste är att ha kul och slippa att gå back, säger Stefan.
Finns det någon svensk metall som intresserar dig?
Ja, Dream Evil, Nocturnal Rites "Afterlife"-perioden, för jävla bra. Jag är inte så jävla insatt i nya band som Persuader och Steel Attack. Lost Horizon kan gå hem men inget man springer och köper nya skivan med. Jag har hört några låtar som är jävligt bra, intressant sånguppbyggnad också skulle jag vilja säga, det händer mycket i sången. Jag vet inte om det beror på Heiman eller Wojtek - som förmodligen gör sångstämmorna - men det är inte alltid så jätteraka sångstämmor, menar Stefan.
Innan Falconer ens var påtänkt lirade Stefan i ett band kallat Mitothyn. Orkestern lirade black metal med starka influnser av viking och folksagor.
Finns det någon chans att vi får se en ny Mitothyn-skiva på disken någon dag?
- Nej det har jag inte funderat på, men folk har frågat mig och då känns som det som att jag gör ett beställningsjobb för andra. Ett jobb utför man inte gratis, det kan man göra med en hobby som man tycker är kul. Skulle ett skivbolag ge mig femtiotusen för att göra en ny Mitothyn-skiva skulle jag göra det. Men det kommer inte att hända. Det är roligare att göra musik som representerar vad jag gör nu än att gå på femtio procents låga än att göra något som jag gjorde då.
Vad har då Stefan för sköna visdomsord till sina fans?
- De kan sälja Sceptre Of Deception och köpa den här istället.

Johan Karlsson


<< Tillbaka till Intervjuer