Æbsence - Unusual

[2002][BrAinmAsh Records]

Æbsence kommer från Ungern. Och ska man tro bandet själva är det ett stort handikapp om man spelar hårdrock. Enligt bandets brev ñ där man söker partners, distributörer och utgivare ñ är "Unusual" helt självfinansierad eftersom inga inhemska skivbolag vill befatta sig med musiken. Hur mycket sanning det ligger i detta är svårt att avgöra. Om man skulle välja att betrakta detta som en demo, vore det hur som helst den mest välproducerade demon som hamnat i min CD-spelare så här långt.

Jag har dock efter noga överväganden valt att jämnställa detta med en skivbolagsprodukt, varför det är den 10-gradiga skalan som gäller. Och tyvärr kanske det hade varit bättre för Æbsence att bli bedömda som ett demoband, för hur gärna jag än vill gilla "Unusual" vill inte riktigt bitarna falla på plats. Kanske hade ett krävande skivbolag med "return-on-investment" på agendan pressat bandet att slipa materialet ytterligare.

Framför allt känns Æbsence lite intetsägande. Detta går dock stick i stäv med den karaktärsfulla sångaren som kombinerar sångstilen hos mästarna Wino (Obsessed, Spirit Caravan mfl) och Dave Wyndorf (Monster Magnet) på ett ypperligt sätt. Dessutom är man grymt skickliga musiker som behärskar sina instrument utmed hela skalan - oavsett om det gäller jazz, metal, folkmusik eller prog. Sjätte spåret "Ultrasound" är dessutom ett riktigt plåster som låter så mycket Monster Magnet att nämnde Wyndorf säkert hade blivit schizofren.

Även åttonde "Azure" känns som ett intressant spår med sin enkla hårdhet och snygga stämsång. Och visst, även nästföljande 7/4 funkar tack vare sångaren. Men i övrigt är det som sagt inte mycket som fastnar. Om man istället hade satsat på att skicka ut en vinylsjua med "Ultrasound" som A-sida hade man förmodligen lyckats bättre i sin jakt på berömmelse (åtminstone i undergroundkretsar). Konvolutmotivet, som föreställer en virkad prydnadsduk (!) är precis så udda som innehållet på plattan.

Martin Lee

Betyg: 4/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna