Beyond The Embrace - Insect Song

[2004][Metal Blade]

Vid första genomlyssningen känns Beyond The Embrace i det närmaste klockrena. Välspelad thrash med rötterna i den gamla bay area-scenen med en modern touch. I synnerhet öppningsspåret ”Fleshengine Breakdown” är ett skönt hopkok av Metallica, Pantera och sentida Armored Saint. Klockrent som sagt.

Tyvärr håller det inte i längden. Men det är inte på grund av det ack så vanliga tomgångssyndromet. Nej faktum är att materialet – åtminstone rent instrumentellt – håller mestadels hög klass. Inte heller på sången, som är både varierad och attitydstinn, finns särkskilt mycket att anmärka. Ändå kan slutbetyget inte bli mer än ett halvengagerat okej. Varför?

Det tog faktiskt åtskilliga genomlyssningar innan jag fick kläm på det själv. Svaret är lika enkelt som självklart och ligger i det som kännetecknar alla kända och populära låtar genom tiderna:

Refränger.

Det är detta som är den avgörande skillnaden mellan berömmelse och harvande i replokalen. Det är därför som exempelvis In Flames dominerar scenerna som Beyond The Embrace inte kommer i närheten av. Det är detta som både producenter och – inte minst – skivbolag borde ha synpunkter på.

Rent musikaliskt är ”Insect Song” praktiskt taget framme. Och får man bara till det där med refrängerna kan nästa släpp bli hur bra som helst. Hoppas därför att Metal Blade ger Beyond The Embrace ännu en chans.

Martin Lee

Betyg: 5/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna