SLAKTAREN SOM BLEV POWER METAL-PIONJÄR

INTERVJU MED MARKUS GROSSKOPF - HELLOWEENTEXT: JOHAN KARLSSON

Den upproriska punken förde till hårdare tongångar. Australienarna AC/DC, utklädda KISS-medlemmar och första Maiden-plattan fick Markus öron att koka. Det tog inte lång tid innan unge herr Grosskopf satt och pockade på strängarna till sitt huvudinstrument - basen. Hans första tid som medlem i ett band var genom punk-covers men precis som tidigare kände han att det var det tyngre som lockade. Markus arbete för att överleva utgjordes som slaktare och under tre år höll han i kniven för att få råd med nya instrument. Vad han inte visste då var att han senare skulle kunna leva på sin musik.

Tillsammans med Kai Hansen, Michael Weikath och Ingo Schwichtenberg var han med och gjorde musikhistoria. 1985 kom debuten, kort och gott kallad "Helloween", aka "Mini LP", och därefter följde en hel rad med skivor, nu senast "Gambling With The Devil". Under dessa år, från 1984 fram till nutid, frontades konstellationen av tre olika sångare: Kai Hansen, Michael Kiske och Andreas Deris. Jag bad Markus att välja ut sin favoritskiva med respektive vokalist.
- Ah, då skulle jag säga den första, "Mini LP:n". Det var en start för oss unga pojkar utan nåd för oss själva, berättar Markus koncist.

Gaphalsen Hansen som förutom att bräka på i micken även trakterade den sexsträngade ansåg rätt snart att det var problematiskt att sköta bägge huvudsysslorna live. Orkestern bestämde sig således för att finna en ny micktrakterare och från undergroundbandet Ill Prophecy rekryterades artonåringen Michael Kiske. De numer legendariska "Keeper"-plattorna hamnade på skivdiskarna ´87 respektive ´88 och basisten verkar väldigt nöjd med dessa verk.
- När Michael Kiske kom in i bilden var det fantastiskt vad han gjorde och vad vi var på väg att göra, menar han trovärdigt. Jag frågar om ryktet stämmer att "The Keeper" i själva verket är de kristnas gud?
-"The Keeper" är ledaren som kämpar mot ondskan. Han skulle kunna vara någon slags Jesus-person vilken springer runt på jorden och bekämpar all elakhet i världen, säger Markus i samtycke.

1988 hoppade Hansen av skutan och de efterföljande skivsläppen är av udda karaktär. Åtminstone utåt sett - omslagsmässigt.
- Ha ha, skrattar Markus förnöjt, tanken med "Pink Bubbles Go Ape" var att förbrylla alla och "Chamelon" härstammar från Kiskes idé att ha alla grundfärgerna, förklarar herr Grosskopf.
Efter den - i mångas ögon - dråpliga "Chameleon" sparkades mästervokalisten Kiske och in kom Andreas Deris från Pink Cream 69.
- "Master Of The Rings" tog oss tillbaka till starten (musikmässigt, förf. anm) från vad vi var så den är också väldigt känslofull för mig, avslutar mannen frågan.

Pumpans skal

1995 var ett sorgens år för Helloween. Deras förre trummis Ingo Schwichtenberg valde att ända sitt liv - genom att slänga sig framför ett tåg. Kai Hansen-ledda Gamma Ray och ex-vokalisten Michael Kiske valde att skriva en hyllningssång till den avlidne men Helloween själva hade aldrig några funderingar i dessa banor
- Du har det inuti dig. Du skriver inte en låt om det och visar det för alla så att de kan säga: "åh vad bra". Det är väldigt personligt och vi ville inte visa det för alla och det får folket acceptera. Det är okej för mig om någon gör det men vi ville hålla det på ett personligt plan, menar Markus bestämt._

Den tyska brytningen skär igenom idel hostattacker från den välkända basisten och det är en förkyld man som tagit tid att prata med TPOM. Det var länge klart att senaste turnén skulle spelas in för såväl skivutgivning som DVD-format. Det är alltid svårt att välja en representativ setlist för en sådan grej. Markus hade i alla fall en idé.
- Jag ville göra en Keeper-turné och kalla det en Keeper-turné. Jag ville ha med alla de långa låtarna, men sedan måste vi göra alla dessa, du vet, "Dr. Stein" och "I Want Out", berättar basisten.
  - Vi försökte fånga vad som var på gång, du vet, alla gör överdubbningar nu för tiden. Det är ingen stor grej. Vi har koncentrerat oss mycket på publiken men som sagt det är ingen stor grej. Det är fortfarande tillräckligt mycket live, försvarar sig Markus på frågan om hur mycket de har finputsat nya live-albumet i studion.

Bonusspåret "Far Away" från 2003 års "Rabbit Don't Come Easy" ryktades vara en gammal osläppt låt från Keeper-eran. Dessvärre bekräftar Markus att så inte är fallet.
- Nej, det var en låt som jag gjorde i samband med den plattan, vi har inga låtar över från Keeper-eran, säger han bestämt.

Många är de fans som hoppas på en alternativ återförening av det gamla gänget men enligt Grosskopf lär det aldrig hända.
- Kiske är inte ens möjlig efter allt som han har sagt och Hansen gör sin egen grej. Jag ser inte Helloween som en cirkusshow där folk kan komma och gå som de vill. De stannar ett litet tag och sedan går de. Det är klart att de inte kommer stanna i Helloween förevigt men vi måste hålla vår line-up, säger han pliktskyldigt.

Nåja, om de inte finns chans till en återförening kanske man åtminstone kan få tag på en dubbellive-version av "Live In The U.K" i framtiden?
- Jag vet inte, jag vet inte, säger han uppgivet. Om de hittar materialet, jag har ingen aning. Alla Rättigheterna ligger hos Sanctuary och jag vet inte vad de ska göra med det? De har ju köpt upp Noise och det är sådant affärs-skit som ingen bryr sig om och om inte de vill ge ut det så är det inget vi kan göra.

Chockmaskin och en opera av metall

Utöver pumporkestern har basisten ägnat sig åt andra engagemang. Mest känt av dessa är troligtvis hans medverkan på Tobias Sammet's (Edguy) metal opera-projekt - Avantasia. Markus säger att det var en stor skillnad på att spela in med Avantasia gentemot Helloween.
- Tobi kom bara till Hamburg för att repa för Avantasia. Han hade alla dessa ruffa idéer och spelade dem på keyboard och vi spelade in låtarna tillsammans. Alla gjorde sin del men vi hade bara en vecka, du vet, för han hade tidspress och alla musiker hade tidspress men på något sätt fick han in dem. Vi fick jobba väldigt snabbt, väldigt effektivt och jag gick in i studion och adderade lite basgångar för att fixa till mitt instrument och det sättet att göra det - väldigt, väldigt snabbt, du vet. Det är intressant vad du inte kan göra med varje album som du gör. Någon gång är det möjligt att göra något som det här och det är väldigt, väldigt annorlunda och det är kul, förklarar Markus med en halvsnäv formulering.Tobias har länge dementerat en fortsättning på projektet men för några månader sedan stod det klart att det blir en sådan. Om Markus kommer bidra med sina skickliga händer är ännu oklart men när jag frågar honom, vet han inte ens om att det ska bli en efterföljare:
- På vad!? Ska han göra en tredje skiva? Det visste jag inte. Det är första gången jag hör det. Om han frågar mig kommer jag med all säkerhet säga ja - om jag har tid - svarar musikanten.
Just nu känns det inte särskilt sannolikt att någon kontribution till skivan kommer bli av då Helloweens studiotid låg i samma tidsrum som Avantasias inspelning. Markus är dessbättre ett proffs ända ut i fingerspetsarna och allt kan hända.

Hur som har han ett annat projekt på gång och denna gång är det inte bara Schockmachine.
- Shockmachine kommer fortsätta *host* en dag men jag har kontrakt med en kill… skivbolag just nu om att göra något helt annat, försäger sig nästan medlemmen. Jag kommer inte konfirmera något än för det är inte… uppgörelsen är inte klar så... så länge den inte är klar kan jag inte säga något om det, förtäljer han lite stressat. Den knapphändiga informationen jag har fått i min ägo är inte nog var på jag försöker pressa honom lite - vilket ger resultat. Markus berättar att det blir ganska tuff, tung rock och väldigt melodiöst och mer av den varan.
- Jag kommer bjuda in några musikanter och det kommer bli väldigt intressant men jag kommer berätta när det är klart och så vill jag inte att någon ska stjäla mina ideer, säger han med ett avslutande skratt.

Vän med andra band

Helloween har som bekant hållit på ett ganska bra tag nu och under åren har de turnerat och träffat halva metalsläktet, men hur fungerar det egentligen att turnera tillsammans med ett annat band?
- Vi är inga svåra människor. Vi har människor på turné. Vi har många supportakter och vi behandlar dem väldigt väl. De har sitt sound och, sitt liv och sin tid på scen och vi blev behandlade väl när vi turnerade med Iron Maiden och andra band. Vi har alltid blivit behandlade väldigt väl, du vet.
Det är ett sjysst spel som du måste göra och då kan livet bli väldigt lätt, berättar Markus lugnt.
Förutom att turnera ihop med andra band ses de även på festivaler runt om i världen.
Markus visar sig vara ett stort fan av festivaler men någon favorit har han inte.
- Jag gillar alla, det är fantastiskt. Jag gillar att åka på festivaler på helgerna. Göra en eller två festivaler och sedan åka hem och sova, ha ha, och sedan gör man en eller två festivaler till. I år gör vi dock inga festivalspelningar . I år kommer vi bara spela in och sedan börjar vi turnén i oktober men nästa år kommer vi definitivt köra festivaler och då tror jag att vi kommer till Sweden Rock, säger han roat. Vad tycker du själv om Sweden Rock, replikerar jag med automaten inlagd.
- Jag tycker den är trevlig. Jag såg DAD där, det var en bra spelning. Jag är ett stort DAD-fan och band som Judas Priest gillar jag också. Senast vi var där… det är bra, du ser lite folk där. Jag gillar festivaler hur som. Du går dit och du spelar utomhus och möter lite vänner, dricker några öl. Vädret är fint, delar några, du vet, historier. Det är trevligt - jag gillar det - berättar Markus.

Okej, intervjun börjar lida mot sitt slut kan du ge ett par korta omdömen av:

Masterplan:
- Det är ett bra band och de borde hållit ihop men de (Roland Grapow- , Uli Kusch-ex Helloween) lärde väl sig antagligen i Helloween att man ibland måste gå skilda vägar och att det inte alltid kommer vara till sin belåtenhet eller vad vet jag, det kan gå snabbt, skrattar Grosskopf roat.

Gamma Ray
De gör sin grej och vi gör vår, vi ses på festivalerna ibland och vi spelar tillsammans på scen, säger Markus.

Det är nu även klart att Helloween och Gamma Ray gör en gemensam turné i år. I december hamnar de i Sverige och det ska enligt utsago bli gästspel av Hansen hos pumporna. Med sig har de tyska power metalhjältarna Axxis och är du fan av genren är detta en chans du inte får missa.

Har du några sista ord?
- Mina sista ord kommer sägas precis innan jag dör, ha ha ha, skrockar tysken innan vi säger hej då för den här gången. Skämtsam kille.Helloween ´s nya album -"Gambling With The Devil", släpps den 26 oktober i Tyskland och den 29:e i övriga Europa.


<< Tillbaka till Start
| Intervjuer