Cans - Beyond The Gates

[2004][Noise/Sanctuary]

Joacim Cans, klingar det namnet bekant? Mannen i fråga är i alla fall sångare i det inte helt okända bandet Hammerfall och sjöng även på Warlord-plattan "Rising From The Ashes" ´2002. Och medans huvudbandet väntar med att släppa en ny platta, som kommer komma ut nästa år. Tar frontmannen nu saken i egna händer och prånglar ut ett soloalbum. Men han är inte ensam och de är ingen dålig samling musiker som kämpar vid hans sida. Eller vad sägs om bandkamraten Stefan Elmgren (gitarr), Halford-gitarristen Metal Mike Chlasciak, bassisten Mat Sinner - som troligtvis inte behöver någon närmare presentation - och slutligen Fates Warning-trummisen Mark Zonder.

Jo, nog är det en gedigen skara musiker herr Cans har skrapat fram och lika lovande som line-upen ser ut, så bra är skivan. Musiken på albumet rör sig förvisso i Hammerfall-land men inte i lika stor utdragning som den rör sig i Warlord-territorier. Vi snackar alltså om episk heavy metal och här får den så kallade melodiska speedmetallen stryka på foten. Det vi bjuds på är hårda, episka och vackra låtar och Joacim presterar nog sin bästa sångprestation någonsin.

Nästintill alla spår på skivan är klockrena och produktionen som är signerad Charlie Baurfeind är mästerlig. Inledande "Fields Of Yesterday" är bara början på vad som komma skall, låtar som "Red Light", "Beyond The Gates", "Garden Of Evil", "Merciless", "Silent Cries", "Dreams" och avslutande otroligt vackra balladen "Forever Ends" - därmed har jag nästan räknat upp plattans samtliga spår - gör denna skivan till mer än köpvärd.

Om man nu tvunget ska jämföra med huvudbandet, slår den inte de två första - "Glory To The Brave" och "Legacy Of Kings" - men den är bättre än "Renegade" och likvärdig med "Crimson Thunder" i mina ögon. Detta är en skiva som man borde kolla upp om man så är en Hammerfall-hatare eller ett Hammerfall-fan för detta är riktigt bra. Om ni vill se bandet Cans live så får ni bege er till Bengtsfors den 21 - 22 Maj då 2000 Decibel går av stapeln. Detta är nämligen den hittills enda inbokade spelningen med bandet. Väl mött.

Johan

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna