Amorphis - Eclipse

[2006][Nuclear Blast]

Amorphis var ett av de första banden, efter Paradise Lost och The Gathering, att överge den death metal som inledde karriären till förmån för ett ”mognare” goth-sound. För egen del blev jag omedelbart förälskad i Paradise Lost-plattan ”Icon” när den kom. Kan väl också erkänna att The Gathering tveklöst hittade sin formel när skönsjungande Anneke anslöt sig till gänget. Men om jag verkligen ska vara uppriktig, så känns mycket av den här tillrättalagda stilen rätt trist. Det kommer helt enkelt alltid att vara roligare med en riktig hårdrocksfylla än stillsamma parmiddagar.

Amorphis har sedan sist det begav sig hittat en ny sångare i Tomi Joutsen. På det stora hela fortsätter de dock i samma tonfall som på ”Tuonela” och ”Am Universum”; stora svepande ljudlandskap, feta keyboardmattor och harmonistinna refränger farligt nära pretentionens brant. Lyckligtvis med en avgörande skillnad. Tomi growlar på sina ställen!

Det kan ju verka en aning simpelt att just detta skulle göra hela skillnaden. Men faktum är att det är just denna detalj som gör att man hela tiden ”håller sig på tårna” istället för att slappna av. Som det varit, har Amorphis nästan haft en sövande effekt. Något som visserligen är behagligt, men bara i tre låtar eftersom klockan plötsligt är 06.30 och man måste gå till jobbet.

”Eclipse” är vare sig lika intressant eller intensiv som något av Opeths senare verk, men ligger ändå och nosar i samma spår. Och kanske åker betyget upp något snäpp efter ytterligare ett antal genomlyssningar. Klart är i alla fall att Amorphis har funnit ny kraft och inspiration i och med vokalistbytet. Med lite flyt kan det leda till att karriären tar rejäl fart igen.

Martin Lee

Betyg: 6/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna