KAMPSÅNG OCH CURLING


The Power of Metal har träffat Sveriges största hårdrocksband – Hammerfall – för att förhandslyssna på deras kommande album. Samt för att få sig en pratstund med Stefan Elmgren – gitarristen och även låtskrivaren som framstår som ganska anonym i förhållande till sina mer tongivande kollegor.

TEXT: PER FREDIN

"Threshold" som det kommande albumet heter finns i skivdiskarna från den 18/10. Ett datum som ter sig väldigt avlägset när jag slår mig ner på Hotell Metropol i augusti i år för att låta mig underhållas av Hammerfall. Förhandslyssningen äger rum mitt under årets upplaga av Gates of Metal, där Hammerfall med sin enda Sverigespelning i år är årets headliner. Hela bandet är samlat på förhandslyssningen som kommenteras av Oscar Dronjak.

Inledande "Threshold" är en ganska tung låt med feta gitarrer och melodiös refräng, en typisk Hammerfall låt med andra ord. Oscar beskriver den som en lämplig låt att börja skivan med och avslöjar att introt eventuellt kommer att användas som intro på deras livespelningar.

"The Fire Burns Forever" har du antagligen både hört och sett vid det här laget. Det är den låt som skrevs till friidrotts-EM och som även har en tillhörande video med bland annat Kajsa Bergkvist. Denna låt är fortsättningen på "Hearts on Fire", berättar Oscar, kanske inte textmässigt men åtminstone spirituellt.

Tung och pulserande är Oscars beskrivning av "Rebel Inside". Sen är den också ganska ovanlig för oss eftersom vi bitvis använder oss av rena gitarrer, tillägger han. För mig är det ännu en i raden av typiska HF-låtar, men också den första låten på nya skivan där jag verkligen får höra Joacim Cans använda hela sitt register.

Singelspåret "Natural High" har du kanske också bekantat dig med vid det här laget. Både texten och videon handlar om vampyrer. En skräckfilm i miniformat, säger Oscar förtjust. Det starkaste spåret så långt in i förhandslyssningen är det i vilket fall.

Knappast en ballad, men åtminstone den lugnaste låten på skivan är "Dark Wings, Dark Words". I denna låt hörs det tydligt att vi alla har förbättrat oss sen förra skivan, funderar Oscar, särskilt Joacim.

"Howlin’ With The Pac". Den låter HF, typ, är Oscars kommentar till låten. Textmässigt handlar den om, en för oss ovanlig grej, att vara ute och festa med grabbarna och tjejerna. Jag antar att det är texten Oscar syftar på när han säger ovanlig och inte festandet…

En av mina favoriter på skivan är "Shadow Empire". En av få låtar på skivan som är skriven av Stefan Elmgren. Låter en hel del Helloween och sticker därmed ut en aning ur mängden. Oscar berättar att den egentligen skrevs redan till "Renegade", men att han inte fick den att funka, något som dock Stefan lyckades fixa till.

Som åttonde spår ligger den melodiösa men tunga "Carved In Stone". Min brorsa tycker att det är en av de bästa låtar vi någonsin gjort, fast han är lite knäpp också, skrattar Oscar.

Den instrumentala "Reign Of The Hammer" är även den skriven av Stefan Elmgren. Det lustiga är att den skrevs för tio år sedan och att vi hittade den lagom till inspelningen av "Threshold", berättar Oscar. Allt vi behövde göra var att arrangera om den lite snabbt.

Även låten "Genocide" är skriven av Stefan. Ytterligare en tung låt på plattan som även har ett riktigt bra driv. Jag var endast inblandad i introt på denna låt, är Oscars kommentar. Resten skrev Stefan tillsammans med Joakim.

"Titan" heter avslutningslåten. Som är ännu en tung låt med mäktiga körer. Det finns egentligen inte så mycket att säga om den. Den ramar in skivan på ett bra sätt, en schysst avslutning helt enkelt. Tung och långsam vilket gör att den passar bra ihop med "Threshold", summerar Oscar det hela.

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att "Threshold" är ännu ett i raden av typiska Hamerfall-album. Inte så mycket att jubla över men heller ingen besvikelse, med andra ord en platta som inte bjuder på några större överraskningar. Det låter Hammerfall helt enkelt, på gott och ont. Skivans stora behållning var dock de låtar som Stefan Elmgren skrivit eftersom de stack ut en del ur mängden. Därför kändes det kul att Stefan slog sig ner vid mitt bord när det blev dags för intervju och Hammerfall spred ut sig bland journalisterna.

Vilken skiva i ordningen är "Threshold"?
- Öhhm…vår sjätte studioplatta.

Du lät lite tveksam där?
- Haha, ja, det börjar bli svårt att hålla isär dem nu.

Vad tycker du skiljer denna skiva från era tidigare?
- Svårt att svara på, alla följer ju ett visst mönster. Men som ren produkt så är ju denna platta tyngre än de tidigare.

När drar ni ut på turné med den nya skivan?
- Det är inte helt spikat än, men troligtvis någon gång i januari.

Finns det något land ni ännu inte turnerat i som du skulle vilja spela i?
- Ryssland vore häftigt, men det känns samtidigt lite farligt. Eller Australien, fast det är för långt bort.

Ni har precis blivit aktuella med er så kallade friidrottsvideo (The Fire Burns Forever), med Kajsa Bergkvist i huvudrollen, vems påhitt var det?
- Jag tror det var samma källa som var ansvarig för curlingvideon och det var någon sponsor som kläckte den idén.
 - Extra roligt var det ju att curlingdamerna vann så nu hoppas vi naturligtvis att även Kajsa ska vinna.

Fick du några värdefulla tips för att bli en bättre friidrottare?
- Haha, nej, jag föredrar att titta på. Förhoppningsvis får vi tid att kika lite på friidrotts-EM nu när vi inviger det.
  - Fast för att vara ärlig ser jag hellre på ishockey!

Har du själv utövat någon idrott?
- Innebandy och fotboll men jag var rätt kass så jag blev musiker istället!

Ni har spelat på melodifestivalen, gjort supportervideos till både Curling- och friidrottslandslaget och ska imorgon inviga Friidrotts-EM i Göteborg (den 6/8, förf. anm.). Detta gör er antagligen till Sveriges folkligaste hårdrocksband, har ni funderat på att spela på Allsång på Skansen?
- Haha. Ingen aning, jag tycker inte att vi inte är hårda nog för att vi gör sådana saker. Det gäller att kunna bjuda på sig själv. Fast än har vi inte fått något erbjudande.
  - Den dagen den sorgen.

Ni har haft samma sättning i rätt många år, vad är knepet? Umgås ni privat eller är samarbetet rent professionellt?
- Vi har ju lyckats hålla ihop i 10 år, sex år med Anders, utan svårigheter. Vi gör lite av varje tillsammans, går ut och dricker öl och så.
  - Tyvärr bor ju Anders i Malmö och vi andra i Göteborg så det är inte sådär jätteofta vi ses allihop.

Kan ni arbeta med Hammerfall på heltid?
- Nej, alla har vi våra små soloprojekt. Själv håller jag på att plugga till pilot. Än så länge är det bara privatflygcertifikat men tanken är väl att jag ska ta trafikflygarcertifikat också.

Ja, att vara pilot och hårdrockare är ju bevisligen en bra kombination.
- Ja, precis!

Vad gör du annars på fritiden då?
- Umgås med min familj, det vill säga min flickvän och kör motorcykel.

Vad tycker du om nedladdning och fildelning på Internet?
- Jag blir arg när folk ser det som en rättighet. Men samtidigt är det klart att jag också laddar ner saker ibland.
 - Däremot tror jag inte att hårdrocken är så hårt drabbad egentligen, dels har vi en trogen fanskara och dels slår vi inte igenom med bara en låt. En popartist slår ju igenom med en enda stor hits, då borde det vara mer kännbart med nedladdning.
  - Nedladdningen skapar ju samtidigt en hel del överraskningar. Som när vi spelade i Sydamerika där vi bara har sålt ett par tusen plattor och varenda en i publiken kunde sjunga med i alla låtarna! Då undrar man ju hur det har gått till.

Vad kan vi förvänta oss av Hammerfall i framtiden?
- Att vi ska försöka att fortsätta att utvecklas. Särskilt live där vi ska jobba för stora scenshower och mycket rekvisita.

Är det något du vill hälsa våra läsare?
­ Hoppas att ni gillar albumet och att vi ses i framtiden!

Ett par timmar senare, tillbaka på festivalen, ser jag Hammerfall göra en mycket underhållande spelning innehållandes massor av eld, fyrverkerier och curlingdamer. Sveriges största hårdrocksband är tillbaka – hetare än någonsin (bokstavligen).


<< Tillbaka till Intervjuer