Trampade på av ett italienskt skivbolag, inställd spelning på grund av deras musik och en skiva som aldrig kommer få se dagens ljus. Sabaton har inte haft det lätt. Men nu verkar vinden äntligen vända för männen från dalarna. Med ett nytt skivbolag i ryggen och en ny skiva ute, vilken har fått utmärkta recensioner i metalpressen, ser framtiden onekligen rätt ljus ut för falubandet.

Sabaton startades redan för sex år sedan, några år senare fick de genom ett skivkontrakt med det italienska bolaget Underground Symphony. Bolaget släppte bandets demo, döpt "Fist For Fight" och Sabaton började skiva nytt material. När skivan var färdig, betitlad "Metalizer", ville inte skivbolaget släppa den. Nu har det gått så lång tid att bandet inte heller vill släppa den.
- Släpper de den har vi hotat med stryk, skämtar basisten över en felfri telefonlinje. Anledningen till detta beror på att bandet är mycket mer nöjda med den nya given än med den tilltänkta "Metalizer".
- Primo Victoria är så mycket bättre och vi vill inte släppa något halvdant, menar han. Där var de då, strandade med ett skivbolag som inte ville släppa deras skiva. Vad gjorde de då? Jo, precis som de flesta andra band lirade de in nya låtar till en ny demo som skulle skickas ut till skivbolagen. Av en slump kom alla att handla om krig.
- Vi hade skrivit tre låtar till demon och dessa handlade om krig, när vi skrev några fler låtar så blev det att dessa också behandlade ämnet. Då tänkte vi att vi kör på det temat och så blev det, säger Pär.
Bandet kontrakterades till Black Lodge och nya skivan "Primo Victoria" landade på skivdiskarna i början av mars och visst handlar alla om krig, förutom ett undantag, "Metal Machine", som är en enda lång orgie i etablerade hårdrocksbands låttitlar och skivor.
- Det är Jocke, vår sångare som har skrivit den. Han gick in på toa och rätt som det var kom han ut och frågade efter en titel till en känd hårdrockslåt, sedan gick han in igen. Vi fattade ingenting först, men sedan kom han ut och presenterade texten för oss. Vi började ju garva som fan och sa; jo men kör på det, minns basisten roat.

Ett gediget liveband

Sabaton har lirat mycket live och då främst i deras eget rike, Dalarna och redan i maj lirar de där igen. Pär utlovar en spelning som kommer innehålla dunder och brak. Vidare planerar bandet inför sommarens spelningar. Bland annat på sveriges största rockfestival, Sweden Rock Festival.
- Vi kommer spela mycket nytt men självklart inte bara låtar från "Primo Victoria". Vi kommer helt enkelt att koncentrera oss på vårt bästa material, understryker mannen på andra sidan luren och tillägger att de kanske även kommer spela någon ny låt.
Under en miniturné med Musik Direkt hamnade Sabaton i Varberg och Pär berättar gladeligen om vad som hände där.
- Jo, vi spelade i en park (Societén förf. anm.) och tanken var att vi skulle göra två spelningar, men tyvärr blev det bara en, minns han tydligt. Anledningen till detta var att mittemot scenen låg en restaurang och dess krögare gick ut och sade till bandet att de skulle sluta spela - de skrämde tydligen iväg matgästerna! Sabaton genomförde i alla fall e n spelning och basisten berättar att de kände sig lite väl malplacerade på den blombeprydda scenen. Att sedan publiken bestod av ett fåtal headbangare tillika ett gäng A-lagare gjorde väl så att vistelsen inte blev så lyckad kan man tro?
- Nej, vi lyckades till och med att sälja en platta, eller så gav vi bort den, funderar han.
- Mannen hade hål i byxorna, jag tror det var en A-lagare berättar Pär skämtsamt.
Senare fick de öl (inte av A-lagaren dock) på hotellet och kunde slappna av i sommarstaden. Alla minnen därifrån verkar inte ses som dunkla (ej att förväxlas med höljd i dunkel) i alla fall.

Solid sättning med rockdrömmar.

Bandet har sedan starten inte bytt ut en enda medlem och anledningen till detta beror på att när de ville satsa på bandet så sa de som så här...
- Okej, ingen går och skaffar barn eller familj och ingen får börja på något jobb där det blir svårt med tider till spelningar och repningar.
Och så har de uppenbarligen fortsatt fram till nu.
- Detta är ju vår första platta och blir vi inte rockstjärnor vid den tredje så får vi väl se vad som händer då, men just nu vet vi ju inte, förklarar han lugnt. Vad skulle då hända om de blev så stora som de vill?
- Då ska Mötley Crüe få putsa våra skor, säger han skämtsamt.
Men varför ska folket lägga sin surt förvärvade pengar på ett band från Falun's "debutplatta"?
- Det finns något som är steget, högre, längre, vid sidan av power metal och det är en jävligt bra skiva, kraftfull och betydligt starkare än något vi gjort innan, proklamerar medlemmen glatt. Huruvida detta stämmer är upp till den enskilda indviden att avgöra. Om du gillar kraftfull originell heavy/power metal kanske ett inköp av "Primo Victoria" kunde vara något för dig. Undertecknad går åtminstone i god för att den är något utöver det vanliga.

Johan Karlsson


<< Tillbaka till Intervjuer