8th Sin - Sinners Inc

[2004][Black Lodge]

IT - eller Tony Särkkä som släktingarna väljer att kalla honom - är en legend inom Black Metal-kretsar. Förutom att ha varit medlem i ett flertal tongivande band (Abruptum, Ophtalamia, Vondur mfl.) har "det" gjort sig ett namn som textförfattare åt storheter som Marduk och Dissection.

Enligt våldslexikonet ”Lords Of Chaos”, antog Tony pseudonymen IT eftersom han ansåg sig så ond att han inte längre kunde betraktas som mänsklig. Sedan dess har Black Metal-scenen i sin ursprungliga form mer eller mindre upplösts. De som inte bragts om livet eller hamnat i finkan har gått vidare i livet. Som exempelvis Tony.

8th Sin är således ingenting som alls kan jämföras med Black Metal. Istället strömmar en hybrid av synth, electronica och industrimetal ur högtalarna. Tankarna går till gäng som Marilyn Manson, Deathstars och i viss mån Rob Zombie. Men framförallt till Thåströms kraftigt underskattade Amsterdamäventyr Peace, Love & Pitbulls.

Överlag är det såväl varierat som välproducerat – sjunde spåret Sex FX har nästan blivit ett beroende för undertecknad – men ”Sinners Inc.” når ändå inte hela vägen. Nämnda PLP besatt en kompromisslös attityd och råhet som 8th Sin inte kommer i närheten av. Vad detta ”glapp” beror på är inte helt självklart. Men en gissning är att motiven bakom skapandeprocessen varit fundamentalt olika. Där PLP var ett inoljat långfinger till alla som ville ha en ny Imperiet-platta är 8th sin snarare ett inställsamt försök att visa att den lille satanistdvärgen vuxit upp.

Det känns helt enkelt lite ”gubbigt”.

Martin Lee

Betyg: 6/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna