Bruce Dickinson - Tyranny Of Souls

[2005][Mayan/Sanctuary]

När Bruce Dickinson släpper sitt sjätte studioalbum spar han inte på krutet. Likt ett lejon som hugger sitt byte sätter Dickinson tänderna i sitt soloprojekt med största kraft. Skälvande vackra kompositioner blandas med mer mörka tongångar utan att för den skull hamna utanför den råa enkla hårdrockens mall. Albumet är sammansatt i gitarristen Roy Z´s hus och texterna skrev kaptenen i olika hotellrum under en turné med huvudbandet. Som förrätt bjuds vi på ett halvintressant intro med namnet "Mars Within" men efter detta sömnpiller rockas det igång rejält.

"Abduction" är en härlig up-tempo-låt med drivande riff och en skön melodiös refräng, solot som följer därefter är också riktigt njutbart. Huvudrätten består denna gång av en otroligt vacker akustisk ballad, vid namn "Navigate The Seas Of The Sun" och jag får intrycket av att arbetet som flygkapten har färgat av sig på skivan. Det är främst den stora gula bollen som figurerar högt i skyn som undertecknad menar. Förutom nämnda låt återfinner vi även fenomenet i "Power Of The Sun", men sedan om efterföljande "Devil On A Hog" har några men av detta kan jag inte tyda. Spåret är i alla fall ett av plattans bästa, med en helt underbar refräng. Efterrätten bärs in som det bör i slutet av skivan, då den halvtrista "Believil" har rundats av inleds nämligen plattans titelspår. Till en början ett torrt frö, men när refrängen stundar blommar den fullt ut.

Okomplicerad hårdrock med en av världens bästa hårdrocksångare slår inte fel helt enkelt. Brucan har tillverkat ett album som är minst lika bra som Maiden på senare år och produktionen är ganska rå vilket ger en hård ljubild. Tyckte ni att "Dance Of Death" var tråkig, råder jag er att kolla in denna plattan, som är allt annat än det.

Johan Karlsson

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna