Crazy Lixx - Loud Minority

[2007][Swedmetal]

Enligt musikbyrån har en ny sleazescen växt fram i Sverige de senaste åren. Men vad är egentligen sleaze? Själv tycker jag att grundkriteriet för ett sleazeband är att man i någon mån hämtar inspiration från Hanoi Rocks och New York Dolls - t ex bör man ha åtminstone en medlem som ser ut som Johnny Thunders ;)

Men än viktigare är förmodligen lite av den punkattityd som New York Dolls byggde på och Michael Monroe anammade betydligt senare (lyssna på "Jail, Dead and Rock'n'Roll" för referens). Det handlar både om rent textinnehåll och en hårdhet som finns på såväl Mötley Crües, Guns 'n Roses och L.A. Guns respektive debuter och sedemera även hos svenska företrädare som Backyard Babies, Hardcore Superstar och (såklart) Glorious Bankrobbers.

Parallellt med denna rörelse växte det även fram en betydligt mer radiovänlig glam-scen med gäng som Poison, Ratt, Winger och för all del osminkade Kiss i frontlinjen. I denna sistnämnda kategori återfinns svenska Crazy Lixx. Och de gör det med den äran. Det här är glad partyrock som man ser tjejer i tuperat hår och tajta leopardbrallor dansa till. Men sleaze? Knappast sett till mina kriterier (vad de nu är värda?). Det är helt enkelt lite för snyggt, tillrättalagt och attitydbefriat. Därför åker betyget ner ett snäpp.

Gillar du sistnämnda 80-tals glam enligt typ 2 som beskrivs ovan är den här plattan dock en riktig pärla.


Martin Lee

Betyg: 7/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna