Blind Guardian - Imaginations Through The Looking Glass

[2004][Virgin]

Efter många års erfarenhet, åtta fullängdare och två liveskivor var det äntligen dags för det stora ögonblicket, Blind Guardians första DVD-släpp - och en dubbel sådan. När den damp ner i brevlådan glädjades jag på direkten av dess coola omslag och artwork. Sedan slängde jag in den i spelaren och alla mina förväntningar infriades.

Förra året hölls för första gången - men förhoppningsvis inte sista - Blind Guardian Open Air i det lilla Tyska samhället Coburg. Blind Guardian headlinade festivalen båda dagarna som den varade och det var dessa spelningar som spelades in för att användas till DVD:n. De öppnar som vanligt med ”Nightfall In Middle Earth”-Introt ”War of Wrath”, sedan kör ”Time Stand Still” igång. Det ofantliga publikstödet märks redan innan de äntrar scenen, tiotusentals entusiastiska BG-fanatiker som klappar, sjunger och njuter. Och det är det som gör denna spelningen till något speciellt jämfört med vanliga festivalspelningar. Allt är riggat på ett speciellt sett, ljuset, ljudet, scenen, pyroteknik. Allt utarbetat till perfektion. Men musiken då? Jo, många säger ju att Blind Guardian är ett tråkigt liveband och att Hansis sångprestationer är kassa. Jag tycker tvärt om. Okej att inte Blind Guardian kanske bjuder allt för mycket på sig själva, men jag gillar det så. De gör deras grej, spelar sin musik och trollbinder sin publik, vill man ha annat showande kan man gå på teater.

Låtvalet på DVD:n är en blandning mellan första och andra dagen, och det är minst lika bra som på "Live"-skivan. Inte bara publikfavoriter som ”Bard’s Song” och ”Valhalla” är med utan även lite ovanligare låtar som ”Somewhere Far Beyond” och ”And The Story Ends”. Detta utgör en perfekt blandning, och även om alla låtar inte låter som de gör på skiva (pågrund av dess komplexitet och deras tekniska förutsättningar) har Blind Guardian gjort sitt bästa för att göra live-versioner. Det märks även att bandet är på topp, Hansi tar ovanligt höga toner och har en bra publikkontakt. André sköter solopartierna utan problem och Thomen är bombsäker på trummorna. Denna DVD är allt en BG-fan kan önska sig.

Den andra DVD:n består av en dokumentär om Blind Guardian-Open Air, en intervju med bandet, fyra livelåtar och lite olika bilder. Även denna är väldigt kul för de som gillar bandet lite mer. Intervjun är mycket intressant och dokumentären är rolig - speciellt för de som inte kunde infinna sig på festivalen. Man får reda på mer personligt, hur de tänker, hur det funkar och allt sådant. Riktiga godbitar alltså. Sedan att man får låtar som ”Into the Storm” och ”Welcome to Dying”, som man så saknade på den första skivan är rentav njutbart.

Har du aldrig hört bandet förut är inte detta något jag rekommenderar, utan köp då hellre ”Imaginations from the Other Side” eller ”A night at the Opera”, men gillar du ”Blind Guardian” är detta ett måste, en riktig pärla och klart mer intressant än "Live"-skivan.

Olof Carlstein

Betyg: 9/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna