STORMWARRIOR - TYSK HEAVY METAL MED GUDARNAS VÄLSIGNELSE!

Intervju med Lars Ramcke - Stormwarrior - 08.02.28

TEXT: JACOB HOLMSTRÖM

 

Mammas lille dräng

Klockan har närapå hunnit klämta tio på kvällen då en inte alltför brodd tysk ringer på luren. Inledande "Hi, this is Lars from Stormwarrior" förtäljs med en accent värdig Schwarzenegger-stämpel, men samtidigt får man känslan av att glöden i bandets ärkeflåsiga tyskmetall inte riktigt är lika stark när det gäller att pliktskyldigt svara på samma gamla frågor om och om igen. Lars är dock en tuffing, killen tycks fysiskt ha fastnat i år 1985! Bilderna på honom i urblekta jeans, nitarmband och patchdränkt väst är mer äkta och "true" än din farmors papiljotter och artistnamnet "Thunder Axe" är så kliché att det nästan blir coolt! Mentalt befinner sig dock den tyske hedersknyffeln allt som oftast på ett helt annat plan, nämligen i vikingatågens förskönade krigseskapader där varje spilld blodsdroppe förvandlas till vacker poesi. Men ikväll är den hårt rockande vikingen långt från både mjödsalar och hårdrocksscener:

-Mm, jag är hemma hos morsan i Hamburg. Bekvämast att först få sin middag serverad och sedan sitta här och ringa under långa intervjuer. Har redan hunnit med två andra svenska webzines under aftonen, proklamerar Lars belåtet.

Medan jag funderar över hur många middagar mamma kommer att bjuda på efter det att telefonräkningen dykt upp så kommer vi inte helt osökt in på Stormwarriors popularitet i våra
nordliga regioner…

Vid Odens skägg, aldrig för rent!

De tyska härjarna har som tidigare nämnts en förkärlek till vikingar, vilket är ett mycket gångbart tema i våra kyliga breddgrader. Inte blir det sämre av att bandet ideligen flörtar med oss svenskar, mest påtagligt genom att släppa en trespårs EP där all lyrik var på svenska! Eller tja, någonting som åtminstone vagt påminner om svenska. Och med ett nytt album på seglats mot svenska cd-hyllor är det många som håller uppsikt. Albumet "Heading Northe" är inte bara en ytterliggare bekräftelse på Lars tvångstankar om att alltid avsluta sina allra djupaste låttitlar med bokstaven E (Ni har väl inte glömt "Bounde by the Oathe", "Heroic Deathe", "Bloode Eagle" eller klassikern "Signe of the Warlorde"?!), det är också, enligt en ansenlig mängd förhandslyssningar, det starkaste kortet hittills i Stormwarrior-leken!

-Det har tagit lång tid, men med nya sättningen på bandet känns det otroligt stabilt och samtidigt väldigt spännande. De nya låtarna är mer catchiga, mer episka och i stor mån mer genomarbetade än något annat Stormwarrior nånsin gjort! Den här gången har vi spelat in all musik i egen studio till skillnad från tidigare album då Kai Hansen (Gamma Ray) haft ett par fingrar med i spelet. Det färdiga materialet har sedan finpolerats av andra renommerade tyskar, Piet Sielck (mixning) och Tommy Hansen (mastering), så produktionen har blivit suverän!

Personligen är jag extremt svag för den produktionen på de tidigare släppen, där man verkligen lyckats återskapa det något smutsigt råa, men ändock älskvärt känslosamma soundet från en banbrytande platta från 80-talet (återkommer till den) och av de klipp som jag har hört från nya plattan är det ett klart "cleanare" Stormwarrior vi får höra:

-Jo, det är mer rent, men absolut inte för rent! Jag har en vision för hur jag vill att vår musik ska låta och den tillåter att vi kan bända lite på ljudet och använda oss av de moderna medel som finns idag jämfört med senare delen av 80-talet, men aldrig att överge känslan på samma sätt som Helloween, Blind Guardian eller Running Wild gjorde efter de första plattorna. Missförstå mig rätt, de banden har gjort mycket bra musik därefter, men Stormwarrior ämnar bevara den biten som först eldade på våra sinnen att börja med musik överhuvudtaget!

Gudomen som knäpper de nordiska gudarna på fingrarna…

Om man har något som helst hum om vad Stormwarrior pysslar med så vet man också att bandet förmodligen inte existerat om det inte vore för Kai Hansen, powermetallens upphöjde ikon, och samme mans legendariska fullängdsdebut "Walls of Jericho" från 1985; Lars outsinliga källa till inspiration.

-Som ung spoling hade jag två stora drömmar, dels att få spela in en skiva med mitt band och dels att få träffa Kai Hansen. Att mina drömmar besannades genom att jag inte bara träffade Kai utan att han dessutom spelade in Stormwarriors första skiva tillsammans med oss var mer än jag vågat fantisera om. Nu har Kai nästan blivit vår femte medlem, han har sjungit flera duetter med mig och spelat med oss live otaliga gånger. Kai säger att han återupplever de härliga känslorna från forna tider när han står på scen med oss och river av klassiker som "Heavy Metal is the Law" eller "Ride the Sky". Det är en stor ära för oss att få höra sådana ord!

Att Kai är den största inspirationen för låtskapandet och gitarrspelandet nästintill omöjligt att ta miste på, men även sångmässigt börjar Lars låta allt mer som sin hjälte, något som han själv menar är en naturlig utveckling av hans sångröst under åren sedan senaste plattan. Medan ämnet ännu hänger i luften passar jag på att ställa den uppenbarligen besvärande frågan om Kai skulle få chansen att bli heltidsvokalist i Stormwarrior om det var dennes vilja:
-…Jo, ja…Det är klart han skulle, men det finns inga som helst utsikter för att det någonsin kommer att inträffa. Vi gläds åt att han vill spela med oss och det har han förhoppningsvis inte gjort för sista gången…

Heading Southe?

Men för tillfället verkar Kai ha lämnat vikingaskeppet och bandet sköter sina segel väl på egen hand. Lars har stora förhoppningar på lanseringen av "Heading Northe"; med ett nytt skivbolag i ryggen och namnet till trots verkar siktet inställt på att bredda marknaden söderut.

- Remedy hade inte musklerna att lyfta oss till nästa nivå. Deras distribution gjorde att vi hamnade i varannan liten skivbutik uppe i Norden, vilket vi givetvis var glada för, men söder om Tyskland är det helt hopplöst att försöka få tag i en Stormwarriorplatta utan att pröjsa dyra importkostnader. Nya bolaget Dockyard 1 har ett bra mycket bredare kontaktnät och vi ser redan effekterna av deras massiva marknadsföring. Stormwarrior fyller 10 år i år och under åren som gått har vi vuxit till att bli professionella musiker, men vi brinner lika starkt för vår musik och vill att fler ska kunna få chansen att njuta av den!

Lars hyser en stor kärlek till sitt Stormwarrior, som han vägrar kalla sitt eget projekt trots att alla övriga positioner bytt innehavare under den senaste tiden. Det rör honom inte i ryggen att ständigt bli jämförd med tidiga Helloween för han vet att Stormwarrior är mer än ett hyllningsband och har du själv vägarna mot Blekinge i juni så hoppas Lars att han får chansen att bevisa det för dig:

-Ja, vi är till 99 % säkerhet klara för Sweden Rock i sommar och det kommer bli toppen! Det ger mig också chansen att kanske få förverkliga ännu en av mina drömmar, nämligen den att träffa Rob Halford! Jag menar, vi har fått lira med legender från Gamma Ray och Running Wild, ett samarbete med Judas kanske är nästa sanndröm!

Jaha ja, då önskar vi väl lycka till med det och hoppas att vi får se en bra show i Sölvesborg om några månader.

-Tack schå mucket!

Redaktören påpekar: Stormwarrior var aldrig bokade till festivalen när alla band väl var klara. Tyskarna ersatte Sir Lord Baltimore som ställde in sin spelning.

<< Intervjuer | << Start