Angra - Temple Of Hate

[2004][SPV]

Först är det alldeles tyst, men sedan kan man urskilja något. Ett smygande intro börjar ta form och innan man vet ordet av har första låten "Spread Your Fire" dragit igång. Brasilianarna sparar inte på krutet direkt. Första låten är en fartfylld historia med rena rama himlarefrängen som skulle kunna få änglar att gråta, "Gloria/Gloria" sjunger den beundransvärda sångaren vid namn Eduardo Falaschi.

Att ersätta André Matos som hoppade av i slutet av 90-talet är ingen lätt sak men bandet trodde starkt på Edu som blev permanent medlem år tjugohundraett. Samma år släpptes bandets fjärde album betitlat "Rebirth" och succén var ett faktum. Fansen prisade Edu och tro fan om han inte är snäppet duktigare än herr Matos. Hur som helst, nu är i alla fall Angras femte album här.

Skivan som är en konceptplatta har fått namnet "Temple Of Shadows" och handlar om skuggjägaren, en korstågsriddare från 1000-talet som börjar ifrågasätta den katolska kyrkans värderingar och ideal. De tretton spåren berättar om hans liv från den dagen då hans frågor uppkom.

Till en början kändes plattan seg, ojämn och utdragen, men efter hand har den växt till något riktigt betydelsefullt och när undertecknad skriver detta känns den bättre än någonsin. De förr nästan lite för glada - ja, ni läste rätt - refrängerna har efter ett flertal genomlyssningar fått lite mer pondus och låtarna där gästartisterna, Kai Hansen (Gamma Ray), Hansi Kürsch (Blind Guardian), Sabine Edelsbacher (Edenbridge) och den brasilanska kompositören och vokalisten Milton Nascimentos får komma till tals lyfter Angra högre och högre upp på piedestalen som ett av de bättre hårdrocksbanden till dagsdato.

Med en diger samling influenser såsom heavy-, power, progressive- och thrash metal gör denna skiva ganska unik i dagens samhälle. Inte nog med detta, även jazziga partier går att skönja, speciellt i låten "Sprouts Of Time". Ibland påminner vissa glimtar av skivan även lite om Ayreons - The Human Equation och detta ska inte ses som något negativt. Angra har utvecklats efter varje släpp sedan debuten "Angels Cry" och skuggornas tempel rullar in på samma bana.

Det känns som att bandet börjar hitta hem och kanske kan det vara så att nästa album är det fulländandet som alla fans har väntat på sedan tiden med Matos? Vem vet, till nästa album kanske vi får höra lite genuina brasilianska folktoner? Fram tills dess har vi det nya vaxet att värma oss med i vinterkylan.

Johan

Betyg: 9/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna