Intervju med Maurizio Iacono - sångare i Kataklysm

Den kanadensiska dödsplutonen Kataklysm är nu aktuella med sitt sjunde studioalbum - "Serenity In Fire" - vilket släpptes nu i måndags. Den åttonde mars ringde Maurizio Iacono upp mig en kvart efter utsatt tid. Jag var ganska nervös då detta var min första telefonintervju och tanken på att han kanske inte skulle ringa växte sig starkare. Det ringde till sist och när jag hörde orden: "Hello this is Maurizio from Kataklysm" så släppte nervositeten bit för bit och vi pratade om allt ifrån power- till nu-metal. Min första fråga var: Hur har nya skivan blivit mottagen hittills? Maurizio förstod inte frågan riktigt men efter att ha förklarat ytterligare två gånger så gick det upp ett ljus.

- Åh, det har varit helt fantastiskt hittills. Jag menar... resultaten ifrån tidningar som har kommit in nu, för kanske en månad är nästan fullpott överallt. Helt fantastiska recensioner. Hypen för detta albumet är riktigt stor och vi är riktigt glada över det. Albumet kommer ut idag i Europa och imorgon i USA.

Tydligen blev albumet framflyttat eller så har Maurizio missuppfattat något. Skivan kom i alla fall ut i måndags.

Så vad håller Kataklysm på med just nu?

- Hmm, just nu håller vi på att repa inför den kommande turnén och spelningar. Vi jobbar väldigt hårt för att få allt att klaffa och just nu gör vi mycket pressrealterade saker. Detta är min tredje vecka för den europeiska pressen. Det har varit några galna dagar, men vi är redo att gå ut på scenerna nu, så vi jobbar hårt med den saken.

Jag själv är inte så insatt i bandet och bad därför Maurizio att berätta hur han själv startade sin musik-karriär.

- I början när jag bildade detta bandet 1991 så brukade jag spela bas. Jag var basist i Kataklysm på första EP´n och de två första albumen. Jag har alltid skött bakgrundssången och när vår sångare hoppade av bandet 1996 så bestämde jag mig för att dumpa basen för att hantera micken istället. Jag har altid velat sjunga och nu fanns min chans. Vi rekryterade en ny basist och körde vidare med bandet. Hur jag kom in på metallens väg började när jag var ung. Jag lyssnade på mycket olika rockband och en dag så snappade jag upp ett Slayer-album. Det här är sjukt tänkte jag, så jag fördjupade mig i det och sedan kom Metallica och allting stämmer in i vad jag gör nu.

För de som inte har hört Kataklysm så sjunger Maurizio både brutalt och i en slags falsett och innan Shadows And Dust-albumet så tog han några sånglektioner.

- Ja det stämmer, jag tog några sånglektioner innan det albumet och dessa hjälpte mig enormt. Det var nämligen så att jag brukade förlora min röst live lite, det var tufft för rösten att både göra highpitch-skrik och mörkare toner. Nu har jag inte något problem med detta längre, så jag är verkligen glad och nöjd över att jag tog lektionerna.

Till de som är nya för Kataklysm. Har ni haft några medlemsbyten under åren eller har ni behållit en stabil line-up till nu?

- Vi har haft en ganska stabil line-up skulle jag nog säga. Om man bortser från det faktum att min trummis (Max Duhamel) lämnade bandet och det jag berättade om som hände i början. Min trummis Max lämnade bandet efter åtta år som Kataklysm-medlem. Nu har vi en ny trummis - hans namn är - Martin Maurais och han är Kataklysm´s nya trummis. Vi är riktigt nöjda med honom, han är fenomenal.

Eftersom att jag inte kunde hitta någon information om bandets medlemmar på deras officiella hemsida så tog jag tillfället i akt att fråga vilka som nu är medlemmar i gruppen.

- Vi har min gitarrist Jean-Francois Degenais och han är även bandets producent, han spelade in de senaste fyra albumen. Stefan Bard är vår basist, Martin Maurais är trummisen och jag är Maurizio Iacono och jag sjunger.

När jag undrar över deras influenser till musik, om det är ilska, politik eller vardagliga saker och sedan avslutar frågan med; jag menar, du låter ju ganska så förbannad på albumet, får jag hör jag ett skratt på andra sidan luren.

- He, he, he - jag gissar att det är ifrån allt som händer omkring dig varje dag. Det kan vara personligt, men det kan även vara något som händer omkring dig en viss tid. Kataklysm har alltid varit ett aggressivt band. Det är mycket oordning i världen och så länge det är oordning så kommer Kataklysm spela aggressiv musik. Det är något som aldrig kommer ändra sig. Du kan ju fundera över åt vilket håll vi går. Vi kommer vara en extrem akt, för vi gillar att spela aggressiv musik och vi känner oss nöjda med detta. Våra influenser kommer ifrån välkända band, du vet den engelska scenen. Nu har vi dock hittat vår egen stil och vi är glada över att vi vet åt vilket håll vi går och hur vi ska låta.

Ja, nog för att musiken är aggressiv men hur står det då till med texterna och finns det kanske något koncept bakom albumet?

"Well", börjar han, du vet hela albumet, varenda låt har sin egen historia, men konceptet är likgiltigt till allt. Det är baserat på det positiva och negativa i världen. Det är som ett medium mellan... här tar nu sångaren ett nytt tag och; du behöver en perfekt balans och det är vad albumet handlar om. Balansen av båda världar och förmågan att fungera. Normalt sett så behöver du båda elementen. Om du har för mycket av något så blir det inte bra. Detta är ungefär vad det handlar om. Angående albumet och dess koncept. Det kan röra krig, det kan röra att bli sviken av någon, bara något vad som helst. Varenda sång har sitt eget koncept och det är som en röd tråd behandlar det konceptet.

Bandets första skivkontrakt var med Nuclear Blast men i mitten av 90-talet så bytte de till det mindre bolaget Hypnotic och nu är det tillbaka i Nuclear Blast´s stall. Jag ber honom att berätta den främsta orsaken till bytandet fram och tillbaka.

- Det var ett väldigt svårt beslut att lämna Nuclear Blast. Det var inte något vi ville göra egentligen men vi insåg att det skulle vara bättre för oss att gå någon annanstans. Det var så här - att vid den tidpunkten var Nuclear Blast ett bolag som började signa en massa andra genrer. Det började leta efter power metal-band, melodiska-band samt black metal-band. Kataklysm har alltid varit en extrem dödsmetall akt och i mitten av 90-talet gick det inte så bra för dödsmetall-scenen. Många band tynade bort och vi kände att vi inte hade den rätta pushen längre. Då bestämde vi oss för att lämna bolaget för ett mindre bolag så vi kunde prioriteras mer där, men bolaget gick under. De hade lite finansiella problem så vi började leta efter ett nytt bolag igen. Då var Nuclear Blast där och närmade oss igen. De sa ungefär; kolla här, vi vill ge er en chans, vi gör det på rätt sätt, vi kommer stödja er och vi tror på er, så låt oss göra detta igen. Så vi gjorde det och det har varit kanon sedan dess.

Mitt första möte med Kataklysm var just nya skivan och när jag ber herr Iacono att ge råd om vilket album som man borde börja med som en ny Kataklysm-lyssnare, säger han att det är en svår fråga men får till sist ur sig följande.

Vilket album skulle jag säga att en person skulle lyssna på som inte har hört Kataklysm förut? Jag skulle nog säga antingen "The Prophecy" eller "Shadows And Dust" före man lyssnar på "Serenity In Fire". Det är bara så att de vet lite var vi kommer ifrån. Det är de två album som jag tror är närmast det vi gör idag.

Ja, ni var mycket mer brutala i början er karriär

Ja, jag tror vi var mer kaotiska och sångstrukturen var inte riktigt klockren alltid. Den var lite splittrad, förutom "Temple Of Knowledge" vilket var ett ganska galet album. Jag själv tycker att det är ett av det hårdaste albumen som någonsin har gjorts. Du vet de flesta tekniska albumen, vi har aldrig gjort ett riktigt tekniskt album, men just det albumet är ganska tekniskt. Vi är dock mer av ett band som gillar känsla, hängivelse och melodiska saker, du vet riktigt bra sångstrukturer. Vi vill inte ha 50 000 riff det är bättre att ha fyra - fem riff. Det är bättre att huvudriffet är catchigt än att ha 50 000 riff som inte är catchy. Vi gillar inte att göra utfyllnadsspår. Vi gillar att göra det som vi tycker är viktigt.

När jag berättar att "Under The Bleeding Sun" är min favoritlåt ifrån nya skivan och frågar vilken låt som frontmannen själv tycker är bandets bästa, får jag ett oväntat snabbt svar.

Uhm, min ultimata favoritlåt är den som öppnar "Shadows And Dust"-albumet "Where The Enemy Sleeps". Detta beror på att jag är en typ av person som behöver mycket tid för att verkligen uppskatta en låt. "Serenity In Fire" är fortfarande ny för mig. Men det nya albumet är mer... jag vet redan nu att det är ett starkare album och har mer potential. Min favoritlåt ifrån skivan är svår att välja men - "Ten Seconds From The End" eller "Blood Of The Swans".

Ja, Blood Of The Swans är riktigt bra, säger jag lyriskt.

- Ja, den är så intensiv fortsätter sedan sångaren.

Min nästa fråga är lite svårare; vilket av dessa alternativ föredrar du? En festivalturné med några spelningar spridda över sommaren eller en full inomhusturné som varar flera månader? Du har några bra frågor "mannen" säger sångaren.

- Vad skulle jag välja, låter det fundersamt ifrån andra änden av telefonluren. Jag skulle välja att turnera på klubbar, eftersom att du får se fler ställen.

Och fansen kanske är mer dedikerade fyller jag i.

- Ja, det är mer närkontakt med fansen och du spelar i, du får resa mer och fler personer får chansen att se dig. Du får även ett fullt set. När du spelar på festivaler är oftast tiden begränsad och ljudet kan ibland vara dåligt eftersom att det är utomhus. Så mycket folk är inte heller samma grej. Jag älskar spela på festivaler för det är galet att se så många folk framför dig men jag föredrar längre turnér.

Ja och appropå turneér så drar snart Kataklysm ut på en USA-turne, närmare bestämt idag (25 Mars). Hur förbereder man sig för en sådan sak egentligen?

- Vi jobbar extremt hårt just nu. Denna turnén är väldigt viktigt för oss och vi har dessa kanonbanden med oss så nu är vi redo att "leverera det goda". Vi jobbar hårt på våra sånger just nu. Vi ser till att de är 100 % tighta. Det tar mycket träning du vet. speciellt för våran trummis så han kan göra allt han gör på albumet.

Många band släpper DVD´s och Kataklysm är inte sämre. Någon gång nästa år kommer "The Test Of Time" släppas och Iacono kläcker ur sig på det ena och andra.

- Ja, DVD´n kommer heta "The Test Of Time" den kommer ut sent 2005. Vi vet inget exakt datum men den är planerad runt den tiden i alla fall. Du vet det är så långt kvar till dit. Vi måste se till att allt går rätt till. Vi kommer filma "allting" under nästa års turné med två kameror. Backstage, konserter och varje dag i Kataklysm. Vi kommer... Vi håller på att samla ihop mycket gammalt material från de tidigare åren. Vi ska försöka göra som en stor dokumentär om bandet och vi kommer ha alla videoklipp inkluderade där. Det kommer bli lite av en samlarpryl.

Mina kunskaper om Kanadas metal-scen är ganska begränsade och när jag säger att landet har ett gäng bra metalband som Annihilator och Rush så hör jag ett knappt märkbart skrattliknande ljud när jag nämner de sistnämnda. Jag ber i alla fall sångaren om hans åsikt angående Kanada som metal-land och hur scenen har ändrats med åren.

- Uhm, det är en bra scen mycket potential, men du du vet kanadensiska band får jobba mycket hårdare för att bli upptäckta om man jämnför med de amerikanska banden. Det enda som är tråkigt, eller nej - det är inte tråkigt - det suger, är att varenda fjärde till femte år är då ett kanadensiskt band kan komma ut. Det är en hård, lång och jobbig process. Jag tror att banden har svårt att göra reklam för sig och exponera sin musik utanför hemlandet. När de väl har lärt sig det, då kan de bli signade utanför Kanada. Här finns i alla fall ett par riktigt bra band.

Vilken musik lyssnar en frontman till ett dödsmetall-band på - privat då. Är det bara hårdrock eller smyger det sig in någon Abba-ton kanske?

- Uhm, Om det är någon annan musikstil än metal som jag föredrar?

Nej är det metal eller är det någon annan musik, lyssnar du enbart på metal? Försöker jag då sångaren inte riktigt fattade min fråga?

- Nej, nej jag lyssnar på allting. Jag gillar mycket olika saker. Jag lyssnar inte på dansmusik eller något sådant, för sådant gillar jag inte. Jag lyssnar på extrem death metal, vanlig death metal och så gillar jag mycket olika rockformer, även Nickleback. Jag lyssnar på allt, Three Doors Down all alternativ rock, men även klassiska låtar och soundtracks som Gladiator.

Ja, det är ett bra soundtrack

- Ja, jag lyssnar på sådant. Jag lyssnar på olika sorters aspekter av musik, jag lyssnar inte på Top-40, såvida det inte är ett bra rockband där he he.

När vi ändå är inne och snackar musik, är jag tvungen att ha mannen på andra sidan lurens åsikter om Nu-metal, främst band som Limb Bizkit och Linkin Park.

- Nej jag gillar inte Limp Bizkit, har aldrig gjort, jag gillar inte hans röst och jag gillar inte honom heller. Linkin Park däremot har några bra låtar, man kan inte förneka att de är ett bra band så länge de skriver musik, de är bra musiker. Jag är inget stort fan av de gör, jag är inget stort fan av Nu-metal normalt heller. Om jag ska vara ärlig så tycker jag att det mesta är ren skit. Det är lite som att tala om vad ett pojkband gör men de använder gitarrer också. Det är så jag ser det och jag är inte inne på det spåret. Det är inte seriöst nog för att jag ska ta det på allvar. Några av dem kanske har något bra riff här och där men det är inget jag lyssnar på. Just nu känns det som att alla band försöker vara extrema. Alla säger att de spelar metal och gör musiken tio gånger tyngre än normalt. De shreddar och håller huvudet över vattnet. Jag tror att Nu-metal grejen är död nu, alla vill istället vara ett dödsmetallband ha ha.

På mitt frågepapper har jag skrivit ner fem band namn, jag ville nu att sångaren skulle ge en kort kommentar om varje band.

Metallica?

- Vad jag tycker om dem? Bandet som jag älskar. Jag har älskat det bandet i många år nu och de är en av de största av våra influenser, men de "fucked up" med den senaste skivan!

Gillar du inte "St.Anger"? Säger jag nästan sarkastiskt, då jag kan vänta mig svaret.

- Jag menar, "fuck it", om de hade haft ett okej ljud så kanske... men åt helvete med det ljudet, man kan inte lyssna på låtarna.

Ja, jag gillar det inte heller.

- Ja de försökte vara originella och trodde de skulle skapa en ny stil, men de gjorde inte det. De ville ha en anti-produktion ungefär och jag tycker det är idiotiskt Jag gillar James röst mycket och bandets stil och jag gillar bandet - men Ulrich måste gå - jag gillar inte honom så mycket.

När jag säger att de borde göra en "Master Of Puppets part II" missuppfattar sångaren mig och säger lyriskt.

- Ska de göra det?

Nej, men det hade varit bra för dem.

- Ja, självklart. Jag vet inte om de kan eller vill, du vet det gamla materialet. Det hade varit bra ifall de gjorde de igen. Jag menar "Master Of Puppets", du vet ett klassiskt album för alltid. Om det skulle göra något i den stilen, ta tillbaka soundet, då skulle de bli större än någonsin.

Iron Maiden?

- Gudar utan tvekan, Jag gillar. Jag älskar Iron Maiden. Min gitarrist, det är hans favoritband.

AC/DC?

- Klassiska utan tvekan, de har fortfarande samma riff på varje album, och med varje skivsläpp, men de är fortfarande klassiska

Helloween?

- Uhm, är inte så välbekant med Helloween, jag har aldrig varit välbekant med dem, Min gitarrist är nog mer välbekant med dem så jag kan inte ha någon åsikt egentligen.

Har du aldrig hört dem?

- Nej, det skulle jag inte säga, Jag lyssnade aldrig på Helloween, Jag hade aldrig chansen faktiskt.

Du borde kolla upp deras första skiva - "Helloween" - även kallad "Mini-Lp´n".

- Är den cool?

Ja den låter som thrash men med mer melodi.

- Ja det är många band som jag inte gillar inom power metal-scenen, eftersom att de låter som Iron Maiden och Maiden är Maiden och ingen rår på dem.

In Flames?

- In Flames?

Ja, ett svenskt band.

- Ja, jag gillar de första albumen. "Reroute To Remain" var okej - är inte galen över det senaste. Jag gillade första låten, men inte resten av albumet ha ha, skrattar sångaren.

Ja, jag gillar inte Reroute To Remain. Jag tycker det är för mycket nu-metal influenser eller något.

- Ja, det verkar som att en dag när ett band uppnår ett visst mått av succé, så glömmer de vad de kommer ifrån och när det är för sent så vill de bli tyngre igen. Det är det som är problemet, jag vill inte säga att de gör ett misstag, det är ett väldigt talangfullt band, men de kan göra mer än vad de gör just nu. Jag är dock inte här för att döma någon så.

Nu var jag framme vid min klurigaste fråga och Maurizio tyckte väl också den var rätt svår.

Du är ensam kvarlämnad på en öde i mitten av havet. Du har en CD-freestyle och obegränsat mycket batterier... Du får ta med dig max tre cd-skivor - Vilka skulle du ha valt?

- Tre skivor?

Ja.

- Fan...

- Egentligen... Jag skulle ha tagit med Gladiatorsoundtracket, jag skulle behöva någon musik som kan muntra upp mig. Jag skulle ta med vilket Kataklysm-album jag än kommer över. Jag skulle ta "Serenity In Fire" för det är vad jag skulle vara i och så skulle jag ta med, varför inte "Master Of Puppets" med Metallica så klart, det är mitt favoritalbum.

Hur ser då Kataklysm på framtiden, har de några mål eller föhoppningar som de hoppas få uppfylla?

- Uhm, mål... Vi är på väg att göra dem, vi ska göra vår första headlineturné i Europa. Det är något som alltid har varit ett stort mål för oss, vi kommer göra det och vårt mål är lättast att säga att vi fortsätter av utvecklas med varje album och så ser vi hur långt vi kan dra det.

Kommer ni komma till Sverige?

- Vi kikar på det i November. Vi har den här headlineturnén och förhoppningsvis kommer vi vara där i November. Vi pratar väldigt ivrigt om det.

Efter ett par vänlighetsord lämnar jag sångaren att avsluta intervjun hur han än förmår.

- Jag vill tacka alla i Sverige för att de har stöttat oss i alla år och många av dem vill se Katklysm live. Vi får mycket mail och liknande ifrån våra svenska fans, du vet, när kommer ni hit? Det suger att ni inte spelar här. Men jag tror det kommer vända snart. Vi kommer jobba hårt för att komma dit och äntligen få spela i Sverige. Man skulle på ett enkelt sätt kunna säga så här: Ta på dig din regnkappa, stormen kommer snart.

Med de orden tar vi farväl och vem vet kanske får vi se Maurizio stå på en scen i Sverige i november, den som lever får se.

][Band - Kataklysm][
][Person - Maurizio Iacono][
][Typ - Telefon][
][Inlagd - 25 Mars 2004][

Johan<< Tillbaka till Intervjuer