Han började lira musik med Kai Hansen vid elva års ålder, har en diger meritlista som producent och besitter en röst som är få förunnade. Savage Circus är nya bandet, Piet Sielck heter mannen.

Piet började vid tidig ålder spela piano, efter tre år byttes tangenterna ut mot den sexsträngade och kort därefter bildade han Gentry med Kai Hansen (ex-Helloween, ex- Iron Savior, Gamma Ray).
   - Vi var i princip de enda som lirade speed metal i Hamburg. Alla andra lyssnade på AC/DC och liknande. Det var ju här en del av låtarna från Helloweens debutskiva och "Walls Of Jericho" kom till. Vi spelade in rätt så mycket och Kai gav materialet till Limb på Noise och nu har det tyvärr försvunnit. Det hade varit jättekul att ta fram och ge ut det, säger herr Sielck. Bandet höll på att kämpa i några år framöver men följets fylleslag fick Piet att tröttna på konstellationen, gav alla rättigheter av låtarna till Kai och startade en egen karriär som ljudtekniker.
   - Jag började jobba som ljudtekniker i Tyskland, sedan åkte jag över till USA för att vidareutbilda mig, när jag sedan kom hem började jag arbeta på Sound Studios i Hamburg, berättar Piet.

De blinda väktarna och järnfrälsaren.

Kai bildade efter Piets avhopp Helloween, men hoppade sedermera av den då mycket framgångsrika gruppen för att starta sitt eget Gamma Ray. Ljudtekniker på denna platta var ingen mindre än - just det - Piet Sielck. Tysken blev huvudljudtekniker på en hel del Blind Guardian-skivor och det var under en av dessa sessioner som han fick idén till en science fiction-bok - Iron Savior. Bok-uppslaget slopades dock och istället började en tanke spira om att starta upp ett band.
   - Under min tid som ljudtekniker fick jag bevittna en hel del mindre bra band som stod i studion och då tänkte jag, "hmm, det här kan jag göra bättre". Det var då visionen om Iron Savior som ett band föddes, säger han glatt. Debuten släpptes 1997 och sättningen bestod av Piet, sång, gitarr, keyboards och bas samt Kai som extra vokalist tillika gitarrist och på trummor fanns Blind Guardians skinnbankare Thomas "Thomen" Stauch. Till en början skulle Iron Savior bara vara ett projekt, sakta men säkert växte dock larven till fjäril. Idag är det bara Piet som är med från originalsättningen och varje album stoltserar med högklassiga refränger, verser, stick och solon. Hur gör han för att skapa alla dessa sköna melodier?
   - Ha ha ha, det är inte så att jag har en speciell teknik eller något, skrockar mannen på andra sidan luren. Jag försöker att bara göra det som jag tycker är bra och sedan hoppas jag att andra tycker det med, säger han och skrattar.

Drömlandets herrgård.

Bra är ett ord som passar in i mycket som Piet lägger ned sin själ i och det nya bandet "Savage Circus" är definitivt inget undantag. Pressens reaktioner för plattan "Dreamland Manor" talar sitt tydliga språk.
   - Vi har fått jättemånga bra recensioner och de fortsätter att strömma in, säger han lyckligt. Men vad tycker mannen själv då?
   - Jag älskar det och är 100 % nöjd med albumet, jublar tysken. Okej, inga mellanrum för missförstånd här alltså. Men känns det inte lite olustigt att de låter som Blind Guardian. Riskerar inte originaliteten att försvinna någonstans på den hårda vägen?
   - Nej, du förstår, Blind Guardian lirar ju en helt annan typ av hårdrock än de gjorde från början och om de skulle ha gått tillbaka till sin gamla stil efter "Nightfall In Middle Earth" hade det inte varit några problem men efter den skivan så gjorde de "A Night At The Opera", förklarar Piet nästan lite besviket. Piet menar att orkestern markant ändrade inriktning till det mer orkestrala efter 1996 års "Imaginations From The Other Side" och efter "Silmarillion"-koncept-plattan "Nightfall In Middle Earth" togs det pampiga, bombastiska och progressiva till en ännu högre nivå - "A Night At The Opera". Herr Sielck verkar inte gilla den något särskilt.
   - Nej, jag kan inte njuta av att lyssna på den, den är alldeles för komplex. Vi spelar ju den musiken som gjordes före "Nightfall In Middle Earth" och att en hel del fans var besvikna över den senaste given från Krefeld-bandet gjorde bara Savage Circus än mer behövligt, tycker medlemmen.

Savage Circus består av - förutom - Piet (gitarr), Persuader-medlemmarna" Emil Norberg (gitarr) och Jens Carlsson (sång) . Stommen i bandet utgörs av Blind Guardian-avhoppade Thomas Stauch (trummor). Låtarna på albumet är ett samarbete mellan alla fyra och då Thomen bor i Spanien, Piet i Tyskland och de resterande två i Sverige var det smartaste sättet att få ihop plattan genom att skicka mp3-filer till varandra.
   - Jag minns inte riktigt vem som har skrivit vad, funderar han. Men det började med att Thomen hade "Evil Eyes" och "It - The Gathering" klara. Sedan har jag skrivit "Ghost Story" och "Tomorrowland" bland annat, säger Piet.
När jag påpekar att refrängen i "Waltz Of The Demon" är väldigt lik en Iron Savior-låt svarar han snabbt skrattandes.
   - Tja, jag har väl varit lite både här och där, säger han och fnissar. Orkestern är just nu i full färd med att att göra promotion och tala med diverse olika bokningsförlag. Vill det sig rätt kommer vi kunna se bandet ute på vägarna redan nästa år och innan dess ska det bli lite uppvärmningsspelningar i vinter är det tänkt. Spännande, och det som inte kan få nog av herr Sielck kan se fram emot nya Iron Savior-utgåvan som är tänkt att släppas nästa vår.

Johan Karlsson

<< Tillbaka till Intervjuer