Audiovision - The Calling

[2005][Rivel]

Narniasångaren Christian Rivel lever sannerligen för sitt kall, att producera så mycket kristen hårdrock som möjligt i jordelivet. På sitt eget bolag ger han nu ut ännu en platta med ett av de många sidoprojekten - Audiovision. Jag saknar direkt två komponenter. Först och främst riktig tyngd. Det här känns stundtals för lättviktigt, för poppigt, för att engagera. Det beror väl till största delen på produktionen, för låtarna har det i sig, men det kommer inte fram. Visst, det tänder till ibland, som i snabba ”Show Me the Way”.

Sen saknas de där riktiga fullträffarna i låtmaterialet, till största delen författat av bandets gitarrist Lars Chriss (även Lion’s Share). Efter en genomlyssning är det bara ett riff som fastnat, det i Sweet-covern ”Love Is Like Oxygen”. Refrängerna är också i anonymaste laget för att vara i den melodiösare metallskolan. Här och där sticker det ut, som i ”Evil or Divine”, men då är det också Narnias Carl-Johan Grimmark som ligger bakom den kompositionen. ”Read Between the Lines” är en snygg bombastisk halvballad som livas upp av en maffig kör och karaktäristiskt gitarrhanterande av en viss Mattias ”IA” Eklundh. Sen kräver det rejäl nötning innan resten sitter. Vid det laget har man nästan tröttnat en aning. Avslutande ”Colors” verkar inledningsvis som en mycket lovande ballad. Men när man efter en stund inser att låten är instrumental svalnar den kraftigt.

Christian Rivel själv är en utsökt sångare. Men det går inte att komma ifrån att han får ut mer av sin röst live än i studion. På platta blir det oftast just… platt! Inte samma karaktär som när han tar ut svängarna mer på scen. Nu verkar det kanske som om jag har sågat sönder Audiovision, men som helhet växer den tämligen jämnstarka plattan rejält efter några lyssningar. De påpekade bristerna kvarstår dock i viss grad. Det är ändå att anse som ett tryggt köp om man gillar Rivels tidigare prestationer. Nämnas bör också en imponerande samling gästmusiker: Bruce Kulick, Jeff Scott Soto, Mats Levén, Mic Michaeli, Thomas Vikström, IA Eklundh, Tony Franklin, Thomas Broman… för att droppa några namn ur listan.

David Bergström

Betyg: 7/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna