Bullet - Heading For The Top

[2006][Black Lodge]

Varför uppfinna hjulet igen? Hårdrocken finns ju redan i all sin perfektion. Bullet har tagit steget fullt ut och kör det tidiga 80-talets heavy metal rakt av. Det är lite Accept, lite Judas Priest, en gnutta Iron Maiden och en hel del AC/DC. Man gör det inte av någon utstuderad plan om att erövra världen i kölvattnet av utsålda Iron Maiden-spelningar. Det här handlar om ren kärlek. Det handlar om äkta killar som i många år harvat i olika hårdrocksband och spelat för ett par öl. Bullet var kanske det minst troliga att slå stort av dessa konstellationer. Nu är man ändå på god väg – första plattan ute och en spelning på Sweden Rock Festival bokad.

Förmodligen ligger timingen helt rätt. Den klassiska hårdrocken är på gång. Men den bygger också på en förpliktigande genuinitet och kan inte framföras av vem som helst. Bullet klarar sig med råge. Man har också fixat hinder nummer två med glans. Det krävs nämligen snuskigt bra låtar också för att sticka ut i mängden. Särskilt om man inte kan spela på sin originalitet. Bullet har redan en hoper liveklassiker. Senast som lokalt förband till U.D.O. fick ”Leather Love” och ”Bang Your Head” närmast lika massivt gensvar som ”Balls to the Wall” och ”Metal Heart”. Nämnda låtar har funnits i svängen ett tag, i och med de underjordiska släppen ”Heavy Metal Highway” och ”Speeding in the Night”. Nu finns de förstås med på detta första världsomfattande släpp. Men man har även lyckats mycket väl med att fylla ut med starkt material mellan de ”gamla klassikerna”. Däri ligger nyckeln till ett välförtjänt starkt betyg.

Texterna är enkla och effektiva. Det är öl, hojar, någon brud och en och annan knytnäve. Precis som det ska vara alltså, varken mer eller mindre. Dag ”Hell” Hofer har vissa röstmässiga likheter med Brian Johnson, vilket förstås enbart är positivt och inte direkt förtar 80-talskänslan. Sen ska vi inte glömma legenden Lenny Blade på bas. En man som förkroppsligar hårdrock ända ut i sitt allt glesare hår. Bullet är en enda rullande partystämning, så missa inte dem, vare sig på den här plattan eller på Sweden Rock. ”Bang Your Head” avslutar plattan med klassiskt ”publikjubel” och Accept-kör. I sommar lär det bli verklighet.

David Bergström

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna