Cheap Trick - Rockford

[2006][Steamhammer]

Cheap Trick är ett på många sätt unikt band. När stilen på bandet skall beskrivas så summeras den oftast som ”powerpop” men vad detta begrepp betyder är det inte speciellt många som är med på. Än mer förvirrande blir det då det utan tvekan handlar om avsevärt mycket mer rock än just pop. Att just ett ord som pop används är dock rimligt, kopplingarna till band som Beatles och andra skönsjungande band från femtio- och sextiotalet är helt uppenbar. Skillnaden är bara att Cheap Trick rockar ordentligt mycket mer.

Skivor har det kommit från bandet rätt konstant sedan debuten 1977 men kvalitén har varit varierande sedan gruppens kanske största stund som kom 1979 med mästerverket "Dream Police". Efter det så har det producerats en hel del bra låtar från bandet men skivorna har i de allra flesta fall varit en aning ojämna. Vad som då är så otroligt glädjande är att man nu år 2006 kommer med sin kanske bästa och mest helgjutna skiva på över 25 år! "Rockford" är utan tvekan en av årets bästa skivsläpp och den håller rakt igenom utan att alls tappa fart eller klass. Topparna är dessutom så höga att vi har en hel rad nya livefavoriter att se fram emot.

Mest tänker jag då på första singeln "Perfect Stranger" som sätter sig direkt. Men även låtar som öppnaren "Welcome To The World", den härligt enkla "Come On Come On Come On" och "Give It Away" är exakt hur bra som helst. I den personliga favoriten "One More" gungar det så mycket att det känns som tidiga ZZ Top och underbara Beatles-vibbar finns i såväl "O Claire" som i "Every Night And Every Day" och "Dream The Night Away".

Gillar man Cheap Trick så är "Rockford" troligen exakt vad man har längtat efter, bara att köpa och lyssna igen och igen. Hör man till dem som gnäller på hur pop- och rockmusik utarmats och blivit på tok för olikt hur det en gång lät så bör man också passa på här. Cheap Trick har som sagt gjort en av årets tveklöst bästa skivor och förhoppningsvis kommer så många som möjligt att få glädjen att upptäcka den.

Magnus Nilsson

Betyg: 9/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna