Carnal Forge - Aren´t You Dead Yet?

[2004][Century Media]

Ända sedan debuten 1998 har Carnal Forge verkat lite i skuggan av The Haunted. I princip tillämpar man också samma patenterade (nåja) formel bestående av lika delar thrash och dödsmetall. Vill minnas att man även ersatte just The Haunted då dessa lämnade WO på Kolingsborg här om året. Och frågan är om man hade kunnat hitta en lika lämplig ersättare? - Darkane kanske.

Den stora skillnaden mellan de två har varit Björler-brorsornas obetvingade förmåga att kunna fläska ur sig "hitlåtar" i parti och minut. Utan att förringa tidigare släpp (Carnal Forge har gått från klarhet till klarhet på varje platta) har man hittills inte riktigt kunnat matcha Göteborgarna. Därför känns det både överraskande och kul att man i och med "Aren´t You Dead Yet?" replikerar med en platta fullt i klass med, om inte bättre än, "Revolver".

Överraskningen består framförallt i att det saknar logik att släppa ifrån sig så inspirerat material så långt in i karriären. När andra band chanserar något efter tre fyra plattor, gör Carnal Forge precis tvärtom och skickar iväg en snyting till bredden fylld av groove, tyngd, furiöst mangel och skoningslöst bra låtar. Just sistnämnda aspekt är också det som påtagligt skiljer "Aren´t You Dead Yet?" från tidigare verk. I princip varenda spår har en tydlig hook som gör det svårt att sitta still. På hög volym känner man sig nästan som tonåring igen.

Trots en ruggigt jämn kvalitet rakt igenom finns det så klart "stand outs". Slayer-ljudande "Burn Them Alive" med sitt suggestiva midtempo-gung, ösiga "Waiting For Sundown" med sin fetingrefräng och tunga stick, ¸berthrashiga "Exploding Veins" och inte minst "Final Hour In Hell" och "Totally Worthless" med refränger som frambringar pur lycka (eller nåt åt det hållet). Ja, så där skulle jag kunna hålla på låt ut och låt in. "Aren´t You Dead Yet?" är ett styrkebesked av Belgian Blue-proportioner som lär bli svår att toppa även 2005.

Martin Lee

Betyg: 9/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna