3 Inches Of Blood - Advance & Vanquish

[2004][Roadrunner]

Med texter om pirater, svärdsmän och den genre som så kärleksfullt fyller våra hjärtan, slashar Vancoverbandet upp mästerliga låtstycken i ärlig 80-talsanda. Detta är ren och skär heavy metal i samma stil som Heaven´s Gate och Scanner, - minus dubbelkaggarna - Judas Priest, Iron Maiden, Accept och Running Wild.

3 Inches Of Blood är råa i sitt framförande och en svag parallell till tyska Stormwarrior, som lirar Helloween-metal - pre-Kiske-eran - går att dra. Men då Stormwarrior satsar på att sjunga som herr Hansen slår 3 Inches Of Blood på stort. Med två olika sångare rippar de upp låt efter låt med undersköna sångslingor i samma ven som Rob Halford, Thomas Rettke och Alexi Laiho. Cam Pipes klättrar även upp i ruter kungs höga register då och då. Den andra, Jamie Hooper drar mer åt Rogga i Merciless och de båda vokalisterna kompletterar varandra perfekt.

Trashande riff i drivor, melodiska solon, ett tight trumspel, två duktiga olika sångare och fantastiska låtar i 80-talets tecken gör att denna skivan står ut gentemot andra i genren. 3 Inches Of Blood är nästan originella i sitt framförande och att de inte använder dubbelkaggar är något som uppskattas mycket av undertecknad då de undviker att hamna i kraftmetallens mättade buk. Skulle Judas Priest ha släppt detta album borde det ha fått titeln "Painkiller part II". Det förstås, texterna hade i så fall behövt en viss modifiering.

Johan Karlsson

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna