Ska genombrottet äntligen komma för Umeås guldkalvar? Om två veckor släpps nya plattan "Grand Illusion" och efter det bär det av på de europeiska vägarna tillsammans med tyska power metalkungarna, Gamma Ray. Framtiden ser onekligen ljus ut för Nocturnal Rites.

Det har hänt mycket sedan dagen då sextonårige Nils Eriksson och artonårige Fredrik Mannberg för första gången höll i Nocturnal Rites debutskiva, "In A Time Of Blood And Fire" - väldigt mycket. Från att ha legat på ett litet skitbolag tog Century Media bandet under sina vingar och plastbiten "The Sacred Talisman" gavs ut. Albumet är idag en riktig diamant för kraftmetallfans, åtminstone om man får tro alla de diskussionsforum på internet där användare titt som tätt hyllar plattan till skyarna. Då var året 1998 nu åtta år senare ska de få agera förband åt Kai Hansen-ledda Gamma Ray och det är inte första gången bandet möter mannen som verkar kunna göra allt till guld som han vidrör.
   - Vi har ju turnerat med Iron Savior och han var ju sjysst och så, men han är ju ingen partygubbe precis, säger basisten Nils Eriksson. Han förtäljer att det ska bli kanon att få turnera med Gamma Ray och efter Europavändan med germanerna är det headlinespelningar i hemlandet som hägrar. Vilka städer och datum som det blir är ännu oklart. Jag frågar om Göteborg är på tapeten och Nisse svarar entusiastiskt.
   - Ja, Göteborg blir det, det kan jag nästan lova. Sveriges näst största stad får även besök av Umeåpågarna redan den nionde september men då tillsammans med finska Nightwish. Gamma Ray och Nightwish är onekligen stora i sina genrer och förra året lirade det norrländska guldet med Edguy. Kommer genombrottet nu månne?
   - Nja, det kan man ju inte säga så här på rak arm, men det är ju jättebra att vi har fått dessa chanserna. Det är bara att jobba hårt och spela fullt ut, menar Nils. Appropå spela så brukar bandet inte lira så värst mycket av sitt äldre material när de lirar live. Nils tror att det beror på två saker.
   - Det är ju svårt att göra en setlist som täcker över alla plattor. Vi brukar ju spela låtar från "The Sacred Talisman" men sedan känns det som att de flesta inte känner till de tidigare skivorna, säger Nils och tillägger att de kanske lägger in mer gammalt under deras headlinespelningar. Det är bara att hoppas antar jag.

Den stora illusionen.

Den 19 september släpps Nocturnal Rites sjunde fullängdare och konstellationen har än en gång utvecklat sitt sound. Denna gången är det dubbelkaggar och snabbhet som har strykit på foten och istället är det en grov refrängstarkhet som har tillkommit.
   - Refränger bygger ju på melodier. Vi har styrka och attityd i musiken men samtidigt en massa melodier staplade på varandra. Jag vet inte varför den här skivan är långsammare än de andra, det bara blev så... Avsaknaden av dubbeltramp var väl något som vi själva tyckte var rätt skönt då denna genren (heavy/power metal, förf. anm.) har varit vädligt snabb nu i flera år. Normalt sett så brukar vi skriva sju snabba låtar och någon tung. Varje skiva vi har gjort är ju väldigt annorlunda. Man ska ju lyckas skriva en ny skiva hela tiden, det är inte kul om ett band släpper en skiva och sedan kommer nästa och låter likadant. Det är tråkigt, då blir det bara pannkaka av alltihop, menar basisten. "Grand Illusion" syftar på att många saker har en snygg fasad men att innehållet kanske inte är lika vackert alla gånger och omslaget säger Nils ser svenskt ut.
   - Det ser ut som svenska flaggan, säger Nisse och skrattar.
   - Hur menar du då, säger jag förvånat.
   - Ah, men det är ju gult och blått, förklarar Nils och berättar att konstnären fick fria händer.
   - Bilden syftar på en spegel som forsätter in i evigheten - The Grand Illusion - titeln tog vi från ett spår på Japanpressen där vi sjunger "Grand Illusion". Vi tyckte det lät som en albumtitel och så blev det, säger Nils.
Texterna på plattan har inget genomgående koncept. De flesta handlar om just den snygga fasaden och värdsliga saker som religion. Det finns dock en text som handlar om något helt annat, "Cuts Like A Knife".
   - Ja, den är specialskriven om Naglfar och så har vi kryddat den med lite mord. Du är faktiskt den första som har dragit den kopplingen, säger Eriksson glatt. I låten medverkar även Naglfars vokalist Kristoffer W. Olivius och redan innan albumet hade påbörjats hade tanken om att ha med gäster på plattan börjat spira hos medlemmarna. Utöver Kristoffer finner vi även Jens Johansson (Stratovarius), men den mest uppseendeväckande är nog världsmästaren i längdskidor - Per Elofson. Ett oväntat drag, en sådan gäst bör ju dra en del publicitet, var det därför de använde honom, tro?
   - Ja, för fan. Per och jag gick i samma klass i högstadiet och han lyssnar ju på hårdrock och lirar gitarr. Det är ju inte så att man skulle ta med mormor... eller Gunde Svan som bränner runt med sin rallybil och lyssnar på Sven Ingvars, säger Nils och skrattar.
Den som vill höra Pers oljud (jo, så kallade Nils det) får sätta på spåret "Never Trust" på nya skivan när den släpps den 19 september. Men var har den före detta sångaren Anders Zackrisson tagit vägen och har de planerat ta med honom som gäst någon gång?
   - Nej, det är väl inget vi har tänkt på, han håller på med något, han är med i ett coverband och så arbetar han med något OB-buss-relaterat, berättar Nils. Mitt intervjuoffer började lira gitarr i tredje klass och då var det låtar som blinka lilla stjärna och gubben noak som stod för reportoaren. Några år senare sällade han sig till de nacksvingande och Fredrik Mannberg samt Marucs från Naglfar stod för den första upplagan av Nocturnal Rites.
   - Vi har väl kvar några inspelningar från den tiden, men jag tror inte vi vill ge ut dem. Vi lät ungefär som gamla Celtic Frost och Fredrik sjung en del rent... han tycker nog det rätt är pinsamt, säger Nils och skrattar ljudligt.

Johan Karlsson

<< Tillbaka till Intervjuer