Intervju med Daniel Heiman - sångaren i Lost Horizon

Göteborgarna Lost Horizon är i mitt tycke ett av sveriges bästa band och troligtvis det bandet som jag har sett flest gånger live. Det var således en stor ära för mig att få mina frågor besvarade av göteborgarnas monstervokalist Daniel Heiman. Om vi hoppar tillbaka till förra året så skedde en incident som nog chockade många - mig inräknad. Lost Horizons gitarrist tillika huvudansvarig låtskrivare - Wojtec Lisicki - lämnade bandet. Jag kände att jag var tvungen att räta ut frågeteckena om vad som kommer hända med bandet i framtiden, så i slutet av förra året skickade jag ett mail med frågor till Göteborgarnas frontman, nämligen, Daniel Heiman.

Hur började du din karriär som artist? har du alltid haft det i blodet eller vad var det som influerade dig till att bli den sångare som du är idag?

Ohoj Johan! Min Metal karriär började när jag var 14 bast ungefär, då jag tillsammans med Fredrik Olsson (nuvarande gitarrist i LH) startade bandet Fairytale. Vi började i en replokal som då kallades bastun som låg bredvid min skola i Bollebygd och precis som namnet var en svettig gammal bastu. Sången har jag nog alltid haft mer eller mindre i blodet, då jag började sjunga tidigare fast då mer allmänt till all möjlig musik. Det som influerat mig till den sångare jag är idag och inte valde att bli popnisse, smörsångare eller dansbandsslav var bla. Ozzy, Blackie Lawless, Kiss, Helloween, Maiden, Queensryche mfl. förtjänst.

I augusti i år så lämnade Wojtek Lisicki bandet, Wojtek var bandets främsta låtskrivare och gitarrist. Vad händer med låtskrivningen nu, är alla i bandet delaktiga eller är det någon som tar på sej Wojteks roll?

Alla i bandet kommer att vara delaktiga på det ena eller andra sättet nu. Det kan bli så att någon kanske kommer att ha fler idéer men inte att någon tar över Wojteks roll!

Har ni funnit någon ersättare till Wojtek?

Inte än! Men vi letar fortfarande :)

Min favorit på senaste skivan A Flame To The Ground Beneath är låten "Cry Of A Restless Soul", hur kommer det sig att ni aldrig har spelat den live? Den var ju ändå med på promon som Sweden Rock Magazine skickade ut till prenumeranterna.

Jaaa… Det är så att vi var med om en bilolycka och denne satte ganska många käppar i våra hjul. Vi hann aldrig repa in den låten innan vi begav oss ut och spelade. Och så är det… Vi kommer förmodligen att repa in den till kommande spelningar 2004.

När släpps den nya skivan? Kommer låtarna återgå till snabbheten på Awakening The World, eller blir det mer komplext som senaste släppet?

Det får tiden avgöra! Vi kommer inte att stressa när det gäller en tredje platta bara för att det skulle vara bra för våran karriär att släppa skiva på skiva… Vi bryr oss mer om kvalitén på det som spelas in och vi vill kunna släppa en tredje platta som är värdig Lost Horizon, med tanke på dom 2 plattor vi redan har släppt kommer det att bli en kraftig uppfordran till kamp. Kan inte svara på om det kommer att låta som varken ”Awakening” eller ” A flame” helst skall det låta som en ny skiva och det kommer vi att jobba på men jag tror personligen att det kan komma att bli ett konglomerat av våra två första plattor snarare än det ena eller andra!

Hur kommer det sig att ni alltid avslutar med låten "Red Sharks" istället för att spela någon annan av era låtar? Jag har hört att ni ibland har spelat Manowars - "Battle Hymns" ibland. Ãr detta någon låt som kommer hänga med i setlistan någon annan gång?

Anledningen till att vi spelar "Red Sharks" och vid vissa tillfällen även "Battle Hymns" är för att vi vill ha kul på scenen och för att det är låtar som vi alla i bandet tycker om och som påminner oss om den tid när Metalen var som bäst… Man vet aldrig med LH vad som finns på setlist det kan bli vad som helst bara det är metal :)

Lyssnar du på Lost Horizon privat? Eller är du trött på eran musik?

Kommer aldrig att tröttna på Lost Horizon… Lyssnar varje dag! Jag lär mig fortfarande en massa nya saker om min egen röst när jag lyssnar och det gör att jag inte kan tröttna (tror jag i alla fall). Det tog faktiskt däremot ganska lång tid innan jag kunde acceptera skivorna fullt ut, jag hörde massor av konstiga saker i min röst och ville gå in och ändra på vissa tagningar en lång tid efter inspelningarna till och med fortfarande idag kan jag höra saker som jag skulle vilja gå in och sjunga om, miiisääär...

Vilken är din Lost Horizon-favoritlåt, vilken låt gillar du mest att sjunga live.

Det varierar faktiskt mellan olika låtar från dag till dag. Men den som jag myser mest till när jag lyssnar är nog ”Lost in the depths of me” Den låten jag helst sjunger live kan jag faktiskt inte svara på för jag har inte sjungit alla LH låtar live än… Men hittills kan det vara ”Denial of Fate”.

Kommer musiken på någotvis förändras i och med Wojtecs avhopp?

Det hoppas jag! Klart att vi kommer att låta annorlunda utan Wojtek men inte till det sämre snarare kommer det att bli en väldigt fascinerande utveckling, eftersom alla i bandet nu kommer att bidra med material och att agera producenter. Vi har alla olika bakgrunder när det kommer till musiken men vi vill att den självklara röda tråden skall finnas kvar i det nya materialet. Det som gör Lost Horizon är inte bara hur musiken låter eller spelas, budskapet är minst lika viktigt och för att behålla magin kommer vi att stå fast vid detta. Det var inte enbart Wojtek som kom med idén till vårat budskap utan detta har tagits fram av samtliga medlemmar.

Ni blev nyligen klara för Sweden Rock Festival i år, är det klart vilken dag som ni ska spela?

Jag har inte fått någon info om vilken dag men det kommer att stå på våran hemsida så fort vi vet…

Slutligen, är det något du vill tillägga till våra läsare?

Vi ses på Sweden Rock Festival…vilja, är styrkan.

][Band - Lost Horizon][
][Person - Daniel Heiman][
][Typ - E-mail][
][Inlagd - 19 mars 2004][

Johan<< Tillbaka till Intervjuer