Candlemass - The Curse Of Candlemass

[2005][Escapi]

Kraftigt försenad (som alltid med denna grupps filmer) anlände slutligen ”The Curse Of Candlemass” i höstas. Men om man hade överseende med fördröjningen förra gången det begav sig, är den i detta fall synnerligen olämplig. Det konsertmaterial som rimligtvis efterfrågas relaterar ju till den senaste plattan. Från denna förärades vi under spelningen på Klubben i Stockholm 2003 en ynka låt, ”Witches”, vilket givetvis är på tok för lite.

Konserten är annars, precis som man kan förvänta sig av bandet, klanderfritt framförd och begåvad med ett förträffligt ljud. Men den består lik förbaskat till största delen av material som man redan sett och hört åtskilliga gånger förr. Den känns därför föga mer angelägen än dubbel-liven som kom här om året och relativt omgående hamnade i rea-backarna.

DVD nummer två i detta set är desto mer intressant. Dels består den av en längre intervju, där hela bandets historik och förehavanden fram till idag dissekeras. Dels av ett antal väl valda liveklipp som representerar hela bandets karriär. Anslaget är ambitiöst och journalist Martin Carlsson gör i intervjudelen som vanligt ett bra jobb. Men varför kommer bara herrar Edling, Markolin och Björkman till tals? Om man bortser från forna bandmedlemmar, känns det nästan som ett måste att även inkludera Lasse Johansson och Janne Lindh. Som det är nu förblir halva historien oberättad.

Liveklippen synkar dock perfekt med intervjun och ger oss skilda exempel på hur bandet låtit och sett ut under olika faser i karriären. Förutom klippet med Mike Wead på sologitarr, är låtarna från Uddevall 1992 med Thomas Vikström på sång klart roligast (vilket absolut inte är detsamma som bäst!).

Sammanfattningsvis har Escapi gjort ett helt okej jobb med DVD:n. Men det känns ändå som att ambitionsnivån var lite för hög, vilket fick ursprungsplanen att spricka när tiden började springa. Och ur det perspektivet är det mest lyckade tyvärr titeln ”The Curse of Candlemass”. Måtte nästa filmproduktion flyta smidigare.

Martin Lee

Betyg: 6/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna