Belphegor - Pestapokalypse VI

[2006][Nuclear Blast]


I SRM:s intervju med Johnny från Unleashed för något nummer sedan, redogjordes för en viss missämja mellan turnésällskapande Belphegor och Behemoth. Hur pass allvarligt det hela var framgick inte riktigt, ej heller orsakerna. Men om det nu finns någon sanning bakom Johnnys utsaga är det inte helt otroligt att någon från Behemoth-lägret tände lågan. Kan definitivt tänka mig en kommentar i stil med ”Kom på något eget”.

Framförallt i första låten”Belphegor – Hell’s Ambassador” låter det så mycket ”Demigod” att jag nästan sätter getblodet i halsen. Det gör å andra sidan föga när det är en av tidernas bästa death/black-plattor vi talar om. Dessutom ligger väl det verkliga problemet hos Behemoth som aldrig får tummen ur och släpper en ny platta. Det bör även påpekas med eftertryck att ”Pestapokalypse VI” redan i andra ”Seyn Todt In Schwartz” hittar sin helt egna ultrabrutala form.

Även fjärde låten ”Chants For The Devil” piskar rejält med demonröv liksom Deicide-mangliga ”Pest Teufel Apokalypse” och Immortal-isande ”The Ancient Enemy”. Dock drar sega stycken som ”Angel Of Retribution” och ”Blutsturm Erotika” ned helhetsintrycket en aning.

Med sina underbart stöveltrampiga tyska texter och (trots allt) mestadels grymt imponerande kompositioner, står ”Pestapokalypse VI” ändå ut som en av förra årets verkliga höjdpunkter inom death/black metal. Därmed är den också en platta du inte klarar dig utan om du gillar genren. Blodsbesudlad Österikisk svärta för att tala klarspråk.

Betyg: 8/10

Martin Lee

<< Tillbaka till Skivrecensionerna