Courageous - Downfall Of Honesty

[2007][Mausoleum]

Om någon hade påstått att Courageus frontades av forne Forbidden-sångaren Russ Anderson, hade jag inte protesterat. Öppnande titelspåret är en riktig thrashslägga som lätt hade platsat på "Twisted Into Form". Därefter falnar tyvärr likheterna med den svenskättade Bay Area-legenden en aning.

Inledningsvis känns det lite som en besvikelse. Men i takt med att "Downfall Of Honesty" snurrat allt fler varv, lär man sig uppskatta såväl vokalisten Chris Staubachs betydligt bredare register, som bandets experimentella hybrid av muskelmetal, prog och symfonirock (!). För hur konstigt det än låter; vid sidan av den raka 80-tals thrash som redan berörts, är det framförallt Queen som dyker upp i referensbiblioteket. Därmed viskar även "A Night At The Opera" med Blind Guardian i bakhuvudet liksom "Remedy Lane" med Pain Of Salvation.

"Downfall Of Honesty" är ett rätt knepigt album. Främst därför att den blandar känslolägen så fritt. Men också därför att musiken som sådan är så invecklad att den tar rejält många lyssningar att komma in i. Det finns inga självklara hitar. Men ej heller några som helst bottennapp. Kliven mellan moderna tongångar, tekniskt gitarrmekande och (ibland) nästan klassiskt poppiga melodier är enorma utan av någonsin framstå som fel.

Med tanke på hur brett det musikaliska spektrat är, framstår "Downfall Of Honesty" på ett mirakulöst sätt ändå som enormt väl sammansatt. Detta gör plattan till en av senare års mest unika skapelser. Gör inte dig själv otjänsten att missa denna pärla.


Betyg: 8/10

Martin Lee


<< Tillbaka till Skivrecensionerna | Start