Burning Point - Burned Down The Enemy

[2006][Metal Heaven]

Det brinner i de finska skogarna! När power metal säljer som smör är det flera grupper som ser till att smida medan järnet är varmt. Burning Point har redan hunnit halstra två relativt anonyma heavy/powerbiffar, men nu verkar äntligen de ha fått ordning på donen. Med lite extra kol på grillen serveras färska ”Burned Down the Enemy”, en välmarinerad köttklump kryddad med åtskilliga välsmakande grepp!

Det är lätt att höra flertalet influenser i Burning Points sound. Här finns drag av klassiska heavy metalakter som regerade under 80-talet, givetvis blandat med den finska ådran och därmed också viljan att dränka det mesta i feta keyboardmattor. Men här finns minst lika mycket att hämta för dem som föredrar den germanska ljudklangen. Riffen ligger ofta i förgrunden och det är inte sällan tankarna förs till tyska avfällingar som Paragon eller Iron Savior.

Det är medryckande med fläskiga stämmor i refrängerna som påminner om Yngwie Malmsteens bästa stunder.
När det går i tokfart finns det få saker att gnälla på, annat än att nyskapandet tagit en enkelbiljett till månen. Inledande ”Parasite”, ”To Hell and Back” eller röjiga ”Hell Awaits” uppfyller varje kraftmetallsfans stenhuggna kriterier. Pete Ahonen, som har en av Finlands mer karismatiska sångröster, har lyft sig ännu ett par snäpp och visar att han numera behärskar de högre registren lika väl som de lägre. Ahonen kompletterar det tuggande riffandet väldigt bra med sina snygga, varierade sångmelodier samtidigt som de inte förtar hårdheten som Burning Point vill förmedla. Bristerna infinner snarare i de formenliga midtempo-vändorna, där man ännu inte har kraften att höja sig över massan.

Avslutande episka titelspåret lämnar en känsla av att grabbarna verkligen är på frammarsch. Burning Point har knappast bränt ner allt motstånd med det här släppet, men man har tagit ett avsevärt kliv närmare eliten. Se till att bränna av ännu lite fler snabba historier nästa gång, för det låter allra roligast när trummisen fått lite eld i baken.


Jacob Holmström

Betyg: 7/10
<< Tillbaka till Skivrecensionerna