Cancer - Spirit In Flames

[2005][Copro]

Med dunder och brak offentliggjordes återkomsten av ”det legendariska” death metal-bandet Cancer under fjolåret. Ett gäng vars enda placering på min karta, förutom att jag har sett plattor med bandet i diverse reabackar genom åren, består i att de spelat in en platta med Death-gitarristen James Murphy och haft Scott Burns som producent.

”Spirit In Flames” ligger produktionsmässigt inom samma mall som det mesta inom genren idag. Musikaliskt blir jag dock en smula konfunderad. Vadå death metal? Det här känns snarare som någon sorts midtempoversion av källarthrash i stil med Anvil eller Raven. Eller B-Venom om man så vill. Klassiskt enkla tungriff utan krusiduller med hes släpsång. Typ.

Det hade i princip kunnat bli ett helt okej resultat med ”old-school”-mått mätt. Men det förutsätter också spänst i låtmaterialet. Något som helt saknas här. En låt som ”Séance” är så dålig, både musikaliskt och textmässigt, att jag nästan rodnar. Minns att detta är ett band från England. Då borde man kunna begära mer av lyriken än denna dagisnivå.

Redan den 28e februari i år stod det att läsa på Cancers hemsida att bandet åter är splittrat. Med tanke på hur den här trötta utgåvan låter är jag inte det minsta förvånad.

Martin Lee

Betyg: 3/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna