Darkthrone - Too Old Too Cold

[2006][Peaceville]

När man talar om epitetet ”true” inom norsk black metal har Darkthrone idag en tämligen ohotad ställning. Och festligt (!) nog handlar det mest om att man bibehållit samma ”punkiga” attityd genom åren. Inte nödvändigtvis särskilt ondskefullt (vare sig Nocturno Culto eller Fenriz har gjort sig några namn som kyrkbrännare eller våldsmän) utan snarare lo-fi punkigt i fråga om låtstrukturer och produktion. Ungefär som Misfits och Samhain på sin tid.

Rakt översatt betyder det att Darkthrone (liksom Motörhead) har låtit i stort sett likadant år ut och år in. Man har harvat sin ursprungs-black metal enligt samma premisser som Bathory och Mefisto introducerade under 80-talet och inte vikt av en tum. På gott och ont så klart. Till fördelarna hör uppenbart den ”cred” man vunnit rent integritetsmässigt. På minuskontot innebär det å andra sidan att man aldrig kommer att nå de osannolika framgångar som exempelvis Dimmu Borgir.

Mot bakgrund av ovanstående är det rätt anmärkningsvärt att den här plattan placerade sig på 11:e plats på den norska singellistan samma vecka som den släpptes. Rent teoretiskt borde ett sånt här släpp inte kunna klara den bedriften. Och än mer intressant; vad får det för konsekvenser för deras generella ”underground”-status?

Ser man det rent musikaliskt håller innehållsdeklarationen i vanlig ordning vad den lovar. Det är ruffigt, skitigt, primitivt och låter lite lagom illa. Kanske är den en aning snabbare och mer direkt än vad man är van vid. Eventuellt kan också covern på Siouxie And The Banshees gamla punkdänga ”Love In A Void” anses vara djärv. Men som sagt; det mesta är sig likt. Och för egen del kan jag inte annat än älska ett band som skriver låtar som ”Graveyard Slut”. Ren och skär poesi!

Martin Lee

Betyg: 7/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna