Crystal Eyes - Confessions Of The Maker

[2005][Heavy Fidelity]

Crystal Eyes har aldrig tillhört de stora inom power metal-genren och om jag ska vara ärlig, tror jag inte att speciellt många har kastat sig över deras skivor vid releasedagen heller för den delen. Men det släpp som vankas i år är faktiskt flera snäpp mer intressant än föregående album. Mästervokalisten Daniel Heiman, före detta bosatt i dundergruppen Lost Horizon, låter nämligen sina lejonvrål ljuda på "Confessions Of The Maker".

Gitarristen Mikael Dahl, som tidigare har stått för ylandet på boråsbandets plattor, har således fått stiga ner från sångpositionen till förmån för sin gamle vän. Daniel är destomindre ingen fullvärdig medlem hos boråsarna, utan står endast för liveframträdanden. Om han kommer sjunga på nästa vax får helt enkelt framtiden utvisa.

Det är dock inte första gången som mannen med - i mitt tycke - sveriges vassaste pipa får äran att låta sig höras på ett Crystal Eyes-album. Redan vid förra släppet var det herr Heiman som stod för vokalistinsatsen på låten "The Wizards Apprentice". Låten var och är, otroligt bra. Skivan som nu snurrar i datorn var därför en plastbit som undertecknad hade högt ställda förväntningar på. Nu undrar ni så klart om dessa infriades? Svaret på frågan är både ja och nej. Nej, det blev inte ett mästerverk. Ja, plattan är faktiskt riktigt bra, men med skyhöga förväntingar blev den inte lika bra som jag hade hoppats på.

Crystal Eyes har dukat upp en smakfull buffé bestående av allt från sköna mid-tempo-bitar till snabba 80-talsflörtande melodier, och med Daniels stålskärande röst som grädde på moset kan det inte bli annat än bra. Midtemposkapelsen "The Burning Vision", sjuminuterseposet "The Terror", "Revolution In The Shadowland" och "Terminal Voyage" hoppas jag redan kommer bli live-klassiker i bandets setlist. Avslutande "Silent Angel" sjungs av Mikael Dahl och i ärlighetens namn kunde de ha skippat den och det beror inte på att Dahl sjunger.

Johan Karlsson

Betyg: 7/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna