Communic - Conspiracy In Mind

[2005][Nuclear Blast]

Somliga kan verkligen konsten att krångla till det. När det kommer till norska progmetaltrion Communic står det redan under första låten, tillika titelspåret, ”Conspiracy in Mind” helt klart att man vill dränka lyssnaren i ett formlöst mörker av hård metallisk svärta genomsyrat av ångestfyllda doomflörtande sångmelodier. Det är sannerligen inte lättlyssnat alla gånger och man behöver ett par genomlyssningar på sig för att få svar på om Communic verkligen lyckas sammansvetsa alla de influenser de häver ur sig.

Med sju episka kompositioner som klockar in på strax under en timme gör norrmännen varje låt till en djup nyans av det mörka töcken, som stundtals faktiskt lyckas beröra en in i själen. När bitarna faller på plats kan man bara gratulera låtskrivare/gitarrist/sångare Oddleif Stensland för hur väl det diaboliskt elaka riffandet växer samman med de vackra gitarrslingorna under gruppens mjuka stunder. Att vara så pass unika som Communic faktiskt är, i en genre som är den överlägset störst växande just nu, är klart värt en stor eloge. Ändå klarar inte musiken av engagera mig någon längre stund…

Problemet ligger helt enkelt i den lilla detaljen att musiken inte svänger. De flesta skivor skulle må bra av att ha en eller ett par låtar som figurerar på Communics debut, men att helt fylla ett album med dessa konstellationer skulle kväva lyssnaren. I all ångest och konspirationsteori är det svårt att skilja den ena låten från den andra, trots att de ofta har skiftande musikaliska grepp och tempon. Med en medelsnittslängd på över åtta minuter kräver man mycket av sina köpare och jag kan inte rekommendera albumet till folk som inte har tålamodet och den brinnande passionen för genren som krävs. För har man väl tagit sig ner till botten på Communics dunkel så kan det vara fruktansvärt svårt att nå ytan igen.

Jacob "Jacobi" Holmström

Betyg: 6/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna