Axenstar - The Final Requiem

[2006][Massacre]

Axenstar är ett av de otaliga svenska power metal-band som släppt ett par plattor och turnerat både inrikes och utrikes men som ändå lyckats gå de större massorna obemärkt förbi. Inför sin fjärde platta, "The Final Requiem", beslutade de sig därför att satsa rejält. Vilket resulterade i att båda (!) gitarristerna hoppade av för att de valde att prioritera familjen i första hand (läs separat intervju i arkivet, förf. anm.). Med helt ny leadgitarrist och med sångaren nu även på gitarr känns det som att bandet har en del att bevisa med det senaste alstret.

Utan förvarning sparkar titelspåret igång plattan rejält, då det utan intro eller andra konstigheter kastar oss ut i den melodiösa power metal som blivit Axenstars kännetecken. Vid den första genomlyssningen är det inte mycket som skiljer denna platta från de övriga i soundet. Alla ni som trodde annat kan andas ut – Axenstar låter fortfarande som Axenstar. Men vid en noggrannare genomlyssning står det klart att gitarrerna har fått större utrymme och tyngd på "The Final Requiem". Till stor del beror det nog på att leadgitarristen Joakim Jonsson levererar en hel del tyngd med sina sju strängar och med rötterna i dödsmetallen. Det beror säkerligen också på att Magnus Winterwild, sång/gitarr/keyboard, utvecklat sig ytterligare som låtskrivare och att han numera också spelar gitarr färgat av sig på hans låtskrivande.

Musikaliskt finns det inte mycket att anmärka på när det gäller Axenstar utan det faller mig väl i smaken. Utan mitt största problem med Axenstar är sången. Jag saknar dels ett riktigt brett register, från falsett till rivig rock n’ roll-röst, men framförallt saknar jag styrka. Missförstå mig rätt, Magnus Winterwild har en utmärkt röst, men efter 12 spår känns den alldeles för tunn och enformig för att det ska bli full pott på betygsskalan.

Höjdpunkter på skivan är inledande "Final Requiem", "Condemnation" och mäktiga "Edge Of The World". Väl värd att kolla upp för er som går igång på power metal.

Per Fredin

Betyg: 7/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna