Blood Red Throne - Altered Genesis

[2005][Earache]

Man upphör aldrig att förvånas över sina egna fördomar. Fast det finns nog fler än jag som som skulle sortera in ett band med medlemmar från Emperor och Carpathian Forest i Black Metal-facket. Speciellt när omslaget pryds av en vanställd kristusfigur i corpse paint.

Som i de flesta fall när det gäller fördomar blir man dock rikligt belönad om man lägger dem åt sidan. Blood Red Throne är nämligen något så fenomenalt som ett norskt death metal-band på samma planhalva som klassiska Deicide och Morbid Angel. Och det ska underjordens gudar veta att vi inte är helt bortskämda med på vår kontinent. Visst finns det ett antal band som luktar Florida lång väg, men det var länge sedan jag hörde något som lät så här gammaldags.

Gammaldags ska så klart tolkas som något positivt. För det som gör att flera av de klassiska dödsplattorna fortfarande är oöverträffade är groovet och tempoväxlingarna (d v s samma principer som gjorde Metallica stora en gång i tiden). "Altered Genesis" är så full av dessa ingredienser att det är svårt att sitta still. Ändå är brutaliteten och tokmanglet ständigt närvarande på ett sätt som garanterar att normala fisrockers hålls på behörigt avstånd.

Att välja ut toppar från en toppenplatta är aldrig lätt. Inte ens när den snurrat konstant i veckor. Och det är väl det som gör att det i allmänhet är svårare att skriva en bra recension än en dålig. För hur sjutton ska man kunna läsa sig till en bra låt (eller som i det här fallet 12)? Bra musik, oavsett genre, känns i hela kroppen och måste således upplevas på riktigt - d.v.s. på så hög volym att det fladdrar i örsnibbarna.

Min rekommendation är därför följande: Köp årets dödsplatta nu och upplev själv hur det känns att bli stentvättad, saltad och nedsköljd med 98 procentig snaps.

Martin Lee

Betyg: 9/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna