Antibody - Consigned To Oblivion

[2005][Självfinansierad][Officiell Hemsida

Eftersom kollega Pelin varit ganska sparsam med superlativen beträffande Antibodys två tidigare demos, har nu turen kommit till mig i och med demo nummer 3. Några jämförelser med tidigare släpp blir det således inte.

Det första som slår mig när jag hör ”Consigned To Oblivion” är att det låter betydligt mer thrashigt än jag hade förväntat mig. Därmed inte sagt att det är något Bay Area-fläsk som bjuds. Tänk istället sentida Megadeth och Iced Earth så hamnar du i närheten. Eller Amorphis runt ”Tuonela”. Min andra reflektion är att Antibody är grymt ambitiösa – man har på relativt kort tid spottat ur sig en ganska imponerande samling låtar på två man. Man visar också upp ett väldigt kompetent musicerande, inte minst i första niominuterseposet som är en riktig manifestation i stick, vändningar och snygga harmonier.

”Consigned To Oblivion” innehåller två låtar vilket borde innebära en baggis ur recensionssynpunkt. Men faktum är att båda spåren är så komplexa att jag trots ett tiotal genomlyssningar ännu inte riktigt greppat det hela. Och däri ligger problemet. Jag kan uppskatta delar av det Antibody pysslar med, men saknar den tydliga strukturen som gör att musiken känns i mer än hörselgångarna. Det som exempelvis gör Dream Theater så fantastiska trots sin komplexitet. Eller om man vänder på det; det som gjort att Megadeth tappade tråden någonstans kring Youthanasia.

Jag talar givetvis om BANDET. Det finns så klart undantag som bekräftar regeln (läs Bathory och Ministry), men oftast tappar man något vitalt när man tar genvägar via trummaskiner och datorer. Min uppmaning till Antibody måste därför bli att komplettera laguppställningen med ytterligare ett par musiker av kött och blod. Talangen finns onekligen där.

Martin Lee

Betyg: 7/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna