Avatar - 4 Reasons To Die

[2004][Självfinansierad][Officiell Hemsida]

Oj, det var länge sedan jag verkligen tog mig tid att lyssna på en demo. Sist var väl i början av 90-talet när Nihilist, Dismember, och den övriga Stockholmsmaffian fortfarande var verksamma i tapetrading-kretsar. Och det är ingen överdrift att säga att det flutit en hel del vatten under broarna sedan dess. Både musikaliskt och produktionsmässigt.

Har fortfarande kvar de där gamla vita kassettbanden som, förutom att spela in demotaper på, användes som dagstidningar för blinda. Det spelade liksom ingen roll hur välljudande inspelningen var; kassetternas låga kvalitet var en "garant" för ett sunkigt dödsljud. Även kallat Stockholmssoundet (sic).

Med dagens digitala inspelningsmöjligheter och CD-format är det faktiskt svårt att höra någon direkt skillnad på ett demo-gäng och en officiell skivbolagsutgåva. Och det är givetvis enbart av godo, åtminstone för de band som klarar av att traktera sina instrument på ett tillfredsställande sätt. Till den kategorin hör definitivt Mölndals Avatar.

Öppningsspåret "Tied, Torn and Twisted" känns i grunden rätt primitiv. En friskt manglande dödsddänga med snygga thrashpassager insprängda här och där. Men det som får mina öron att spetsas är den vettvilliga sången som kort och gott får mig att tänka på psykopaterna i Macabre. Underbart!

Andra stycket "My Shining Star" är en betydligt groovigare sak med snyggt melodiösa gitarrslingor i sann "Göteborgsanda". Åter igen överraskar sången positivt, men den här gången kommer jag att tänka på (håll i dig) Dave Mustaine (!). Men för att undvika missförstånd; vi talar om dödsmetall.

"Apocalypse Showtime" är uppbyggd kring en rätt originell melodislinga som känns klart skum med death metal-mått mätt. Nästan lite modigt att föra in sådan "trallighet". Men det funkar alldeles förträffligt. Klart fräscht grepp.

Avslutande "Stranger" inleder med någon sorts dämpat flöjt och gitarrintro och övergår sedan i klassiskt melodiös 2000-tals döds. Det svänger och pumpar som det gjorde på "det där Göteborgsbandets" tidigare plattor. Inte särskilt nyskapande, men vad sjutton gör det när musiken är så medryckande.

"4 Reasons To Die" imponerar stort - mycket tack vare den originella sången - och hade även fått ett högt betyg på den 10-gradiga skalan om de hade suttit inne med ett skivkontrakt. Och det är väl egentligen bara en tidsfråga innan något av de större metal-bolagen lägger vantarna på Avatar. Det här bandet förtjänar en större publik.

Martin Lee

Betyg: 9/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna