Atrocity - Atlantis

[2004][Napalm]

Tyska Atrocity har funnits ända sedan 1985 och har släppt hela 17 skivor sen starten. Det var dock först då deras nya platta Atlantis damp ner i min brevlåda jag fick upp ögonen för detta eminenta band. Atrocity består av sångaren Alexander Krull, basisten Christian Lukhaup, gitarristen Mathias Röderer & Thorsten Bauer, och trummisen Martin Schmidt. Atrocity spelar en slags melodiös deathmetal som skulle kunna jämföras med gamla Therion och In Flames.

Första låten heter Reich of Phenomena och inleder med ett kort intro innan de triggade dubbelkaggarna och de distade gitarrerna sätts igång. Något som är värt att tillägga är att bakgrundsmelodierna som är synthgjorda är riktigt bra, och ger verkligen en mäktig nästan skräckliknande känsla i musiken. Sångaren låter helt ok, det märks att de här killarna har några år på nacken.

Ett speciellt fenomen som man märker på denna skivan är att i låtarna då och då, så blandas growlen med ren sång på ett mycket passande sätt. Exempel på detta är Gods of Nations och Ichor. En riktigt bra sak med denna skiva är att det är stora skillnader mellan låt och låt, både sång och melodimässigt. Ta till exempel Enigma där det är riktigt mycket rensång och även en kvinnlig röst i bakgrunden, fantastiskt och originellt!

Även om growlrösten kan kännas rätt tråkig i längden så gör det ingenting för att inslag av rensång gottgör detta. Det musikaliska är skött riktigt bra även om jag saknar gitarrsolon, dock är oftast bakgrundsmelodierna så fyllande att detta inte märks. Produktionen på plattan är utmärkt. Det enda jag skulle kunna klaga på när det gäller denna skivan är isåfall att den tenderar att bli lite tråkig efter ett tag, den har ju trots allt 15 spår och alla håller inte lika hög standard, men det är inte långt ifrån.

Låtar som The Sunken Paradise, Reich of Phenonema och singellåten Cold Black Days är enastående och skivan har inte en dålig låt. Ett stort plus är multimediasektionen som gör att man kan kolla texterna i en cool meny på datorn, och man kan även kolla på musikvideon till Cold Black Days. Detta är kvalitén personifierat!

Olof

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna