KRIGSMETALL!


Sabaton behöver nog vid det här laget ingen närmare presentation. Med den ”officiella” debuten Primo Victoria slog de igenom stort och nu har den senaste plattan Attero Dominatus blivit en minst lika stor succé.
När bandet passerade Västerås på sin Sverigeturné passade naturligtvis The Power of Metal på att byta några ord med sångaren Joakim Brodén och ta reda på hur mycket krigare han egentligen är.

TEXT: PER FREDIN

När jag anländer till logen under Prisma, kvällens spelställe, visar det sig att endast halva laguppställningen är där: Joakim Brodén (sång), Oskar Montelius (gitarr) och Daniel Mullback (trummor). Andra halvan av bandet uppges vara i Stockholm. Där också Sweden Rock Kick Off:en äger rum samma kväll och priset för årets Svenska hårdrocksband delas ut av Radio P4 Dist. Kanske en tillfällighet, men det låter ganska misstänkt i mina öron.

Power of Metal: -Stämmer det att det är ni som blivit Årets Svenska Hårdrocksband?
Joakim: -Ja, grabbarna tog precis emot priset uppe i Stockholm.

PM: -Hur känns det att få den utmärkelsen?
J: -Skitkul! Vi känner oss verkligen hedrade av att få det just i år då bl.a Hammerfall också släppt en ny platta.

PM: -Vad innebär den här utmärkelsen för er?
J: -Det är mest en rolig grej, det betyder inte så mycket. Men vi vill rikta ett stort tack till alla som röstade på oss! Det är ett roligt erkännande om inte annat.

PM: -Var kommer namnet Sabaton ifrån?
J: -När vi upptäckte att vårat gamla bandnamn var upptaget blev vi tvungna att hitta på ett nytt. Eftersom vi redan då var inne en hel del på krig så tyckte vi Sabaton var ett passande namn (sabaton är en del av en riddarrustning, förf. anm.). Dessutom var det ju en cool heavy metal-grej!

PM: -Nu har ni turnérat flitigt både som förband och huvudakt, har du några roliga anekdoter att dela med dig av?
J: (skratt) –Ja, fast det finns inte så många som lämpar sig för tryck! Men det hände ju en rolig sak i Amsterdam som Daniel kan berätta om!
D: (ser något generad ut) – Ja, alltså när vi skulle lira i Amsterdam blev jag kraftigt magsjuk. Vilket resulterade i läckage i båda riktningar. Under själva spelningen fick de springa in med en papperskorg till mig efter varje låt som jag kunde spy i. Det var rätt kämpigt att hålla allt inne under slutrefrängerna vill jag lova!
J: -Det bästa var att publiken självklart trodde att spyorna berodde på ett besök i en Coffe Shop!

PM: -Vilket land tycker du har de vildaste fansen?
J: -Skottland utan konkurrens! Där är ju fullt krig, de slåss i publiken under låtarna! Men sen i mellansnacken är allt förlåtet, då håller de sig lugna. Jag blev riktigt orolig på vår först spelning där så jag försökte påkalla vakternas uppmärksamhet, men de bara skrattade och menade att det skulle vara så.

PM: -Det finns ju många myter och skrönor om alla kvinnliga fans i hårdrocksbranschen, finns det några groupies att tala om kring dagens hårdrocksscen?
J: -Nja, det är ju inte direkt som i The Dirt (självbiografi av Mötley Crüe, förf. anm.), men samtidigt har det väl hänt att vi fått ett och annat oanständigt förslag…

PM: -Själva då? Hur rock n’ roll är ni? Lever ni rock n’ roll-myten fullt ut när ni är på turné?
J: -Om vi säger så här, det blir ju mycket festande, men att ta droger och slå sönder hotellrum är alldeles för dyrt. Vi gillar ju att umgås och festa med våra fans helt enkelt.
D: -Det är gott med öl skulle man kunna sammanfatta det!

PM: -Har ni något drömland som ni skulle vilja turnera i?
J: -Japan. Jag vill både se och uppleva landet samt lära känna människorna där.
PM: -Har ni några planer på att ta er dit då? Har ni ett bolag där?
J: -Nej, inget bolag just nu. Men det finns långt framskridna planer på det. Vi har även fått en del erbjudanden men vi har inte varit intresserade. Ska vi ha ett kontrakt ska det vara på våra villkor så att vi inte gör om samma misstag som vi gjorde med de där Italienska pasta-knarkarna på vårt första bolag!

PM: -Vad har ni annars för framtidsplaner då?
J: -Först av allt ska vi naturligtvis avsluta den här Sverigesvängen som vi håller på med nu. Sen planerar vi ett eget nyårsfirande hemma i Falun. Vi vill bjuda hemmapubliken på något extra så vi har en spelning där lite olika hemliga gäster kommer att deltaga. Jag kan avslöja så mycket som att det både är svenska och utländska gäster som vi lärt känna under våra turneér.
Oskar: -Under våren, i mars troligtvis, kommer vi äntligen att släppa vår allra första, ännu osläppta skiva, "Metalizer". Demon, "Fist for Fight", har ju funnits att få tag på men hela skivan blev ju aldrig släppt pga. allt strul med bolaget.
J: -Vi kommer även att turnera en vända i Europa med Therion och Grave Digger nästa år.
PM: -Finns det några planer på att spela in en ny skiva då?
J: -Ja, studion är faktiskt redan bokad, i oktober är det väl? Det kommer att bli i Studio Abyss men denna gång tillsammans med Peter Tätgren.
D: -Vi tror att han kan ta oss ett steg längre med vårt sound så att vi inte spelar in samma skiva igen.

PM: -OK, en helt annan fråga nu som jag gått och funderat på ett tag. Hur kommer det sig att alla i bandet utom Pär Sundström (bas) får köra live? Han ser ju ändå ut att sjunga mest av er alla på scen.
O: -Det finns inte så korta mickstativ! (skratt)
J: -Dessutom ska man aldrig låta basisten tala offentligt. Det kan bli pinsamt både för oss och för honom då har vi märkt!

PM: -Vem skriver text respektive musik i bandet?
J: -Jag skriver all musik men texterna är alla mer eller mindre delaktiga i.
PM: -Vad använder du för instrument när du skriver musiken?
J: -Instrument? Jag använder allt från stjärten till mobilen för att skriva låtar, det behöver nödvändigtvis inte vara nån gitarr inblandad. Ibland trallar jag in saker på mobilen som låter skitbra i huvudet, när jag sedan spelar upp det för de andra tittar de på mig som om jag vore dum i huvudet!


PM: -Speglar texterna ett sant krigshistoriskt intresse eller har du/ni tvingats läsa på för att skriva kvalitativa texter?
J: -Både och. Jag har ett visst intresse av krigshistoria så grunderna kan jag oftast. Men sen måste jag läsa på för att få alla detaljerna rätt. Till exempel "Rise of Evil", som handlar om hur Hitler tog makten i Tyskland, den historian hade jag koll på men fick läsa på för att få alla datum och sånt rätt.

PM: -Med ert krigsintresse måste jag naturligtvis fråga: hur många av er har gjort lumpen?
J: (skratt) –2 av 6, jag fick inte göra lumpen!
D: -1,5 av 6 ska du nog skriva för Daniel Mÿhr räknas inte helt! Han var ju bara flygplatsbrandman… (flygplatsbrandman räknas som civiltjänst, förf. anm.)

PM: -OK, slutligen då tänkte jag testa dig Jocke hur mycket krigare du egentligen är.

Föredrar du?…

Kanonrör - Helrör
Pansarvagn - Barnvagn

J: -Pansarvagn med utropstecken!
PM: -Vaddå, gillar du inte barn?
J: -Jo, de är väl OK så länge man kan lämna tillbaka dem efteråt.

MIG - Mygg
Kalaschnikov - (Anna) Kournikova

J: -Hmm… det där var en riktig kuggfråga. En kalaschnikov är ju ganska coolt, men men…

Fångläger - Träningsläger

J: -Fy fan! Det där är pest eller kolera för mig, men är jag tvungen att välja så väljer jag väl träningsläger.

Taggtråd - Sytråd
Kustjägare - Autografjägare
Sergeant -Trekant

______________________________________
3 - 5

Undersökningen visar alltså att sångaren och frontmannen i Sabaton, Joakim Brodén, sina krigiska texter och sitt vilda utseende till trots, inte är någon krigare. Visserligen försöker Jocke självt att lägga sig i resultatet och hävda att det åtminstone blev oavgjort (4-4), men siffrorna ljuger inte!
Nöjd med resultatet tackar jag för mig och ansluter mig till publiken för att senare avnjuta en ypperlig show av både Steel Attack och ett hårt rockandes Sabaton.


<< Tillbaka till Intervjuer