Blind Guardian

Med sina starka melodier, något aggressivare sound än de typiska power metal-banden och karaktärisktiska sång av Hansi Kurch är Blind Guardian ett av få band som lyckats behålla sin popularitet fram tills idag.

Blind 1986 bildades ett band som kallade sig Lucifers Heritage i den lilla staden Krefeld i Tyskland. Det bestod av Hansi Kursch på sång och bas, Andre Olbrich och Markus Dork på gitarrer, och Tomas Stauch på trummor. De var influerade av Helloween, Metallica, Iron Maiden, och fantasyböcker, och då i synnerhet J.R.R. Tolkiens verk.
Tillsammans spelade de in sin första demo som de kallade "Symphonies Of Doom". Efter att ha spridit kopior på den, lyckades bandet uppnå ett visst kultrykte inom undergroundkretsar.

1986 lämnade Thomas och Markus bandet för att sedan bli ersatta av Christoff Theissen (gitarr), och Hans-Peter Frey (trummor).
Med den nya uppsättningen spelade de in ännu en demo, nämligen "Battalions Of Fear". Den hjälpte dem att lyckas de få ett kontrakt med skivbolaget No Remorse Records, som gav ut "Battalions…" 1988, med alla låtar från demon, plus tre stycken nya. Dessutom var låten "Halloween" från "Symphonies Of Doom med, omdöpt till "Wizards Crown .
Då hade bandet bytt namn till Blind Guardian. Line-upen ändrades även denna gång. Theissen och Frey lämnade bandet, Thomas Stauch kom tillbaka och de värvade en ny gitarrist, Marcus Siepen. Denna line-up har de även idag. Skivans ljudmässiga blandning av Helloweens "Walls Of Jericho", Metallicas "Kill ´Em All", och med Kurchs karaktäristiska röst, resulterade i viss framgång i hemlandet.

Bandets andra skiva kom året därpå. Den hette "Follow The Blind". Ljudmässigt var den väldigt lik föregångaren. En anledning till att den fick sin uppmärksamhet var att Kai Hansen, som då nyligen hoppat av Helloween, gästsjöng på låten Valhalla, som kan kallas Blind Guardians första hit.

1990 släpptes "Tales From The Twilight World", som markerade en tydligt förändring i bandets musik. Låtarna var mer episka och melodiska, vilket resulterade i en helt egen stil som bandet fortsatt med. Låtar som , "Welcome To Dying", "Lost In The Twilight Hall" och balladen "Lord Of The Rings" tillhör några av de inkluderade klassikerna. Omslaget var målat av den kände Andreas Marshall.
Detta album ledde till stor uppmärksamhet, även utomlands, och var det första som släpptes i Japan, där den här sortens musik är omåttligt populär och uppskattad.
Likt många band som upplever stora framgångar, blev Blind Guardian kontaktat av ett stort skivbolag, i detta fall Virgin Records, där de har stannat sedan dess.

1992 kom albumet "Somewhere Far Beyond". Förväntningarna var höga ,men infriades. Influenserna från klassisk musik var tydligare än tidigare, vilket resulterade i maffigare arrangemang, och skivan innehöll något så osannolikt inom hårdrock som säckpipsspel. Även den här gången var Kai Hansen med på ett hörn, och både sjöng, spelade gitarr och komponerade delar av skivan. Den mest kända låten var "Bard´s Song - In The Forest", som blev en allsångsklassiker på Blind Guardians konserter.
Bandet kände nu sig redo att spela in sin första livealbum. De for till Japan, där de var populärast, och spelade 4:e och 6:e December 1992 in "Tokyo Tales".

Efter "Tokyo Tales", fick fansen vänta nästan tre år på en ny skiva från Blind Guardian. Albumet hette "Imaginations From The Other Side", och producerades av Flemming Rasmussen, som även producerat några av Metallicas tidigare album. Även denna skiva blev omtyckt.

Året därpå släpptes "The Forgotten Tales", som var ett lite udda album som innehöll omarrangerade och mixade gamla låtar, livelåtar, och covers på bl.a. Surfin´ U.S.A. och Mr. Sandman (som man även spelade in en ganska rolig video till).

1998 var året då Blind Guardian släppte sitt mest omtyckta album, mastodontprojektet "Nightfall In Middle Earth", som anses vara ett mästerverk. Det var ett konceptalbum som byggde på J.R.R. Tolkiens bok "Silmarillion", och innehöll hela 22 spår, varav 11 var med berättarröst som förklarade albumets tema. Musiken var kraftfull, varierad och melodiös.

Framgångarna som följde ledde till att Blind Guardian i augusti 1998 fick chans att spela för första gången i Sydamerika. Samma år besökte de tyska Wacken Open Air-festivalen. Efter turnén fick Kurch problem med sina öron vilket ledde till att tappade 75% av sin hörsel, och gjorde att inspelningen av en ny skiva fördröjdes. I mitten av 1999 lyckas han återfå sin hörsel, och började skriva på sitt sidoprojekt Demons And Wizards, tillsammans med Jon Schaffer, gitarrist i amerikanska Iced Earth. Den självbetitlade skivan gavs ut i början av 2000. Samtidigt höll även trumspelande Stauch på med Iron Saviour.

Efter ett litet uppehåll släppte Blind Guardian singeln "And Then There Was Slience", en 14-minuters bombastisk låt med massor av taktbyten, stora körer och episka partier. 2002 kom det efterlängtade albumet "A Night At The Opera", som följde i samma storslagna stil som "Nightfall" Den följdes av en stor turné bl.a. här i Sverige.