Act Of Gods - Stench Of Centuries

[2004][Osmose]

I allmänhet brukar jag hålla mig från att läsa andra skribenters recensioner av plattor som jag inte är färdig med själv. Men när jag fick syn på Richard Lagergrens anmälan i senaste SRM tog nyfikenheten överhanden. För säkerhets skull bör jag ändå tillägga jag hade lyssnat in mig rejält på ”Stench Of Centuries” innan jag föll till föga. Och det borde du också göra.

För bortsett från att Act Of Gods härstammar från Frankrike och numera hädangångna Mutilated, vet jag inte riktigt var herr Lagergrens paralleller härrör ifrån. I min stereo hörs nämligen inte mycket av vare sig Possessed eller tidiga Death. Ej heller särkskilt mycket Vader.

Hade han istället skrivit Immolation hade jag tagit honom i hand direkt. Ty i min bok är detta på gränsen till flagrant plagiat. Och hade någon sagt att detta var Florida-gängets senaste giv hade jag troligtvis köpt det med hull och hår. Så likt är det.

Nu ska det i sanning sägas att man kan ha sämre förebilder. Immolations ”Dawn Of Possession” tillhör fortfarande genrens milstolpar och är ett i alla avseenden svåröverträffat verk. Inte misst för Immolation själva, som mest har gått på tomgång alltsedan debuten. Självklart går även fransoserna bet.

Så när allt kommer omkring är nog jag och Richard Lagergren hyfsat överens ändå; ”Stench Of Centuries” lider påtagligt av sin brist på variation, vilket gör den till ytterligare en anonym plastbit i högen av dussindöds.

Martin Lee

Betyg: 5/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna