Dark Tranquillity - Character

[2005][Century Media]

Dark Tranquillity har uppenbarligen bestämt sig för att rida vidare på ”Damage Done”-vågen. Det här är ur de flesta aspekter en ”Damage Done II”. Produktionen är lika snyggt fläskig och massiv och kompositionerna skiljer sig bara marginellt i stil. Tyvärr blir det väl också lite som med alla uppföljare, det blir aldrig riktigt lika bra som originalet. Låtarna på ”Character” hamnar alla bara en aning, men ändå, under sina motsvarigheter på ”DD”. Det finns till exempel ingen brottarhit som sätter sig lika omedelbart som ”Monocromatic Stains”. Videosingeln ”Lost to Apathy” är väl närmast i det avseendet, men stannar vid en bra låt.

Det går å andra sidan inte att förneka att Dark Tranquillity är ett gäng mycket kompetenta och erfarna musiker som håller Göteborgsdöds-fanan högt, för tillfället högre än kollegorna i In Flames. Men tillhör man eliten ökar ju samtidigt kraven.

Tempot är överlag ganska högt, men som bäst funkar de lite långsammare inslagen, där ”Dry Run” sticker ut lite extra. Faktiskt så mycket att det blir min favorit på plattan. Kombinationen av sångare Mikael Stannes ilskna rytande och den behagliga synthmelodin från Martin Brändström ger bandet ett vägvinnande sound, men samtidigt en del skeptiker. Det är ju inte riktigt ”true” att ha skönjbara melodier i dödsmetall.

Ord som besvikelse kommer absolut inte på fråga i samband med ”Character”, men å andra sidan hade det inte skadat med lite större variation och mod. Visst är det bra om en platta håller samman som soundkoncept, men det behöver inte gå till överdrift. Vad ”Character” saknar är just… karaktär! Annars är det ett gediget hantverk som är värd sin slant.

David Bergström

Betyg: 7/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna