HÅRDARE ÄN GLASSEN

I mitten av 70-talet spelade ett okontrakterat band upp sina kompositioner för ELO-frontmannen Jeff Lynne. Föga anade konstellationen att denna enkla händelse i historien skulle resultera i ett skivkontrakt för herrarna. 1978 släppte gruppen sitt debutalbum, "Kingdom Of Madness" vilket genererade en 58:e plats på den brittiska albumlistan. Nu, 29 år senare kommer deras trettonde studioalbum, snyggt betitlat "Princess Alice And The Broken Arrow".

TEXT: JOHAN KARLSSON

- Det var Tony som kom på titeln. Bob Catley, Magnums vokalist sedan begynnelsen talar lugnt med en härlig engelsk accent och är väldigt tillmötesgående.
  - "Princess Alice" 'är namnet på ett barnhem i Birmingham. Det hela började med låten "You´ll Never Sleep" vilken fick honom att tänka och detta utvecklade hela albumet. Resten av titeln kommer från låten "Like Brothers We Stand" som handlar om indianerna och hur de fick offra och ge upp mycket till förmån för den vita mannen. "The Broken Arrow" handlar om en fredsgest, menar Bob. Musikaliskt verkar Magnum ha gått tillbaka lite i tiden och Sir Bob menar att det stämmer - delvis.
- På detta albumet har det blivit en mix av hur vi brukade skriva under tiden för "On A Storyteller's Night" och "Vigilante" bland annat. Det är fortfarande framåt och modernt, berättar sångaren. Konvolutet till albumet är ännu en gång gjort av den mästerliga konstnären Rodney Matthews, som har designat flertalet av Magnums skivomslag. Bob förtäljer att Tony Clarkin, bandets gitarrist och huvudsakliga låtskrivare, hade en idé till omslaget och besökte Rodney i hans hem på Bala i Norra Wales.
- Tony ville verkligen ha med räven någonstans och det är även denne best som har fångat barnen som man ser i bakgrunden. Textmässigt så är det inget koncept men man kan säga att varje låt har sin egen historia och ett eget koncept, men det är ingen röd tråd rakt igenom, påpekar Catley.

Nästan som bröder

Tony Clarkin är den stora hjärnan musikmässigt i den brittiska orkestern och Bob är mer eller mindre bara vokalisten men detta utesluter däremot inte att Bob har något att säga till om. Han menar att Tony aldrig skulle skriva något som han vet att Bob inte vill sjunga.
- Jag testade hela tiden att pröva olika tonlägen för hitta rätt ton. Det måste stämma perfekt med orden annars kan jag inte ge dem rättvisa via min sång. Tony och jag har ju varit tillsammans i bandet så länge nu så vi är nästan som bröder och vet precis vad den andre vill. Det är ju inte som förr i tiden när mottot var lev fort och bry dig inte om morgondagen. Nu när vi är lite äldre kan man ta det lite lugnare, skrattar mannen på andra sidan luren, många tror även att texterna ibland handlar om mig och Tony och det stämmer ju delvis.
Som "When We Were Younger"?
  - Ha ha, ja är det inte uppenbart, skrockar Bob förnöjt.

Avantasia part III - en möjlighet

Herr Catley började sjunga när han var fem år och han säger att vid det skedet var han alltid "the life and soul of a party" som han uttrycker det. Birmingham var hans lekplats och gigen med de lokala banden hans spel. Influenser som Freddie Mercury, Ronnie James Dio och Paul Rodgers var vad som spisades hos den unge Catley. Några år senare när han träffade Tony, ändrades dock spelreglerna - resten är historia som man säger. En som följt Bobs historia är Edguy-frontmannen Tobias Sammet som 2000 släppte sin metalopera Avantasia, som fick lysande recensioner vart än den recenserades - vad sägs om Aftonbladets fem plus! Två år senare släpptes uppföljaren "The Metal Opera part II" och just denna skiva är väldigt intressant. Det var nämligen på denna som Sir Bob spelade rollen som "The Tree Of Wisdom" och gjorde en fantastisk insats. Efter denna platta lade Tobias på locket för ännu ett Avantasia-verk men för bara några månader sedan, efter år av dementerade, kungjorde herr Sammet att det blir en uppföljare. Frågan är om Catley kommer medverka?
- Ja, det är tal om det. Det är min intention att vara med på nästa Avantasia-skiva och Tobias har varit i kontakt med mitt management. Vi ska turnera i Tyskland i vår och då ska jag träffa Tobi och prata om det här, avslöjar Catley.

Låtvalets dilemma

Vår sångare är en mycket arbetsvillig man, förutom Magnum, Avantasia och sitt soloband spelar han även akustiska konserter med Gavin Cooper från State Trooper och just nu får han demos från svenske Magnus Karlsson för sitt soloband som släpper nytt i - förhoppningsvis - september. Då Catley är oförmögen att skriva egna låtar har han tagit hjälp av andra, sedan lägger han bara på sången. När ett album är klart väntar turné och nästa år verkar det som att Bob Catley-solo ska ut på vägarna. Men först är det alltså Magnum som det laddas för och hur väljer Magnum en setlist egentligen.
- Hur menar du, säger medlemmen konfunderat.
Ja, alltså hur väljer ni en setlist till turnén vilka låtar och varför kör ni inte på fler obskyra nummer?
 - Ah, du vet, vi måste ju spela "The Spirit" och "Les Morts Dansant" och "How Far Jerusalem" annars blir det ingen riktig Magnum-konsert, suckar engelsmannen. Vi har fem nya låtar som vi kör och tio äldre. Folket vill ju höra det de känner igen. Det är det de kommer på konserten för och skulle vi då spela något riktigt ovanligt så är det kanske en till två personer i publiken som känner igen det - det går inte!
Men ni har ju livealbumet "Marauder", som ni knappt kör någonting från och den måste ju en del känna till, försöker jag.
 - Ja, "Marauder" är väldigt bra men det hör till det förgångna... chansen finns ju att vi kanske spelar något äldre - någon gång - tillägger mannen snabbt. Det brittiska sällskapet har ju släppt ett gäng hedervärda låtar men vilka är egentligen Bobs favoriter?
- "Don´t Wake The Lion" och "Les Morts Dansant", svaret kommer blixtsnabbt och lika snabbt ställer jag en mot-fråga.
Hur kommer det sig att ni inte framför "Don´t Wake The Lion" live då?
- Hmm, om vi ska göra den och ge den rättfärdighet så måste vi ha en massor med explosioner och eldskastare - som vi hade på "Wings Of Heaven"-turnén. Det kan hända att vi kommer ha det i framtiden, replikerar sångfågeln.

Spelningar i Sverige?

Just nu är Magnum uppbokade för konserter i hemlandet, Tyskland, Frankrike, Schweiz och Belgien men Skandinavien-datumen lyser med sin frånvaro. Kommer de må hända att lira på Sweden Rock?
- Sweden Rock är en fantastisk festival, väldigt bra organiserad, men tyvärr tror jag att de har bokat upp alla platser och dessutom tror jag inte att de bokar band så tätt inpå - vi var ju där för inte så längesedan. Chansen för att vi skulle få spela där i år är om vi får ersätta ett band som ställer in. Vi vill jättegärna komma till Sverige och lira och vi hade med nöje varit på Sweden Rock i år eller nästa år. Det bästa vore nog nästa - eller i år - säger en skrattandes Catley.

Magnum´s nya album -"Princess Alice And The Broken Arrow", släpps den 23 mars i Tyskland och den 26 i övriga Europa.


<< Tillbaka till Start