Anvil - Back To Basics

[2004][Massacre]

Anvil är gamla i gården (1978) och får väl betraktas som ett av de första US Power Metal-banden. Själv hörde jag gänget första gången på 80-talet när jag införskaffade deras andra utgåva ”Metal on metal”. Minns att jag tyckte den var rätt ojämn då med undantag för avslutande rökaren ”666” som hamnade på fler än ett blandband.

I dagens uppsättning är det endast sångaren/gittaristen Lips och batteristen Robb Reiner kvar. Jag har ingen aning om hur gamla herrarna är numera, men tyvärr måste det sägas att insatsen här känns rejält ”gubbig”. Vad jag vill ha sagt med det är kort och gott att manskapet har blivit duktigt frånåkta av yngre förmågor - vilket naturligtvis år både tragiskt och patetiskt.

Det börjar ganska lovande i ”Fuel for the fire” som är klassisk metal byggd kring ett standardriff och en ganska schablonmässig text om fight, attack och kill. Men sedan går det käpprätt utför. Att lyssna på Lips pinsamma finstämma i balladen ”Cruel world” är direkt plågsamt. Värst blir det dock i ”Chainsaw” som är en ren rip-off (eller en usel hyllning) på Judas Prists ”Rapid Fire”.

Egentligen vill jag inte såga den här plattan, då just den här typen av Power Metal normalt sett ligger mig varmt om hjärtat - Armored Saints senaste var t ex en veritabel fullträff - men som recensent måste jag vara uppriktig. Den här plattan suger purjo.

Martin Lee

Betyg: 3/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna