Behemoth - Demigod

[2005][Regain]

Ja, allt bra du hört om Behemoth är sant; de är utan konkurrens (Vader inkluderat) Polens just nu elakaste orkester. Något som bevisades med eftertryck i slänten på Sweden Rock Festival i juni. Det var inte bara en av festivalens bästa spelningar utan förmodligen den absolut hårdaste i SRF:s historia.

Den viktigaste anledningen står att finna i detta mästerverk till album. Från att ha varit ett helt okej band inom death- och black metal, har man i och med ”Demigod” tagit ett helt osannolikt stort steg som faktiskt kan göra anspråk på att föra hela genren framåt. Från början till slut bjuds det tekniskt fulländat satansmangel, framfört med sån finess att man baxnar. När det dessutom framförs felfritt live, finns det ingen som kan avfärda Behemoth.

”Demigod” är en för genren (genrerna) lika viktig platta som ”Altars Of Madness”, ”Left Hand Path”, ”IX Equilibrium” och ”Puritanical Euphoric Misanthropia”. Det låter som överord, men faktum är att när man väl lyssnat in sig på ”Demigod” stannar varenda låt kvar i hjärnan som om de vore inspelade direkt på hörselnerven. Jag skriver ”lyssnat in sig på” av den enkla anledningen att Behemoth i brutalitet nästan tangerar ett band som Nile. Men där Niles introverta excesser tar en evighet att förstå sig på, hittar man till slut en väldigt tydlig kärna i Behemoths musik som nästan kan kallas melodiös.

Jag utnämner postumt ”Demigod” till 2004-års bästa platta inom kategorin death- /black metal. Utan någon som helst konkurrens! Frågan är om de någonsin kommer att överträffa denna milstolpe.

Martin Lee

Betyg: 10/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna