Anata - Under A Stone With No Inscription

[2004][Wicked World]

Oj, det här var pinsamt. Jag som trodde att jag hade koll på svensk death metal, har missat ett av landets för närvarande intressantaste band. Med elva år!

Nåväl. Anata är hur som helst något så ovanligt som ett melodiöst dödsgäng som inte har torskat dit på det så kallade ”Göteborgssoundet”. Istället har man låtit sig påverkas av den amerikanska skolan och bråkstakar som Cannibal Corpse, Malevolent Creation och Nile. Men där jänkarna enligt mitt tycke mest har vunnit på kraft, lyckas Anata med konststycket att även väva in harmonier i hastighetsövningarna.

Detta gör att man kan lyssna på Anata på minst två sätt. Antingen som ren ”hjärnrensare” på fullt blås i Cervin Vega-burkarna, eller i lurar med slutna ögon och fingrarna spastiskt klapprande mot knäna.

Oavsett om du väljer att finlyssna eller aspirerar på en vräkningsorder, kommer du dock att finna Anata ytterst beroendeframkallande. Inte minst därför att den tekniska briljansen gör ”Under A Stone With No Inscription” stark över tiden - för varje genomlyssning hittar man nya stick och passager att förälska sig i. Av samma anledning är det nästan omöjligt att lyfta fram enskilda låtar (även om jag just nu råkar vara svårt nere i tredje spåret ”Entropy Within”).

Således; om du inte införskaffade ”Under A Stone With No Inscription” när den släpptes i januari, är det hög tid att rätta till det misstaget nu. ”Bättre sent än aldrig” heter det visst.

Martin Lee

Betyg: 9/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna