Chthonic - Seediq Bale

[2007][Downport Music]

I den medföljande biografin över Taiwans black metal hopp Chthonic står att läsa allehanda mumbo jumbo om uråldriga asiatiska ondskegudar, samt hur dessa har inspirerat det elaka kollektivet i dess artistiska utövande. Man får också veta att corpse paint inte är någon skandinavisk ensamrätt utan minsann även härstammar från ”de åtta generalerna” i den taiwanesiska folkloren (snark!).

Om musiken står faktiskt inte så värst mycket mer än att Chthonic använder det uråldriga asiatiska stränginstrumenet er-hu, vilket liknas vid en fiol. Något som på papperet ju låter högintressant. Men hur jag än anstränger mig har jag ytterst svårt att urskilja någon er-hu mellan baskaggesmattret och de feta keyboardmattorna. Om det kanske beror på att plattan är grötigt mixad eller att en er-hu, när det väl kommer till kritan, inte ger ifrån sig något säreget ljud vet jag inte. Däremot har jag en teori.

Jag tror att Chthonic istället för att göra något alldeles eget, har sneglat på genrens största band, och helt enkelt kopierat rakt av. Därför låter detta ungefär lika delar Cradle Of Filth runt ”Dusk And Her Embrace” och Dimmu Borgir årgång ”Enthrone Darkness Triumphant”. Made in Taiwan kort och gott.

”Seediq Bale” är absolut inte dålig. Men eftersom jag faktiskt såg fram emot att höra äkta asiatisk satanism, framfbesvärjd via instrument ingen nordman tidigare hört, är besvikelsen total då jag får nöja mig med några ansiktsmålningar inspirerade av 80-tals barnprogrammet Kung Markatta.


Martin Lee

Betyg: 5/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna