Altaria - The Fallen Empire

[2006][Metal Heaven]

Altaria har i mina ögon förvandlats från ett äkta Finskt Allstar-team till ett riktigt Korpen-lag! På den första skivan ”Invitation” från 2003 fanns både Jani Liimatainen (Sonata Arctica) och Emppu Vuorinen (Nightwish) med som strängbändare. Till nästa fullängdare ”Divinity” från 2004 försvann dock Emppu och Jani blev ensam kvar. När nu Altarias senaste släpp ”The Fallen Empire” snurrar igång på skivspelaren har även Jani, och alla mina förväntningar på skivan, försvunnit.

Trots kompetenta ersättare på gitarr är det ändå där som jag drabbas av den första besvikelsen. Gitarrerna tar nämligen inte alls lika stort utrymme som tidigare, varken i musiken eller produktionen. Den andra besvikelsen är keyboarden. När Jani Liimatainen var med fick den både större utrymme och var betydligt intressantare, än nu då den har förpassats till bakgrunden. Den tredje besvikelsen är tempot på låtarna! Det är bara midtempo, eller ännu långsammare, så långt ögat (örat?) når. Skivan hade mått bra av att kickas igång med lite fart då och då.

Om jag sväljer besvikelsen en stund och ger den senaste plattan en ärlig chans så är den inte så tokig ändå. Sången från Taage Laiho är alldeles utmärkt och det finns en rad spår på skivan som inte är fy skam. ”Valley of Rainbows”, ”Abyss of Twilight” och ”The Lion” får mig nästan att glömma bort att Altaria numera bara är ett Korpen-lag...

Per Fredin

Betyg: 6/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna